[recenze] Chord Hugo TT 2

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod martas38 18. 11. 2022 17:38

Jasně, jenže on chce použít TT2 jako DAC, takže devíza TT2 jeho sluchátkový zesilovač je mimo hru.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BabetakCZE 18. 11. 2022 18:54

Sice zbytečně zaplatí sluchátkový zesilovač v TT2, ale i čistě jako převodník by měl být TT2 dál než Qutest.

Otázkou je jestli o těch cca 90 000 Kč dál :).
Zesilovač: HeadAmp GS-X Mini
DAC: Gustard A26
Sluchátka: Abyss Diana DZ
BabetakCZE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 21. 11. 2022 07:06

Murder_Inc píše:Ahojte,
verím, že sa nikto nenahnevá, ak nezaložím novú tému a spýtam sa priamo tu. Rád by som sa obrátil na niektorých z vás, ktorí majú alebo mali možnosť vyskúšať Chord Hugo TT2 a porovnať ho s iným DACom. Momentálne počúvam cez Chord Hugo 2 a chcel by som prejsť na TT2.

Moja otázka znie: Existuje lepšia alternatíva ako TT2 vo svojej cenovej relácií? Nemusí to byť DAC/AMP v jednom, ale napríklad combo DAC + AMP? Počul niekto R2R DAC, napríklad Holo Audio Spring 3 DAC, alebo Denafrips Venus II? Ďakujem.

Z toho, co jsem měl možnost za ta léta otestovat, je TT 2 v kategorii "ultra-high-end" kvalitou zvukové reprodukce asi nejvíc úměrný své ceně, pokud to tak lze vůbec říct. Přestože je na trhu už několik let, i dnes si bez problému své zákazníky najde. Ostatně za vše mluví to, že si jej v posledních týdnech a měsících pořídili hned tři členové místního fóra, což je, když uvážím náš počet, více než úctyhodné číslo. Nemluvě o ostatních místních majitelích (včetně mé osoby), kteří jej vlastní už celé roky.

Co se týče srovnání Hugo 2 vs TT 2, psal jsem o tom v recenzi, která je na první straně tohoto vlákna. Kdybych to měl shrnout, TT 2 představuje jako all-in-one zařízení natolik významný kvalitativní skok vpřed, že upgrade z Hugo 2 má ještě smysl.
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Willyboy 25. 12. 2022 13:13

Ahojte, dávam tento dotaz sem, dúfam, že to nevadi.
Používam Tidal ako zdroj hudby a Iphone SE 2016 (redukcia Apple lifting) resp Samsung S21FE (Audioquest DragonTail). Prepojené ku Qutestu.
Zvuk sa líši, záležiac cez čo prehravam. Cez Samsung je zvuk napr. ostrejší. Tiež ak prepinam ekvalizer tak to má vplyv na výslednýzvuk.
Nemalo by byť tak, že zdroj signálu v tomto prípade nehrá rolu a zvuk tvorí len prevodník?
Willyboy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 25. 12. 2022 13:16

Všechno má vliv. V těch mobilech bude do zvuku zasahovat nějaký DSP procesor.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 25. 12. 2022 17:58

BabetakCZE píše:Sice zbytečně zaplatí sluchátkový zesilovač v TT2, ale i čistě jako převodník by měl být TT2 dál než Qutest.

Otázkou je jestli o těch cca 90 000 Kč dál :).

Dac v tt2 je fantastickej začal jsem ho používat i v hlavní sestavě na reprobedny a je to najednou úplně jinej level fakt to asi za ty prachy sedí.
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod BabetakCZE 25. 12. 2022 19:32

Chtěl jsem ho letos koupit v té akci za 99 000 + Meze Elite, ale budu kupovat auto :).
Zesilovač: HeadAmp GS-X Mini
DAC: Gustard A26
Sluchátka: Abyss Diana DZ
BabetakCZE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Willyboy 26. 12. 2022 09:54

martas38 píše:Všechno má vliv. V těch mobilech bude do zvuku zasahovat nějaký DSP procesor.

No, som prekvapený aký veľký vplyv to má. Úplne iný zvuk. Dúfal som, že to bude posielať čisto dáta.
Willyboy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Inulthor 26. 12. 2022 10:59

Nepomohl by na to USB Audio Player? Samozřejmě v případě androidu. Ten umí posílat bitperfect aj.
Doma:PC (Tidal+Audirvana) + AQ Jitterbug + MOJO 2 + Hifiman Ananda

Na cestách: Samsung Galaxy S22 + Galaxy Buds Pro

Meze 99 Neo, Edifier R1600III

k prodeji: iFi Zen Dac + xDuoo TA-20
Inulthor
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 26. 12. 2022 11:34

Když jsem zkoušel do Chord Mojo posílat signál ze dvou DAPů a PC, tak v případě těch DAPů vždy zůstal zachovaný zvukový charakter DAPu. Prostě DSP pracuje vždy. A taky to vždycky nejlíp hrálo z počítače.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 10. 4. 2023 17:44

Minulý týden jsem v průběhu dvou dnů opět srovnával kombo Hugo M Scaler + TT2 s "vrcholným" převodníkem Dave. A hned na úvod prozradím, že jsem byl doslova zděšený, o kolik je Dave jako DAC+AMP horší.

Před lety jsem je porovnával na sluchátkách Meze Empyrean a Focal Utopia (OG). A ano i tehdy jsem konstatoval, že kombo "HMSTT2" jednoznačně překonává Dejva jako all-in-one zařízení. Ovšem po zkušenosti z minulého týdne si dovolím toto tvrzení rozšířit o kacířskou myšlenku, že jej dané kombo překonává rozdílem třídy. :roll:

Pro jejich srovnání jsem tentokrát použil sluchátka Audeze LCD-5 a T&A Solitaire P.

Dave je tonálně výrazně temnější. V jeho zvuku značně dominuje bas, z čehož středovější LCD-5 bez použití EQ (či Audeze presetu) sice benefitují, ale z druhé strany Dave současně velmi potlačuje celé výškové pásmo, což naopak LCD-5kám, které nejvyššími frekvencemi zrovna nepřekypují (právě naopak), škodí. Celá prezentace je tak značně netransparentní až nereálná. Se Solitaire P je to velmi podobné. Přebasovaný netransparentní zvuk.

Dejvova hudební scéna je o poznání komornější. Ani ne tak do hloubky, jako spíš do šířky. Místy to ve mě vyvolávalo až pocit, jako by ty nahrávky byly pořízené v mono, a to zejména při použití crossfeedu bez ohledu na jeho stupeň. Může se zdát, že to trochu přeháním, ale zrovna prezentace hudební scény je velmi silnou stránkou komba HMSTT2 a když uvážíme Dejvovo potlačené výškové pásmo, kvůli čemuž jeho hudební scéna ztrácí na vzdušnosti a dozvucích koncertního sálu, je daná kritika namístě.

Co se rozlišení týče, v zásadě je na stejné úrovni, avšak z důvodu Dejvovy velmi svérázné prezentace, působí HMSTT2 výrazně detailněji.

A co kombo Dave + M Scaler? Někde jsem se dočetl, že po připojení M Scaleru k Dejvovi se dostanete na „God level“… no nevím, co si autor dané myšlenky představuje pod tou božskou úrovní, ale asi úplně něco jiného než já. Zatímco Hugo TT2 ze spojení s M Scalerem výrazně benefituje zejména v oblasti reprodukce hudební scény, v případě kombinace s Dejvem jsou přínosy M Scaleru značně diskutabilní. Ostatně M Scaler je především digitální filtr designovaný přímo pro převodník v TT2, nikoli pro Dejva.

M Scaler sice na jedné straně přidá Dejvovi na detailu i transparentnosti, ovšem za pro mě neakceptovatelnou cenu kdy na straně druhé zlikviduje přirozenou prezentaci hudební scény. Jako byste každý jeden nástroj orchestru nahráli separátně a následně je uměle poslepovali. Výsledkem je citelné oslabení přirozené akustiky okolo jednotlivých nástrojů i celého symfonického tělesa.

V recenzi jsem psal, že u Dejva nelze v režimu DAC aktivovat crossfeed, což je v podstatě pravda, ale co jsem nevěděl, je, že když jej necháte zapnutý v režimu sluchátkového zesilovače a odpojíte sluchátka, čímž dojde k automatické změně buď na režim DAC nebo AMP (předzesilovač), crossfeed zůstane aktivní. Mylně jsem tak Dejva chválil za nadstandardní lokalizaci nástrojů v prostoru, kdy jsem vyjadřoval podezření, že do něj tajně implementovali nějakou nultou úroveň crossfeedu. Skutečnost byla taková, že jsem jej celou dobu v režimu DAC poslouchal na nejvyšší stupeň. Čímž se nutně dostávám ke změně hodnocení Dejva, kterého jsem v recenzi TT2 označil za bezpochyby nejlepší převodník, který jsem kdy slyšel. Ano, stále jako DAC poráží TT2 v oblasti mikrodetailu a transparentnosti, ovšem i samotný Hugo bez M Scaleru zcela jasně vítězí o poznání vrstevnatější hudební scénou.

Co napsat závěrem… kdybych toto uveřejnil na headfi, kde to majiteli komba Dave + M Scaler jen hýří, nepochybně bych byl upálen za kacířství. Nicméně to, že někdo nastaví cenovku převodníku na 299.990,- Kč a prohlásí, že je nejlepší z nejlepších, nutně nemusí znamenat, že tomu tak skutečně je.
Přílohy
IMG_1269.jpeg
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 13. 4. 2023 17:48

Zde https://youtu.be/PzYlsyoBHYU je video s rozhovorem, který na CanJamu Singapur 2023 vedl Sajid Amit s Robem Wattsem, poradcem Chord Electronics, který je autorem jejich DAC převodníků. Nejprve šla řeč o Dave Scaleru - bude mít stejný form factor, v prodeji asi na konci letošního roku. Má podstatně více tapů než M Scaler, přesné číslo však R. Watts na přání firmy neuvedl. Zlepšení vůči M Scaleru se však netýká pouze počtu tapů, ale i algoritmu samotného. Hlavní změna bude v podstatném vylepšení témbru výsledného zvuku. V době Covidu měl Watts hodně času věnovat se výzkumu v této oblasti, a jedna z otázek, která ho zajímala, byla, kolik tapů je zapotřebí, aby při jejich dalším zvyšování již nebyl poznat rozdíl ve zvuku. Odpověď: velmi mnoho (an awful lot). Dále se Watts věnoval převodníku se zesilovačem Mojo 2. Nakonec hovořil o novém top-end DACu Ultima, který je určen k jejich řadě předzesilovačů a zesilovačů Ultima. Ten bude na trhu až v roce 2024, a půjde o dost velký a drahý přístroj.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 13. 4. 2023 18:18

Co jsou to tapy? Jednotka čeho? Krom Chordu to myslím nikdo jiný neuvádí.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 13. 4. 2023 19:40

Jde o řád filtru při digitálním zpracování signálu. M Scaler má filtr o řádu jeden milion, tedy cca 1.3 vteřiny zvukového signálu. Nový přístroj Dave Scaler bude mít pravděpodobně několik milionů tapů. Blíže viewtopic.php?f=1712&t=1321073&p=13256083&hilit=tapů#p13256083 , a pro ty technicky založené a v obraze, https://en.wikipedia.org/wiki/Finite_impulse_response
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 14. 4. 2023 10:51

pavel1756: Co jsi slyšel je velmi zajímavé a jde proti proudu většiny zahraničních hifistů. Na head-fi panuje většinový názor,že samotný Dave je lepší než kombo TT2/MScaler. Popravdě se mě Tvé zhodnocení dobře čte protože mi začalo vrtat v hlavou, jestli jsem neměl koupit rovnou Dave.

introvert: Choral Rob vyvíjel hlavně pro Dave. Uvidíme co všechno nového přinese a také jakou cenu? Můj hrubý odhad je v přepočtu 170-200tisíc.
Taky je otázkou zda současný MScaler bude ponechán?
Chord Hugo TT2/MScaler, Wave Storm Reference, Feliks Euforia AE, Roon, Innuos Zen MK3, Innuos Phoenix USB, Niagara 1200, Focal Utopia-Nordost Heimdall 2, Meze Empyrean-Forza Hybrid HPC, Erzetich Charybdis,
Shanling M6 ultra,Campfire Solaris SE
Rins
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka