DAC, Amp, oboje?

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod zino333 11. 10. 2020 11:48

Vcelku zbytočná diskusia. Každý máme svoju pravdu. Niekto rád streamer, niekto PC, niekdo CD, niekto vinyl. Je úplne jedno či jedno šumí, jedno má rušenie apod. Každý si preferuje svoje. Každý počúva svoj žáner. Pri jednom sa môžete chrochtať v rôznych vydaniach, v inom žánri existuje len jedno. Tu je toľko premenných že ani jeden nemáte pravdu, iba hovoríte o tom, ako to robíte Vy a ako je to podľa Vás správne. Tam to začína aj končí.

Iba podotknem, nedovolil by som si byť taký hulvát, aby som išiel niekomu hovoriť, čo má ako robiť, keď o ňom vlastne nič neviem.

Jediný prínos, ktorý má táto debata je, že sme si opäť potvrdili, že Dunning-Krugerov efekt nie je výmysel. :)
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gy007 11. 10. 2020 15:25

Já nemyslím, že je diskuze zbytečná v případě kdy se zastavíme u:
"Tu je toľko premenných že ani jeden nemáte pravdu, iba hovoríte o tom, ako to robíte Vy"
Pokud tam nepřidáme "ako je to podľa Vás správne". Ale napsat dělám toto, protože mi to vyhovuje z tohodle důvodu, je přece ta správná výměna názorů. Pokud na to někdo napíše - děláš to blbě, jen já to dělám dobře, tak už jsme jako děcka na písku.
Věcná "kritika" když děláš toto, projevuje se "tamto" je podle mě taky OK.
Tož tak
gy007
Junior

Odeslat příspěvekod leroy26 11. 10. 2020 15:28

Ono je naozaj zaujímavá ta vernosť reprodukcie. Vernosť voči čomu? Vernosť k farbe živého nástroja je asi najjednoduchšia.
Ale vernosť voči nahrávke? To by znamenalo vernosť voči reťazcu ktorý mali v štúdiu. A to nepoznáme. Akú úroveň detailu, dynamiku, hlasitosť jednotlivých pásiem a aký výsledný zvuk počuli oni.
Možno nemali ani takú kvalitnú zostavu ako niektorí hifisti. A tak co oni potrebovali zvýrazniť iný na svojom nepotrebuje a počuje to následne výraznejšie ako bolo zamýšľané.
leroy26
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 11. 10. 2020 17:31

gy007 píše:Ale napsat dělám toto, protože mi to vyhovuje z tohodle důvodu, je přece ta správná výměna názorů. Pokud na to někdo napíše - děláš to blbě, jen já to dělám dobře, tak už jsme jako děcka na písku.
Tož tak

Súhlas. Diskusiu o vplyve toho či onoho na zvuk nezastaví žiaden názor o jej zbytočnosti. Vymieňať si názory je užitočné, len to treba robiť s rešpektom voči tým, ktorí to vnímajú inak.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 11. 10. 2020 17:36

Ak môžem, tak sa pridám. K oným, na začiatku spomínaným, slúchadlám je fakt potreba hlavne dobrý zosilňovač. Dac samozrejme tiež. Ale našťastie je toľko all-in-one krabičiek, že je radosť vyberať.
napr.
https://ifi-audio.com/products/micro-idsd-signature/
+Burr-Brown DAC
+bass boost
+baterka
+obrovský výkon
+prenosné
+4.4 symetrický jack
iFi iDSDSignature.jpg

https://www.bursonaudio.com/products/playmate/
Budeš si tvoriť nový pc? Môžeš si to vložiť do skrine.
+current zosilňovač triedy A
+možnosť výmeny operačných zos.
+vstup pre mikrofón
+ess9038q2m
+filtre

Alebo je veľa iných, na začiatok je asi najlepšie kúpiť kombo a nie samostatné komponenty.
Aj keď Schiit Modius a Magnius je veľa muziky za málo a Topping E30+L30 asi tiež.

https://shenzhenaudio.com/products/daar ... all-in-one

A či už to hrá úplne najnajnajsamlepšie z pc alebo nie, asi hneď riešiť nemusíš, dac/amp a dobre nastavený foobar alebo audirvana Ti dajú teraz dobrý boost.
RPi4+Pi2AES (BNC to COAX)+ Topping E70 Velvet + AudioQuest Mackenzie XLR + Audiophonics HA-B6102 + V6 Vivid + Quad Era-1 (ForzaAudioWorks Claire Hybrid cable)

PC + iFi usb iPurifier + SMSL SU-1 + iFi Air Can (+iPower X 5v) + Grado 325X / Fiio FT1
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 11. 10. 2020 17:52

leroy26 píše:Ono je naozaj zaujímavá ta vernosť reprodukcie. Vernosť voči čomu? Vernosť k farbe živého nástroja je asi najjednoduchšia.
Ale vernosť voči nahrávke? To by znamenalo vernosť voči reťazcu ktorý mali v štúdiu. A to nepoznáme. Akú úroveň detailu, dynamiku, hlasitosť jednotlivých pásiem a aký výsledný zvuk počuli oni.
Možno nemali ani takú kvalitnú zostavu ako niektorí hifisti. A tak co oni potrebovali zvýrazniť iný na svojom nepotrebuje a počuje to následne výraznejšie ako bolo zamýšľané.

Väčšina tzv. populárnej hudby je do výslednej podoby vytvorená v štúdiu v tej forme, ako to spraví zvukár. Nie to, ako to počuli muzikanti, ale výsledok produkcie a masteringu je originálom nahrávky. Dá sa len snažiť počuť čo najlepšie a najpríjemnejšie, čo navarila produkcia. Vernosť reprodukcie je len teoretický pojem - ideálny zvukový reťazec, ktorý neexistuje, je schopný vernej reprodukcie. Končí to vždy rovnako: Poslucháč počúva tak, ako je mu to na jeho reťazci príjemné.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 11. 10. 2020 18:25

bogino píše:...Končí to vždy rovnako: Poslucháč počúva tak, ako je mu to na jeho reťazci príjemné.

Amen.

gy007 píše:...
Ale napsat dělám toto, protože mi to vyhovuje z tohodle důvodu, je přece ta správná výměna názorů. Pokud na to někdo napíše - děláš to blbě, jen já to dělám dobře, tak už jsme jako děcka na písku.
Tož tak

Áno, súhlasím, ale tak napríklad zrovna LUK sa dosť prezentuje v štýle, že to ako to robí on, je to správne. Lebo ON SÁM sa tomu venuje veľa rokov a ON SÁM si poskladal aj svoje PC a ON SÁM vyskúšal to a hento... To mi pripomína ten Dunning-Krugerov efekt. Ale okrem toho to potom vyznie pre nazainteresovaných aj tak, že my ostatní sme tupci. To mi vadí.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gy007 11. 10. 2020 18:59

Zeptám se ještě jednou, asi to zapadlo ve víru diskuze o LP :-)
Audirvana je jen přehrávač jako třeba Foobar nebo to dělá ještě něco navíc ?
gy007
Junior

Odeslat příspěvekod tibormi 11. 10. 2020 19:26

Je to taký lepší prehrávač, má vlastné algoritmy na prehrávanie, hrá inak proti Foobaru, po vizuálnej stránke super. Ja som ho testoval len mesiac, do mojich slúchadiel mi prišiel lepší Foobar, toto hralo inak.
RPi4+Pi2AES (BNC to COAX)+ Topping E70 Velvet + AudioQuest Mackenzie XLR + Audiophonics HA-B6102 + V6 Vivid + Quad Era-1 (ForzaAudioWorks Claire Hybrid cable)

PC + iFi usb iPurifier + SMSL SU-1 + iFi Air Can (+iPower X 5v) + Grado 325X / Fiio FT1
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 11. 10. 2020 19:32

Audirvana je jen přehrávač stejně jako Foobar. Ale umí v počítači potlačit některé procesy, které mohou způsobit rušení. Dál má vlastního klienta pro Tidal. A pokud používáš upsampling, tak krom klasického Sox má ještě vlastní algoritmus Izotope R. A jako velký bonus je že ve verzi pro windows obsahuje vlastní drivery a hraje bitperfect bez nutnosti instalovat ASIO, Wasapi a podobně a dále má hezké, uživatelsky přívětivé rozhraní. Spousta uživatelů říká, že hraje líp jako např. ten Foobar. Nemůžu posoudit zda je to pravda. A stojí docela dost peněz.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tajnik 11. 10. 2020 20:09

bogino píše:Vernosť reprodukcie je len teoretický pojem - ideálny zvukový reťazec, ktorý neexistuje, je schopný vernej reprodukcie. Končí to vždy rovnako: Poslucháč počúva tak, ako je mu to na jeho reťazci príjemné.
Definice Hi-Fi není míněna jako "věrnost reprodukce" nahrávky, ale jako určité minimum kvality řetězce, kdy nesmějí být slyšet rušivé zvuky - syčení nebo hučení, nesmí se ztrácet nebo vystupovat jednotlivé frekvence a musí umět reprodukovat 20Hz-20Khz. Cokoli co tohle zvládne je hi-fi.
tajnik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 11. 10. 2020 20:29

tajnik píše:a musí umět reprodukovat 20Hz-20Khz

hmm, tak to asi vetsina reprosoustav nebude hifi...
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 11. 10. 2020 20:49

Ale jo to docela je. Ono se tam moc nemluví o útlumu. Hlavně ta norma je někdy tuším z roku 1966
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 11. 10. 2020 22:37

introvert píše:
L.U.K. píše:Výsledkem je, jak tu jistě všichni víme, že jednotlivý nahrávky zní klidně i diamerálně odlišně.

Nejenom, díky různým remasterům zní často diametrálně odlišně i jedna a ta samá nahrávka

Ano, ale Já jsem zaprvé mluvil o nahrávání, tudíž o prvotní nahrávce a prvním masteringu atd. a zadruhé pokud to tedy chceš rozepisovat "do detailu" a vztahovat i na remastery, tak musíš říct, že:
"díky různým remasterům zní často diametrálně odlišně i jednotlivá vydání jedné a té samé nahrávky"
^^
introvert píše:
L.U.K. píše:Fajn, takže si domů pozvu třeba houslistu a nechám ho zahrát mi v obýváku a budu porovnávat to co mi zahraje s reprodukovanou nahrávkou ze svý sestavy?

To bys to měl ještě snadné oproti porovnávání zvuků v reálu neexistujících (syntezátory ...)

To o čem jsem psal byl takovej nástin "modelový situace." To samý platí pro jakejkoli hudební nástroj nebo cokoli co vydává zvuky a vůbec nezáleží na tom jestli je to syntezátor, housle, elektrická kytara ještě ke všemu "prohnaná přes efektový pedály" nebo cokoli jinýho. Pro všechny platí, že abych je mohl doma "vysoce věrně" zreprodukovat na svej aparatuře, musel bych vědět jak to znělo v tu chvíli na místě kde nahrávka vznikala. A to nevím nikdy.
Ano tohle už je pitvání se v tom a zabíhání do nějakejch "filozofickejch úvah" co je to vlastně to hifi atd. A proto říkám, že jde v první řadě o to co se komu líbí a ne o nějakou "vysokou věrnost" která je vlastně stejně v podstatě nedosažitelná a tudíž nesmyslná.
introvert píše:
L.U.K. píše:Ano záměrně v jistejch věcech trochu přeháním, ale co je to tedy vlastně celý tohle hifi? To High Fidelity je tedy vlastně vysoká věrnost vůči čemu?

V případě záznamu živého vystoupení hudebníků (asi nejznámější produkuje Chesky Records) samozřejmě vůči tomu, jak to slyšeli tam přítomní posluchači. To, že ale Ty nevíš, jak to znělo, a tedy to nemůžeš zopakovat u sebe doma, je věc druhá.

O tom právě mluvím, jak mám dosáhnou "vysoký věrnosti" reprodukce, když naprosto nemůžu vědět jak to znělo když to nahrávali?
introvert píše:Je tedy vidět, že snaha dosáhnout “vysoké věrnosti - high fidelity”, je pouhý mýtus. I tak se ale nemůžu zbavit dojmu, že existuje jistý cíl, jakýsi ideál, který by se tomu měl blížit. O který bychom se měli snažit. A který není shodný s tím, co se tomu kterému hifistovi líbí.

No ale to je právě to, kde je ten "jakejsi ideál" jak mi má moje sestava znít? Jak vypadá a jak ho dosáhnu? Kdo ho určil a podle čeho? Jak se mu mám přiblížit?
A hlavně, pokud se mi podaří toho ideálu dosáhnout, tak co mám dělat, když se mi pak třeba zvuk tý výsledný sestavy, ale vůbec nebude líbít a vůbec takovou sestavu nebudu chtít poslouchat? Zas celou tu ideální sestavu prodám a koupím si to co se mi bude libít a co bude kvalitativně uspokojovat moje nároky? Tím se ale dostanu tam kde jsem teď :-D.
bogino píše:Niekto tento problém má, niekto nemá. Úlohi tu hrá stav OS, čo beží na pozadí okrem prehrávania hudby. Napr. niektoré XMOS USB drivery majú možnosť nastavení, ktorými sa môže dať pukance odstrániť. Niekedy stačí zvýšiť prioritu procesu. Čítal som aj o prípadoch, kedy pomohla výmena USB kábla. Niekomu s jeho problémom na konkrétnom PC pomôže až použitie osobitného audio PC. To by som však nezovšeobecňoval ako potrebu - sú aj ľudia, čo s lupancami nikdy nemali ťažkosť.

Já vím že spousta lidí tenhle problém nemá, buď jejich PC prostě nemá tyhle problémy nebo je neregistrujou. Ale taky zase nejsem sám kdo tyhle problémy řeší (nebo tedy řešil, pro mě už je to uzavřený).
USB kabel jsem tak zkoušel vyměnit. Nepomohlo. Všemožný nastavení a rejpání se v kdečem? Nepomohlo. Jiný PC? Zkoušel jsem čtyři (že jsem je stavěl sám už bych asi říkat neměl :nenapadne), z nichž jeden jsem si postavil nextra jen na přehrávání hudby kde jsem pozakazoval všechno co jen šlo, v BIOSu, ve win, hrál jsem si s tím a šteloval to celý měsíce. Nepomohlo.
Podařilo se mi dropoutů skoro zbavit. Možná z nějakej 95%, ale úplně prostě ne. Takže už to neřeším, vrátil jsem se k SACD přehrávači a s PC jsem skončil. I jsem se zbavil části řetězce pro hraní z PC, a je to pro mě uzavřený.
zino333 píše:Áno, súhlasím, ale tak napríklad zrovna LUK sa dosť prezentuje v štýle, že to ako to robí on, je to správne. Lebo ON SÁM sa tomu venuje veľa rokov a ON SÁM si poskladal aj svoje PC a ON SÁM vyskúšal to a hento... To mi pripomína ten Dunning-Krugerov efekt. Ale okrem toho to potom vyznie pre nazainteresovaných aj tak, že my ostatní sme tupci. To mi vadí.

Já že to prezenzuju tak, že to jak to dělám Já je to správně? Ano je, pro mě. Ale jak tohle tvoje tvrzení koresponduje s tím, že píšu, že to každej vidíme jinak a každej má poslouchat to co se mu líbí, a říkám "takhle to vidím Já" atd....., viz citace z mýho předchozího příspěvku:
"A protože po světě dva stejní lidé nechodí, tak platí "tisíc lidí, tisíc chutí". Každej jedinec to prostě vidí trochu jinak, opět už jen proto, že se každýmu líbí něco jinýho, má jiný názory, preference, návyky, požadavky, nároky atd.....
Takhle já vidím to "hifi," každej má poslouchat prostě to, co se mu líbí, co mu vyhovuje co kvalitativně uspokojuje jeho nároky a požadavky....... A jestli si to můžeš finančně dovolit a chceš to, tak si to kup, ať už jsou to reproduktory, nebo sluchátka, ať už je to za 15 000,- nebo za 150 000,- a neptej se ostatních jestli je to dobře, nebo špatně, na to si stejně budeš muset odpovědět sám, udělat si svůj názor, říct si jestli se ti to zvukově i po jinejch stránkách líbí nebo ne...... Ty tu sestavu nakonec budeš poslouchat"

Už nějakou dobu je mi tak nějak jasný, že mě nemusíš, ale co by mělo bejt divnýho nebo špatnýho na tom, že napíšu, že se tomu věnuju roky, že jsem si poskládal svoje PC a vyzkoušel "to a tamto" atd.? (A ano, logicky sám, protože nikdo jinej se tomu se mnou roky nevěnuje, nikdo jinej se mnou to PC nestavěl a nikdo jinej se mnou "to a tamto" nezkoušel). Já prostě jen sdílím svoje zkušenosti, názory, náhled na věc atd. a tím, že řeknu co jsem zkusil nebo, že se tomu věnuju dlouho, můžu jen svoje tvrzení podpořit, takhle přece sdílení názorů a zkušeností funguje. Takhle přece funguje diskuse.
Nevím o tom, že bych někdy napsal nebo řekl, že jen můj názor je ten správnej a že jen to jak to dělám Já je správně, naopak jasně přece píšu "tisíc lidí, tisíc chutí" a "každej si to musí vyzkoušet sám" atd.....
Jestli to pak vyznívá, že ostatní jsou tupci, tak takhle to tedy rozhodně myšlený není, jen sdílím svoje názory a zkušnosti. Že mám možná trochu odlišnej názor nebo náhled na věc než tady má možná i většina lidí znamená, že mám mlčet, když tedy nepatřím do "mainstreamu"? Vybočuju, nebo to co říkám se neshoduje s tím jak to vidí jiní (většina), nebo třeba zrovna ty, tak se nehodí abych tu svoje názory a zkušenosti sdílel? Nijak agresivně to myšlený není, jestli to tak vyznívá.
Možná to co a jak říkám není správně pro tebe s tím jakou hudbu posloucháš, ale co když je to třeba správně pro ty kdo neposlouchají tu hudbu jakou posloucháš ty, ale poslouchají stejnou hudbu jako Já? Co když to jim dopomůže ke kvalitnějšímu poslechu hudby, hmmm?
Yiakubou píše:

Tak tak, přeju hodně štěstí každýmu kdo se bude snažit sehnat repro který budou plnodnotně hrát od 20Hz :-D.
anonymni

Odeslat příspěvekod tajnik 12. 10. 2020 14:43

Yiakubou píše:

Podle měření výrobcem jo :-) , bez uvedení útlumu. Ať tak nebo tak, už s ohledem na tuhle skutečnost, ta představa, že značka "Hi-FI" sama o sobě vždycky zaručuje zvuk identický s masterem ve studiové kvalitě je mylná.
tajnik
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka