DAC s čipem AKM - prosím o radu

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Jarak 7. 11. 2022 16:39

Ahoj. Potřebuju poradit. Koupil jsem si Audeze LCD C2clasic. Mám DAC Pro-Ject Pre Box S2 Digital a zesilovač HYPA H1. Hraju buď TIDAL nebo z notebooku přes foobar. Nicméně, pořád jaksi nejsem spokojený se zvukem. Težko to popsat, ale zdá se mi to takové ostré. Prostě surové. V neděli jsem čirou náhodou zapojil k notebooku malý přenosný DAC+amp Fiio Q3 s ten zvuk je o mnoho lepší. Je to takové uhlazené, prostě lepší. No a já si myslím, že to dělá ten čip co je ve Fiio Q3 - AKM AK4462. Vzhledem k tomu, že jsem na tento problém narazil už i u jiných daců s čipem ESS, co jsem měl dřív, tak se chci zeptat, jestli tady není někdo, kdo mě poradil, jaký dac koupit (nebo dac+amp kombo) s čipem AKM. A taky případně, jak hrají dacy s čipem Burr Brown (např Ifi zen dac nebo podobné). Díky za ochotu.
J.
doma: Blue node 2i -> Pro-Ject Pre Box S2 Digital, HYPA H1 => Meze 99 classics, Audeze LCD2C
Jarak
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 7. 11. 2022 18:25

Rozdíly zvuku jednotlivých čipů převodníků jsou tak minimální, že pochybuju, že bys to nějak výrazně vnímal a víc než vlastní čip má na zvuk převodníku vliv to okolo - hodiny, analogové obvody na výstupu jako předzesilovač atd. Spíš bude mít u tebe vliv ta ostřejší Hypa.
Jen pro představu, mám RME ADI 2 DAC. S čipem Asahi Kasei (AKM). Fabrika na čipy Asahi vyhořela zhruba před rokem a půl do základů, těžko říct jestli už obnovili výrobu, ale obecně tím byl způsoben obrovský nedostatek čipů nejen pro audio, ale i v automotive atd. RME začalo do těchto DACů osazovat místo AKM ESS Sabre. Už je to víc než rok a dodnes se komunita uživatelů nedohodla, jestli to je, nebo není na zvuku poznat a diskutují o tom na fórech neustále. Vývojáři RME říkají, že to na zvuku poznat není.
Za mě bude mít větší vliv zesilovač, případně DSP procesor ať už v S2 a nebo Q3. Pokud bys chtěl méně ostrý zvuk, možná by stálo za to vyměnit Hypu za Singxer SA1. Hypa je hodně dobrý zesilovač, ale pro někoho může mít ostřejší zvuk. Což mě by zase k temnějším LCD-2 vyhovovalo, ale každý to má samozřejmě jinak. Sto lidí dvěstě uší :-)
Každopádně jestli je moje teorie správná můžeš ověřit kombinacemi Samotné S2 se sluchátky, samotné Q3 se sluchátky a jejich kombinace s Hypou.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BabetakCZE 7. 11. 2022 18:48

Je to Hypa.
V přímém srovnání byl např. Arcam rHead nebo Gilmore Lite Mk2 mnohem "poslouchatelnější" než Hypa.
Zesilovač: HeadAmp GS-X Mini
DAC: Gustard A26
Sluchátka: Abyss Diana DZ
BabetakCZE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 7. 11. 2022 19:10

martas38:
Ano, firma Asahi Kasei Microdevices se už po vyhoření obnovila.
Důkazem je nový DAP Astell&Kern A&ultima SP3000, který má v sobě nový flagship DAC AK4499EX.
Info zde: https://asahi-kasei.eu/world-premiere-new-flagship-dac/

-- 7. 11. 2022 19:23 --

Jarak píše:Ahoj. Potřebuju poradit. Koupil jsem si Audeze LCD C2clasic. Mám DAC Pro-Ject Pre Box S2 Digital a zesilovač HYPA H1. Hraju buď TIDAL nebo z notebooku přes foobar. Nicméně, pořád jaksi nejsem spokojený se zvukem. Težko to popsat, ale zdá se mi to takové ostré. Prostě surové. V neděli jsem čirou náhodou zapojil k notebooku malý přenosný DAC+amp Fiio Q3 s ten zvuk je o mnoho lepší. Je to takové uhlazené, prostě lepší. No a já si myslím, že to dělá ten čip co je ve Fiio Q3 - AKM AK4462. Vzhledem k tomu, že jsem na tento problém narazil už i u jiných daců s čipem ESS, co jsem měl dřív, tak se chci zeptat, jestli tady není někdo, kdo mě poradil, jaký dac koupit (nebo dac+amp kombo) s čipem AKM. A taky případně, jak hrají dacy s čipem Burr Brown (např Ifi zen dac nebo podobné). Díky za ochotu.
J.

Obecně jsem s DACy od ESS (Sabre) měl také problém. Někdo to prostě neslyší, ale já ano. :-)
DACy od Asahi Kasei (AKM) jsou prostě lepší, znějí méně digitálně (ostře) a více muzikálně (velvet sound).
Samozřejmě volba DACu není tak úplně vše, ale dost záleží na implementaci...
Např. u DAPu Astell&Kern A&futura SE200 zní DAC ESS ES9068AS (pravá strana) uhlazeněji, než levá strana s AK4499EQ.
Bohužel nikdo ti zde asi 100%-ní doporučení nedá, takže ideální volba je poslech před koupí.
Pokud poslech před koupí není možný, tak pak je možné produkt (DAP, DAC) po koupi vrátit do 14 dnů
(i bez udání důvodu).
Astell&Kern A&ultima SP3000, EE Odin, 64 Audio U12t, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-5
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 7. 11. 2022 20:39

René, jsem si jistý, že v tomto případě to bude tím zesilovačem. LCD-2 nejsou zrovna sluchátka na lov drobných nuancí převodníků.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 7. 11. 2022 21:06

martas38:
Snad máš pravdu a je to možné.
V elektronice je někdy možné i nemožné. :D
Astell&Kern A&ultima SP3000, EE Odin, 64 Audio U12t, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-5
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jarak 8. 11. 2022 08:22

Ahoj, moc díky za rady. Takže včera jsem něco zkoušel.
1. Asi se na tom hypa svojí měrou podílí (určitě). Dal jsem sluchátka přímo do S2 a zvuk je opravdu lehce "muzikálnější". Budu tomu tak říkat, i když nejlíp to vystihl pseudomagic termínem "velvet sound". I když ta určitá ostrost tam je. Je to patrné např ve skladbách, kde je piano.
2. Zkoušel jsem i přímo do Bluesoundu, ale tam je to nějaké málo punch. Asi ten sluchátkový zesilovač v BS není to pravé ořechové. Je to takové neprokreslené, jakoby za dekou. Těžko popsat. Tudy cesta nevede.
3. Zkusím v první řadě vyměnit Hypu na Arcam Rhead (ten je pro mne cenově přijatelný) .
4. Nakonec jsem stejně doposlouchal na Fiio Q3, které má ten zvuk nejvíc muzikální.
5. Asi se na tom podílí i ten čip AKM (proste je víc velvet).
6. Prosím ještě o radu. Je tady někdo, kdo slyšel něco s převodníkem BurrBrown - např Ifi ?
Všem moc díky za ochotu.
Jara
doma: Blue node 2i -> Pro-Ject Pre Box S2 Digital, HYPA H1 => Meze 99 classics, Audeze LCD2C
Jarak
Junior

Odeslat příspěvekod viking81 8. 11. 2022 08:53

A to si mozes do vyberu zaradit aj nieco s cipmi od Wolfsonu ;-)
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jarak 8. 11. 2022 09:33

Jj, ale který dac má čip wolfson??
Jarak
Junior

Odeslat příspěvekod TigiGold 8. 11. 2022 09:34

A což takový dvojitý 14bitový TDA1540, to je teprve správně muzikální velvet sound, u kterého se audiofilové rozvlní blahem:-) Jinak souhlasím s výše uvedenými názory, že a) důležitá je především implementace čipu, b) Hypa 1 slyšitelně zhoršuje zvuk (činí jej méně transparentním), od jejího prvního poslechu mi na ní cosi nesedělo a dodnes ji považuji za poněkud vyhypovaný produkt (panu Stránkovi ale jinak jako konstruktérovi i obchodníkovi velmi fandím a přeji mu úspěch).
Naposledy upravil TigiGold dne 8. 11. 2022 13:18, celkově upraveno 4
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod viking81 8. 11. 2022 09:36

Nevim ci sa este predava, ale Cambridge Audio Dac Magic 100, alebo Dac Magic Plus. Ten je aj so zosikom pre sluchatka...
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zarkow 10. 11. 2022 17:59

Jako majitel Hypy se ji nechci slepě zastávat, ale ostrost s LCD 2 mě celkem překvapila. Ano, je určitě na světlejší straně neutrálu a vylozeně muzikální není ( zejména poté, co HD600 páruji s OTL lampami), ale potenciální problém bych čekal spíše u Hifimanů... A nedostatek transparentnosti je taky zajímavý, dle místního člena je v tomto lepší než Asgard 3.
Každopádně pro srovnání se Arcam, Gilmore, Singxer či Asgard jako vhodní kandidáti určitě nabízí.
Z levných DAC jsem četl pozitivní recenze na Topping E50, ač Sabre čip, hraje prý poměrně dynamicky a muzikálně.
zarkow
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 10. 11. 2022 19:47

Nevím jak je to dnes s čipy Wolfson, ale mám pocit, že firmu sežral Cirrus Logic. Jestli pokračuje se značkou Wolfson, či Cambridge vyzobává zásoby těžko říct, každopádně se dnes používá minimálně.Dnes spíš vládne trojlístek Asahi Kasei, ESS Sabre a Cirrus Logic, případně přicmrndává Burr-Brown. No a samozřejmě převodníky od Chordu a celkem zažívají renesanci R2R převodníky.
ESS bych asi nehanil, mám pocit, že top výrobci co dva tři roky střídají ESS a Asahi a podle mě je to fakt víc o té implementaci než o zvuku. Třeba Meridian, který se sám považuje za jednoho z NEJ výrobců DACů a nechává si to patřičně platit v pětinulových částkách (a jen tak mimochodem stojí za MQA) používá čipy od všech tří výrobců, co jsem uváděl.Už jsem to tady několikrát vzpomínal, ale měl jsem DAP iBasso DX160 a teď mám A&K SR25. Oba totožný čip Cirrus CS 43198. U DX160 bych hádal Asahi, má měkký hebký zvuk, u SR25 zase Sabre, ostrý tvrdší zvuk. A oboje stejný čip od konkurence. Předpokládám, že u obou přístrojů to má na svědomí DSP procesor a nikoliv čip převodníku.
martas38
Pokročilý