Sluchátkový zesilovač k Sennheiser HD600

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Tapir1 7. 10. 2022 07:53

Pro martas38: to beru �.
Jaký zesík bys tedy tazateli doporučil?
Tapir1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 7. 10. 2022 10:25

martas38 píše:Na základě toho, že i s takovým RME ADI 2 DAC FS nehrají zrovna nejlíp. Ne vyloženě špatně, ale pořádný zesilovač je rozehraje daleko líp. Chce to vyšší napětí na výstupu zesilovače. Relativně nízká citlivost 97dB/mW a poměrně dost vysoká impedance 300Ω, to chce už solidní zesilovač.

To je zavádějící tvrzení a už jsme jej zde jednou dostatečně rozebírali. RME ADI-2 DAC FS je schopen dodat na svém sluchátkovém výstupu (v režimu hi-power) téměř 10 voltů (RMS), viz třeba str. 59 manuálu (https://www.rme-audio.de/downloads/adi2dac_e.pdf). Když z konzervativně-obezřetnostních důvodů vezmeme v potaz výstup zesilovače pouze 9 V RMS a hodnotu citlivosti HD600 ve výši 104dB/V (https://diyaudioheaven.wordpress.com/he ... e/hd600-2/), přičemž někdy se uvádí i vyšší hodnoty citlivosti (např. zde https://reference-audio-analyzer.pro/en ... #gsc.tab=0), lze spočítat, že je RME schopen rozehrát HD600 bez problémů na úroveň SPL 123 dB. A to je hlasitost eufemisticky řečeno opravdu dostatečná, vyšší napětí zde není třeba.
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jufre 7. 10. 2022 10:31

Děkuji vám, odkazy jsem "prostudoval", ta recenze na Lotoo PAW s2 je perfektní.
Takže přenocný DAP nebudeme řešit, jen stolni zesilovač + DAC pro HD600. To znamená propojit kabelem s PC, jakým?, optiku v PC nemám, jen USB a HDMI a je to 10 metrů. A to by musel být PC zapnutý, nebo ve spánku?

A co třeba tento přístroj, má slot pro SD kartu i USB a displej a dálkové ovládání :

https://primeaudio.org/aune-x5s-review- ... y-edition/

https://www.muziker.cz/aune-x5s-8th-ann ... oth-silver

Pokud mě to z nějakých důvodů nedoporučíte, tak toto :

https://www.stereophile.com/content/ifi ... -processor
TV Panasonic TX-L50 E, sat. VU+Duo4K SE, sat.Lumix Qwiart 4K, zesilovač Yamaha RN602, repro Dynavoice DM 6, . Ložnice – TV Sony KDL-EX 720, repro Wavemaster Two Neo – Schiit Asgard 2, Pro Ject DAC S2,
Hifiman Edition XS, -
mobil Samsung Galaxy S21 FE
Jufre
Junior

Odeslat příspěvekod TigiGold 7. 10. 2022 11:29

Jufre: Levných DAC/ampů, které jsou kompetentní k rozehrání HD600 se dnes prodává hodně, mně jsou docela sympatické výrobky Topping, viz třeba Topping DX3 Pro+ (https://www.audiosciencereview.com/foru ... amp.27148/). Otázkou je samozřejmě spolehlivost těchto Číňanů.
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 7. 10. 2022 13:20

Tapir1: Zmíněný Topping Dx3 Pro, FiiO K5 Pro, xDuoo TA-10 například. Asi bych bral ten Topping, případně xDuoo.

Jufre: Není ten Aune X5 jen streamer/DAC, bez suchátkového zesilovače? K tomu bys potřeboval ještě zesilovač, tedy například ten iFi ZEN CAN. Jinak to kombo iFi ZEN DAC + iFi ZEN CAN je hodně v pohodě, akorát o dost dražší, než samotná HD600.

TigiGold: Vím, že jsme to probírali. Jedna věc je teorie, druhá věc je výsledný zvuk. Zejména tedy dynamika a celkový dojem ze zvuku. A to je prostě při kombinaci RME a HD600 nic moc, s Lotoo by to bylo úplně zabitý.
Úpně stejně to slyším u Meze Empyrean. Z RME to nehraje nejlíp. Z Cayin je zvuk někde úplně jikde. A to mají Empy citlivost 100dB/mW a impedanci 31,6Ω. A se zmíněnými LCD-X se při tom srovnání (RME vs Cayin) zvuk kosmeticky lišil, spíš jen tonalitou, netrénované ucho by nic nepostřehlo, v případě Empů je rozdíl markantní.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod muchacho 7. 10. 2022 13:43

xDuoo můžu jen doporučit, sám mám k HD600 a nově k HD650 TA-10R, ale ještě líp hrají s TA-26, celolampovým OTL zesilovačem (s DAC Topping D10s). Za mě velká spokojenost...! O:-)
Audirvana->RME ADI-2 DAC->Neumann 2*KH150+1*KH750/NDH30 BE
Audirvana->TOPPING E30->iLoud Micro Monitor Pro
UAPP->TOPPING D10s->EUFONIKA H5M->Senn HD660S2
UAPP->FiiO K11 R2R->xDuoo TA-26->Senn HD650
xDuoo TA-10R->Senn HD600
muchacho
Junior

Odeslat příspěvekod TigiGold 7. 10. 2022 14:18

Martas38: Ano, ale je třeba rozlišovat mezi určitým poslechovým dojmem, který je ryze subjektivní a zároveň těžko vyvratitelný (tobě přijde nic moc a preferuješ elektronky, mně naopak kombinace RME ADI-2 a HD650 připadá výborná), a tvrzením, že RME nemá pro HD600/650 dostatečné napětí. Proti vyjádření subjektivního dojmu nelze nic namítat, ale to tvrzení ohledně napětí je nekorektní, jak jsem vysvětlil výše. Nejde pouze o teorii. V praxi provozuji HD650 na RME v režimu "lo-power", využívám tedy jen zlomek dostupného napětí a výkonu zesilovače a je to pro potřeby vybuzení sluchátek ve většině případů dostatečné.
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 7. 10. 2022 15:54

TigiGold: třeba zde je na toto téma rovněž debata. Nejsem sám, komu to nesedlo, prostě Senn HD600/650 můžou hrát podstatně líp a nemusí to být nutně drahý zesilovač:
https://www.head-fi.org/threads/rme-adi ... 5/page-245
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 7. 10. 2022 16:25

Ale vždyť nikde netvrdím, že jsi sám, komu tato kombinace nesedí. Co je lepší nebo horší zvukový dojem, na tom nikdy nebude shoda a s takovými subjektivními hodnoceními není racionální polemizovat. Jen jsem upozornil, že je nesprávné tvrdit, že RME nehraje s HD600 dobře kvůli nedostatku napětí na výstupu. Nic více.

A abychom se bavili konkrétněji, můžeme si přiblížit, jak velké napětí je na výstupu RME ADI-2 DAC, k čemuž nám pomůže měření na ASR, konkrétně graf "Power versus Distortion Using 300 Ohm Load" (https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.13379/). Z toho je vidět, že v režimu "lo-power" lze s 300ohmovou zátěží dosáhnout maximálního výkonu 10 mW. Z toho lze odvodit maximální RMS napětí na výstupu 1,73 voltů (U=sqrt(P*R)). V režimu "hi-power" byl při této zátěži měřením zjištěn výkon 310 mW, což znamená výstupní napětí 9,6 V. Povšimni si, že tyto naměřené hodnoty krásně odpovídají grafům uvedeným v nahoře odkazovaném manuálu RME, čili lze předpokládat, že budou naměřeny korektně. A znovu připomínám, že pro poslech HD650 mi běžně stačí režim "lo-power", nevzpomínám si ani, že bych někdy využil vysokonapěťový mód. Tolik asi pro ilustraci k náročnosti HD600/650 z hlediska napětí.
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jufre 7. 10. 2022 16:52

Trochu mimo téma. Nedávno jsem měl v obyváku k TV Panasonic 50“ jejich soundbar, ale nic moc. Ten jsem prodal a koupil aktivní repro Wavemaster Two Neo, no zlepšení tam bylo.
Nakonec jsem na rady z fóra koupil zesilovač Yamaha RN602 a repro Dynavoice Definition DM6 a spokojenost.
To píšu proto, že bych ty aktivní repro Wavemaster mohl použít vedle deset let staré TV Sony 32“ v ložnici a vyhodit už konečně 17 let starou věž Panasonic s pěti CD, kterou už dávno nepoužívám. TV sice využívá žena, ta sluchátka nemusí, ale to repro by se hodilo.
No a některé zesilovače mají možnost připojení aktivních repro, což bych v ložnici uvítal.

Byl bych rád, pokud bych nemusel připojovat ke zdroji hudby v PC. Co jsem se dočetl, tak kabel 15 m HDMI by neměl být problém, na USB už je to moc. Ale pokud by vybraný zesilovač vyžadoval připojení k PC, což asi většina, tak to propojím. Překvapuje mě, že PC nemá vzadu optiku
TV Panasonic TX-L50 E, sat. VU+Duo4K SE, sat.Lumix Qwiart 4K, zesilovač Yamaha RN602, repro Dynavoice DM 6, . Ložnice – TV Sony KDL-EX 720, repro Wavemaster Two Neo – Schiit Asgard 2, Pro Ject DAC S2,
Hifiman Edition XS, -
Jufre
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 7. 10. 2022 17:31

Chápu to tak, že bys to chtěl spojit se stávajícím zesilovačem a do zesilovače pouštět hudbu z PC, nebo z čeho? A co ta 32" TV, ta má přes ty repro hrát taky?
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jufre 7. 10. 2022 20:25

Ne, stávající zesilovač i PC jsou v obyváku, nový zesilovač bude v ložnici a repro bude připojeno z jeho výstupu audio out. Prostě jen pro občasný poslech, když už ty bedny mám. Prioritou zůstává poslech přes HD600. TV přes repro hrát nebude.
Nejvíc by mě vyhovoval zesilovač se vstupem USB, SD. Na tyto media bych nahrál hudbu z PC a vložil do zesilovače. USB kabel k propojení k PC by musel být přes 10 m a to není doporučováno a ani se mě to nechce tahat, pokud jsou jiné možnosti.
Na Aune X5s je málo recenzí, ale líbí se mě že má displej, DO. Že se mě líbí je jedna věc, parametry jiná. Že bych k němu musel dokoupit DAC by mě zas tak nevadilo.
Pak ten Topping DX3 Pro+, má displej, DO, nemá vstup pro media.
Zatím děkuji za trpělivost a snad se něco vybere, všimněte si, že neuvádím jaký preferuji zvuk, jde jen o to abych na první poslech poznal jak tady často někteří uvádějí "spadla mě čelist"
Když teď připojím HD600 k mobilu přes jack, tak to sice hraje, dá se to poslouchat, ale očekávám víc, proto jsem tady.
Ještě jsem si vzpoměl na jednu věc, už jsem to psal. Od syna jsem dostal HiBy R3, protože on často cestuje a nechce tahat dva přístroje, tak si koupil nějaký levnější sluchátkový zesilovač a používá jen mobil a je to prý znát.
Tak když už mám Lotoo Paw s2, tak koupím vhodný mobil s USB C a DAP HiBy R5 Gen2 vynechám. Teda pokud mě někdo potvrdí, že rozdíl poznám, myslím Lotoo - mobil. Ostatně syn zítra přijede, tak vyzkoušíme Lotoo, on má mobil s USB C.
Hifiman Edition XS, -
Jufre
Junior

Odeslat příspěvekod zarkow 7. 10. 2022 21:35

Jestli můžu přidat svůj názor k debatě, vlastním HD600, OTL lampáč Eufonika H5 Miflex a zároveň tranzistor Hypa 1. Ač tranzistorák vyhrává v technických aspektech zvuku, stejně HD600 poslouchám převážně na lampách. Ta muzikální přirozenost je prostě návyková a zábavná a řada Sennheiser HD6xx je k lampám ideální.
Ale samozřejmě je to můj subjektivní názor.
Pokud chceš něco víc univerzálního i případně pro planáry, místo Toppingu bych osobně raději zkusil Ifi, který by zvukově nemusel být tak technicky sterilní.
zarkow
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 7. 10. 2022 21:57

Jufre: Aune je převodník. Má všechny digitální vstupy, co se dnes používají. Ale nemá zesilovač. Ale pokud jsou zamýšlené bedny aktivní, tak je k tomu připojíš a bude to fungovat, protože aktivní bedny mají zesilovač v sobě..Hudbu dáš na kartu, tu vložíš do libovolné čtečky a čtečku karet připojíš přes USB k Aune a budeš hrát.

zarkow: xDuoo T10 je taky lampáč a vůbec není špatný, ale to asi víš...
Každopádně je fakt, že iFi bude mít zábavnější zvuk, má nějaký Xbass a Topping bude dost světlý a sterilní.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zarkow 7. 10. 2022 22:22

Martas38: Ano, Xduoo má dobré hodnocení viz univerzální Ta-30, Ta-20, nebo pro HD6xx ideální Ta-26. Taky jsem nad něma uvažoval, byť nakonec jsem zvolil jinou alternativu...
zarkow
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka