https://e1dashz.wixsite.com/index/9038s
https://www.aliexpress.com/item/4000090081514.html
Konečně nastal den, kdy mohu něco napsat o skvělém převodníku od výrobce E1DA. Pár dní zpět vyšla třetí generace mnou už nějakou dobu opěvovaného dongle DACu - 9038S. Jsem majitelem druhé generace tohoto donglu, kterou již pár lidí z fóra slyšelo. Gen2 mělo ovšem pár nedostatků, kdy jsem jako nekvětší z nich vnímal nedostatečnou EMI filtraci. Tedy pokud člověk používal dongl v blízkosti telefonu, který dnes v podstatě nepřetržitě komunikuje s okolím, ozývaly se nepříjemné zvuky interference. Později jsem se dozvěděl, že to není špatným odstíněním samotného převodníku (což byl můj první předpoklad), ale tím, že ne nebyla optimálně vyřešena filtrace interferenčního signálu, který zachytával samotný kabel.
Dost povídání o "betaverzi". Dnes tu máme krásný převodník, tentokrát v černém kabátu a s nápisem, který už na kovovém obalu bude držet (narozdíl od předchozích stříbrných variant). Po EMI už by neměla být ani stopa a další významnou novinkou je podpora hardwarového ovládání hlasitosti, tzn. i v případě, že si nastavíte třeba přes UAPP bitperfect výstup, bude možné ovládat hlasitost, což jsem u gen2 dokázal jen přes foobar2000-wasapi. Další funkcí, kterou ocení hlavně majitelé telefonů s malou baterkou, je zavedení idle módu který po dvou minutách nečinnosti omezí spotřebu. Pokud tu někdo poslouchá "ultra hi-res" tak určitě ocení podporu PCM384 (32bit) a DSD256, což snad žádný jiný dongle zatím nezvládne. Pro lidi co se ve věcech rádi rýpou je v plánu aplikace, pomocí které půjdou ve firmwaru nastavit věci typu volume limit, kompenzace THD, různé druhy filtrů (fast rolloff..) a třeba se dočkáme i EQ presetů..
Nevím jak vy, ale pro mě je ve výsledku nejdůležitější zvuk a to je to čím si mě tato malá krabička získala. Nevěřil jsem, že něco tak malého (a levného) dokáže s takovou autoritou rozehrát i velká sluchátka (snad krom hladových planárů). Naprosto famózní je kombinace se špunty Audiosense T800, někteří určitě zaznamenali jak jsem toto kombo od začátku chválil. Samozřejmě nejde jen o výkon..
Řekl bych, že převodník nikde zvuku neubírá ani nepřidává, takže bych ho nazval neutrálním, ale v žádném případě né suchým. Zatím jsem neslyšel žádný jiný dongl, který by zahrál tak hluboký, úderný bas a zároveň si zanechal detail ve středech a ve výškách. To s jakou dynamikou a energií 9038S chrlí zvuk mě nepřestává udivovat. Někomu se možná bude zdát přednes až moc agresivní a málo uhlazený, pokud je zvyklý na nějaký jemnější zvuk. Důležitá je samozřejmě také synergie s konkrétnímy sluchátky. Co se špuntů týče, stále je pro mne kombinace 9038S+T800 super.
Možná si někdo říkáte co mě vedlo k titulku "Konec éry Dragonfly". Podle mě jsou totiž v dnešní době už neprávem neustále doporučovány dongly od Audioquest v čele s Dragonfly Red jako to nejlepší co se dá za daný peníz koupit. S tím si dovolím nesouhlasit a těším se na den, kdy vyjde 3.5mm verze 9038D, abych mohl nejen já prohlásit Dragonfly Red definitivně za překonaný. Samozřejmě jsem porovnával DFR s 9038S a rozdíl byl výrazný, ale někdo by namítl že nelze srovnávat symetriku s nesymetrickým řešením.. Na druhé straně stojí ale skupina která zase tvrdí, že symetrika není v ničem lepší (opomeneme-li aplikaci v profi audiu (XLR..). Já jsem zastáncem symetriky a pomalu na ni začínám přecházet i u svého stolního řešení.
Ani zdaleka jsem nestihl shrnout vše podstatné. V případě jakýchkoli nejasností dotazy rád zodpovím. Pokud vás zajímá aktuální info, najdete ho na discordu E1DA, kde je tvůrce Igor celkem často.
Nezbývá než říct, že dongl E1DA 9038S gen3 vřele doporučím všem, kdo mají ke svým hračkám symetrické kabely. Apeluji na to, aby se nikdo nepokoušel zapojit 3,5mm TRS kabel za pomocí nějaké redukce, mohli byste převodníček totiž krásně odpálit
Ještě upozorním majitele zařízení od Apple, raději si ověřte co vše s iPhonem jde, na discordu se to řešilo, ale nevěnoval jsem tomu pozornost (myslím že snad nejde bitperfect, hlasitost, nebo něco..).