Hlasitost Windows 10 vs. zesilovač

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Delgar 8. 4. 2021 11:16

Ahoj,

jen mě zajímá jak mít vlastně správně nastavenou hlasitost na zesilovači a Windows 10?

Hudbu přehrávám buď přes Spotify nebo Foobar2000 ve Windows 10 a přes USB pouštím do Schiit Asgard 3 s DAC kartou AK4490.

Je jedno jestli mám ve Windows 10 nastavenou hlasitost na 100% a hlasitost na zesilovači staženou a nebo je lepší mít ve Windows 10 hlasitost na 60% a vyšší hlasitost na zesilovači?

Z vlastních testů se mi to zdá jedno, ale rád si poslechnu i váš názor.
Delgar
Junior

Odeslat příspěvekod hifionania 8. 4. 2021 11:36

Odjakživa používam na Windows hlasitosť na 100%
A zvyšok už potom regulujem na predzosilnovaci audio zostavy podľa potreby.
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 8. 4. 2021 11:51

Myslis naozaj hlasitost priamo vo Windows alebo vo Foobar? Lebo ak pouzijes WASAPI/ASIO a obides tak windows audio system, niektore DAC by pri priamom pristupe mali ignorovat nastavenie hlasitosti vo Windows. Potom nastavujes hlasitost priamo vo Foobare alebo na zosiku. Najlepsie je mat na strane zdroja co najvyssiu hlasitost a tu ovladas potom na zosilovaci.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hifionania 8. 4. 2021 14:12

Mali ale neignoruju.
Už sa mi stalo, že pohybom slideru dolava hlasitosť skočí aj napriek tomu, že by mal výstup zo zvukovky obísť systémovú hlasitosť.
Pokiaľ ide o Foobar samotný tak ten mám permanentne nastavený na -3dB
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod snejdy 8. 4. 2021 14:41

Já teď třeba musim mít zvuk z win puštěnej na 50% (někdy i na 30%) protože na DAC/AMP nemam gain přepínač a do in-earů jde až moc výkonu, a navíc line-out výstup nemá regulaci a tudíž i do beden jde moc vysoká hlasitost a pak bych se pohyboval neustále jen na prvních asi 20% potenciometru a tím bych přišel o "jemnost" nastavení hlasitosti.
Obecně je samozřejmě ale nejlepší, když z PC jde 100% a vše se reguluje až na DACu.

Spíš v souvislosti s tímhle problémem mam jednu otázku pro ty, kdo ví jak funguje D/A a A/D převod:
Pokud mám např. při 16 bitech 65536 úrovní, kde 0 je minimální "hlasitost" signálu a 65535 maximální, tak když ve win dám hlasitost na 50%, začne se celý signál pohybovat jen mezi hodnotami 0 - 32767 a tudíž přijdu o polovinu kvality, a nebo jde informace o hlasitosti jiným způsobem mimo signál a tudíž k degradaci nedojde?
DESKTOP: PC -> optika -> AUNE X1sPro 7gen, Sennheiser HD660s, NAD C326BEE + Klipsch RB-81II + Klipsch SW-112
PORTABLE: HiBy R3II (512GB), FiiO FH7 (bal.), DALI Katch G2, B&O Beoplay A1 2nd, Sennheiser Momentum TWS4
snejdy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 4. 2021 15:14

K dotazu na DAC/hlasitost. Je to víceméně jak píšete. SW snížení "hlasitosti" je ve skutečnosti jen snížení amplitudy. Z pohledu převodníku se tak signál blíží více prahové hodnotě šumu a na obvodech záleží, co vyhodnotí jako žádoucí/nežádoucí část.
K těm 16 bitům - jedná se o počet bodů, ze kterých se rekonstruuje křivka. 16 bitů je 65,536 vzorků, ale jdou od −32,768 k 0 a následně do 32,767. Čím více bodů, tím pěknější obloučky :)
Na hlasitost ale počet bitů nemá přímý vliv. Jen poskytuje vyšší rozsah přesnosti rekonstrukce signálu a tím i možnost více zesílit s odstupem od šumu.
"Digitální snížení hlasitosti" má tak převážně vliv na čistotu projevu. Těch 16 bitů bude mít i ticho. Jen díky snížení rozsahu křivky a nevyužití celého dynamického rozsahu 96 dB pro 16 bitů může dojít ke ztrátě detailů a zkreslení zvuku.
Analogie by mohla být rozlišení fotky, kterou nejprve přepočítáte na malé rozlišení (snížíte hlasitost) a následně zvětšíte přepočítáním na vyšší rozlišení (zesílíte). Výslední obrázek bude mít stále velké rozlišení a bitovou hloubku, ale cestou se vytratily detaily a ostrost.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod snejdy 8. 4. 2021 15:33

No, v podstatě myšlenka byla taková, jestli se znížením hlasitosti na PC zhorší kvalita zvuku jako taková, akorát jsem měl teorii že se to děje přímo v digitálním signálu, že se signál začne pohybovat jen na "polovině bitů".
Takže jestli to chápu správně, tak údaj o hlasitosti jde mimo samotný signál ale převodník potom pracuje v půlce svého dynamického rozsahu při rekonstrukci signálu a tudíž kvalita jde dolů, ale až při samotném převodu?
DESKTOP: PC -> optika -> AUNE X1sPro 7gen, Sennheiser HD660s, NAD C326BEE + Klipsch RB-81II + Klipsch SW-112
PORTABLE: HiBy R3II (512GB), FiiO FH7 (bal.), DALI Katch G2, B&O Beoplay A1 2nd, Sennheiser Momentum TWS4
snejdy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 9. 4. 2021 03:50

Hlasitost na počet bitů nemá vliv. Jak jsem psal, i ticho bude stále 16 bitů. SW snížením hlasitosti se mění pouze amplituda.
Při následné rekonstrukci a zesílení se pak do signálu mohou míchat nežádoucí artefakty/šum, které na straně DAC jsou již součástí nosného signálu.

Obrázek

Na obrázku vidíte signální vlnu, práh šumu a odstup signálu od šumu. Když u zdroje snížím SW hlasitost, dojde ke zmenšení vlny a snížení odstupu od šumu. Do DAC přicestuje signál již včetně šumu a další je přidán zpracováním. Následné zesílení tak zesílí i chyby a ty jsou o to slyšitelnější, o co tišší byl signál zdroje.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod snejdy 9. 4. 2021 10:15

No, do DAC pricestuje digitalni signal kde by sum vznikat alespon teoreticky nemel, ten vznika hlavne v analogovych castech. A ten, co je uz soucastni zdrojovych dat se zeslabi take pri snizeni hlasitosti. Ale dava mi smysl ze na strane vystupu z D/A prevodniku se bude signal topit v sumu a to cele se pak zesili uz v analogovych obvodech.
snejdy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 9. 4. 2021 16:09

Analógový a digitálny šum sú 2 rôzne šumy. Digitálny samozrejme existuje tiež, len nie je rovnako počuteľný ako analógový. Možno ho vlastne nepočujeme vôbec, keď ale vieš ako ho odstrániť, potom je reprodukcia hudby čistejšia, separácia jednotlivých nástrojov je zreteľnejšia, 3D priestor nahrávky je lepší.
Čím viac programov bude zasahovať do reprodukcie, tým viac sa zaťažuje aj hardvér.
Tak isto ak používaš usb port, a tým myslím hlavne radič na doske, zdieľaný s inými zariadeniami, napr napájaným usb hub-om, toto všetko pridáva vrstvu elektrického šumu, ktorú nepočuť priamo, ale po jej odstránení nastane zlepšenie.
Takže ak sa dá, obísť ovládače hlasitosti vo Win, je lepšie posielať plný signál do prevodníku, lebo čítal som aj také, že sú odstraňované bity pri redukcii hlasitosti (neviem presne ako to funguje).
Ja vo Foobare používam Asio a pred prehrávaním nahrávam dáta do RAM. Všetko sú to malé, ale počuteľné kroky k lepšej reprodukcii.
Ak sa chce tomu niekto smiať, tak na to buď nemá dobrý hardvér alebo uši.
Peace :)

-- 9. 4. 2021 16:11 --

Mr. Pastelka to napísal pekne s tými bitmi a analógiou fotiek. :D
RPi4+Pi2AES (BNC to COAX)+ Topping E70 Velvet + AudioQuest Mackenzie XLR + Audiophonics HA-B6102 + V6 Vivid + Quad Era-1 (ForzaAudioWorks Claire Hybrid cable)

PC + iFi usb iPurifier + SMSL SU-1 + iFi Air Can (+iPower X 5v) + Grado 325X / Fiio FT1
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 9. 4. 2021 16:28

Aby jste něco zesílil v analogovém obvodu, musel byste mít zesilovač třídy A (velká kráva, která hodně žere a hřeje). Ve většině případů DAC/AMP se setkáte spíše se zesilovači třídy D, tedy digitální zesílení.
Šum je i v digitálních datech. Je prakticky ve všech el. cestách. U PC a digitálních přenosů obecně platí, že je zásadní ten odstup signálu od šumu. Na základě toho se definuje, zda je přečtena správná hodnota, nebo je to chyba.
Například při čtení z pevného disku je to jedna velká divočina, ale uživatel o tom neví. Ten pozná jen neopravitelné chyby. Berte to tak, že šum vzniká:
1) na straně zdroje (je součástí originálního signálu)
2) při jakémkoliv zpracování a převodu digitálního signálu (klidně i D/D, tedy jeden typ digitálního přenosu na druhý typ, například metalika/optika)
3) při přenosu a tedy vystavení okolních vlivů

K prvnímu bodu - u hudby se jedná se zdigitalizované nahrávky analogu. Výjimka by byla plně syntetická skladba generovaná z dat. Bez použití zpěvu a samplů.

Digitální záznam má tu výhodu, že jej lze datově replikovat 1:1. Ovšem v průběhu přenosu dochází k výskytu chyb. Ty je potřeba opravit a to chce čas. U datového přenosu není čas podstatný, tam se hraje na správnost. V případě chyb se tedy opakuje přenos tak dlouho, dokud není správný.
Hudební prvky typu DAC pracují ale s USB v režimu USB-Audio. Také dochází ke kontrole, ale prioritu má čas. Pokud je dle kontroly detekována chyba, není tato zpracována, ale je zahozena. Následně se pokračuje s další částí dat. To proto, aby se při přehrávání neměnil rytmus - jako dříve, když ve walkmanu docházely baterie :)
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod Klára.P. 24. 4. 2022 19:06

Ahoj, rozumím tomu dobře, že zdroj a přehrávač je nej mít tedy na co nejvyšší hlasitost 100% a pak jen regulovat zvuk na zesilovači? Mám PC s Windows 10, k tomu připojen sluchátkový zesilovač + DAC v jednom (Audinst HUD-mx1) a muziku pouštím v sw přehrávači Winyl nebo MusicBee do sluchátek Grado SR325e (mají 32 Ohmů). Když myší najedu na ikonku zvuku ve Windows, ukazuje mi to Rozhraní SPDIF (USB). Což je signál z mého připojeného sluchátkového zesilovače. Takže tam mohu ovládat hlasitost, pak druhou v přehrávači a třetí manuálně na mém zesilovači. Ale v návodu zesilovače je u Nastavení výstupní hlasitosti psáno: Pro nejvyšší kvalitu zvuku je doporučeno
nastavit hlasitost v operačním systému na maximum a další regulaci provádět na samotném přístroji. Pouze u sluchátek s nižší impedancí (16 – 32 ohmů) se doporučuje hlasitost v systému Windows adekvátně snížit, aby byla splněna podmínka hlasitosti na přístroji alespoň na 25 %.
Ale když to tak udělám, hlasitost zvuku ve Windows (Rozhraní SPDIF) na 100%, v přehrávači Winyl také na 100% hlasitost, tak bych ohluchla už jen na 25% na zesilovači, protože to je opravdu hrozně nahlas. A hudba se mi zdá být zkreslená :-(
Klára.P.
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 25. 4. 2022 06:35

Ahoj,

jestli to dobře čtu, tak Ty právě musíš ve Windows tu hlasitost snížit, abys mohla na Audinstu mít aspoň těch 25%. Na kolik to stáhnout nevím, to budeš muset zjistit asi metodou pokus/omyl. V návodu uvádějí, že pro sluchátka s vyšší impedancí by mělo být ve WIN nastaveno 50% a pro Tvoje ještě míň, alespoň tady - http://www.audinst.com/en/down/hud-mx1_user.pdf, strana 8.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Klára.P. 25. 4. 2022 21:56

Ano, dospěla jsem k tomu nakonec sama různými nastaveními :-) Vůbec jsem si toho nevšimla, že jsem si to vlastně špatně přečetla, že radí tu hlasitost snížit právě ve Windows :-D

Děkuji :-[
Klára.P.
Junior

Odeslat příspěvekod Leony5 26. 4. 2022 01:36

Mám v PC VU metr a podle něj jsem si nastavil zvuk z aplikací rádia a spotify. Například zvuk radia beat z jejich vebu je při nastavení zvuku v aplikaci na 100% skoro pořád v červeném. Mám tedy zvuk Widlí na 100% a zvuk si upravuji v momentálně používané aplikaci či přehrávači na VU metru. A na metličky je potom i pěkný pohled :-D
Leony5
Mírně pokročilý