od martas38 4. 4. 2024 02:38
Troufám si říct, že to řešení, co navrhuješ v poslední větě, je ideální řešení. V PC je hromada zdrojů rušení, které lezou přes USB do DAC a podobně a často nepomůže ani galvanicky oddělený vstup. Není to ideální pro zvuk a léčí se to těmi "mezistupni" jako různé USB izolátory atd. Dál potřebuješ ne zrovna levná SW udělátka přehrávacím softem počínaje a různými "umrtvovači" rušivých procesů v PC konče, což jsou dnes i desetitisíce a často formou předplatného, takže nikoliv jednorázová investice. Samozřejmě to potřebuješ jen pokud to myslíš vážně, 90% uživatelů to nepotřebuje, ale ty s tvojí výbavou v podpisu bys to určitě využil předpokládám.
Rozdíl je u mě v A6 vs. iMac Audirvana oboje do RME v podání prostoru detailech atd. Takové ty drobnosti, které necvičené ucho sotva postřehne, ale pokud něco posloucháš dva roky a změní se to, vyloženě tě to práskne přes uši. Tady v pozitivním směru. Pro audiofila razantní změna, co stojí za to, (abych se někoho nedotkl, tak pro moje uši rozhodně za to stojí) je to přínosné. Už se tady vyskytly názory, že vliv streamerů proti PC lidi neslyší, ale já ano, má to pro mě význam.
A6 nemá zdaleka tak dobrý DAC jako RME. Proto používám externí převodník.
Ovládání je super - už jen možnost mobil/tablet/dotykový displej A6. Poslední možnost nakonec používám nejvíc, je to opravdu uživatelsky přívětivé. Nejlepší je iPad, ale kolikrát se mi ho nechce hledat atd. Taky mě to díky slotu na NVMe SSD (tedy SSD disk co se dnes strká do sběrnice v PC) vrátilo do poslechu uložené hudby, do té doby jsem jel většinou Tidal/Qobuz. To samozřejmě A6 umí taky, můžeš si dělat frontu jedna skladba Tidal, další Qobuz, další z disku atd. A jejich soft se neustále vyvíjí k lepšímu.
Popravdě, kdyby se mě někdo zeptal, jestli bych si znovu koupil streamer (který jsem před rokem považoval za zbytečnost, ale stejně jsem to měl v dřevních dobách i s externím DAC) tak ano. Určitě koupil a asi rovnou DMP-A8, o kterém se píše vyloženě v superlativech.
A co se týče RME vs Qutest? RME je super mašina, která toho umí strašně moc. Miliarda nastavení, ergonomie s prominutím úplně v pr..... ale hodně dobrý zvuk, se kterým jde vestavěným PEQ sakra cvičit všemi směry. Troufám si říct, že běžný posluchač toho 80% nepoužije, tak mám z té již zmíněmé ergonomie pocit, že to až tak není pro běžné posluchače, ale to asi sám víš.
Ale Qutest je zvukem někde úplně jinde. Detailnější, muzikálnější, přesnější. Lepší výšky, pevnější bas. Podstatně větší rozdíly, než bych si před zapojením Qutestu troufl tvrdit. Jo, pro mě to má sakra smysl Je to převodník s o dvě třídy lepším zvukem než RME, i když vlastně nic navíc neumí. A abych RME jen nekřivdil, tak samozřejmě nemá sluchátkový zesilovač. Ale to, co umí, dělá stokrát líp, než RME. Výměna RME za Qutest má asi větší vliv, než výměna Eversolo za předchozí hraní z PC, ale oboje mají pozitivní vliv na zvuk.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12