Krátké srovnání:
FiiO BTR3K, BTR5(2021), BTR7
Qudelix 5k
iFi GO blu
Poslech přes Bluetooth LDAC, 3,5mm nevyvážený na Galaxy S21Ultra, převážně MP3 320kbps, dále nějaký FLAC. Sluchátka Custom Art Fibae 7 Unlimited.
Za poslední 2týdny jsem měl doma všechny tyto přístroje pro porovnání zvuku a uživatelského rozhraní.
Zvuk vezmu v rychlosti, jelikož kromě iFi, které je mírně teplejší, zní všechny úplně stejně. Docela se bavím na Head-Fi, kde uživatelé píšou tu o více detailech, mnohem větším prostoru, dynamice apod. Ale to je samozřejmě jen můj osobní názor a netopýr to může slyšet jinak:D Jediné v čem je rozdíl je výkon, pokud potřebujete vybudit náročnější sluchátka. Což není můj případ. A tak je pro mě rozdíl hlavně v možnosti použití.
BTR3K mám již dva roky a jsem s ním velmi spokojen. Je malý, lehký, výborně zpracovaný. Výdrž baterie okolo 7hodin, což je vlastně jediná věc, která mi na něm trochu vadí. Několikrát se mi stalo, že šťáva došla v nejméně vhodnou chvíli a musel sem nedejbože poslouchat lidi
v MHD Na vyváženém výstupu 2,5mm je výdrž ještě horší. Ale to je logické a platí pro všechna zařízení, s tím rozdílem, že BTR7 a Go blu mají vyvážený 4,4mm. Tlačítka na boku jsou docela malá a nehledají se po slepu moc dobře, ale zvykl jsem si. Dosah BT velmi slušný, po celém bytě(75m2) bez problémů. Výborný je plastový klip na přichycení k pásku, kalhotům, tričku apod. A co je důležité, přístroj se do něj dá dát jakkoli, takže můžete mít kabel od sluchátek směrem dolů, což je nedocenitelné pokud máte kabel s rovným konektorem. Bože jak sem nenáviděl Qudelix, ale o tom později.
Pro BTR5 platí vlastně úplně to samé, akorát je větší a má vyšší výkon, pokud potřebujete. Výdrž baterie je dle podkladů ještě kratší(asi o 2hod.), ale neměřil jsem. Dosah BT po bytě ok, ale vím že na head-fi si někteří dost stěžují, že i pokud je tel. v jedné a BTR5 v druhé kapse, zaznamenávají výpadky. Já ten problém každopádně neměl.
BTR7 už pro mě ztrácí pojem přenosný, navíc ostré hrany nejsou příjemné. Pouzdro bez klipu a ještě ošklivá šedivá barva, která se hned ušpiní. Výdrží by na tom měl být podobně jako BTR5. Výkon díky THX zesilovačům ještě o něco vyšší. Displej dle mého názoru akorát zbytečný žrout energie. Obrovský nápis kodeku a kódování je k ničemu. Stejně cílovka bude používat jen LDAC a ví v jakém formátu poslouchá. Ještě beru info baterie, jenže vzhledem k tomu, že neukazuje procenta a FiiO dává info o baterii jen způsobem 100, 80, 60, 40, 20%, tak je to taky vlastně docela irelevantní. Dosah BT po bytě ok, víc sem nezkoušel.
Qudelix 5K je malý, lehký s vestavným klipem. Bohužel má také absolutně nesmyslně umístěná tlačítka, která jsou naproti sobě, takže když chytíte přístroj dvěma prsty, zmáčknete v 90% obě. Navíc jejich zdvih je velmi špatný a působí levně. Na play/pause tlačítku je malinká boulička, což je jediný rozdíl jak poznáte poslepu kam saháte. Prostě ovládání je za mě průšvih. Vestavný klip je sice fajn, ale jelikož je kvůli tloušťce blízko u těla, nedá se zmáčknutím moc odtáhnout, což je při pokusu o připnutí občas problematické. Největší jeho problém ale je, že po připnutí směřuje sluchátkový konektor směrem nahoru, což je jak již sem psal u rovného konektoru zaprvé na jeho zlomení a za druhé vás píchá buď do břicha pokud je na pásku, anebo do krku, pokud ho často jako já připínáte k tričku právě u krku. Výdrže baterie se pohybuje dle výrobce v rozmezí 6-20hodin dle nastavení. Já dostával okolo 8hodin(LDAC, nevyvážený) na profil "Standard" a output power "Normal" s vypnutým EQ. Moc nechápu jak se dá dostat na nějakých 13hodin, co dávají někteří uživatelé. Pokud bych zapnul Performance a High, byl bych ještě mnohem níž. Co je ale u 5K skvělé ja aplikace, kde můžete nastavit naprosto vše, včetně PEQ. Bluetooth dosah je parádní, měl sem možnost otestovat u tchána, který má obrovský dvoupatrový dům a nezaznamenal sem nikde ani náznak výpadku.
iFi GO blu se mi líbí z pohledu použití asi nejvíc, jenže vše není tak jak na první pohled vypadá. Je maličký, lehký a ovládání hlasitosti pomocí otočného ovladače v kterém je vestavěné Play/Pause tlačítko je skvělé a ze všech nejlépe vymyšlené. Poslepu v kapse paráda! Výdrž baterie je taktéž nejlepší. Měl sem po sedmi hodinách 50%, takže myslím že 13hodin je reálných. Teď k záporům. Kolečko hlasitosti je malinko uvolněné a není to úplně příjemné. Celkově bylo zpracování zklamáním, jelikož sem po rozbalení zjistil, že přední stříbrný plastový kryt je odlepený. Dle vlákna na head-fi nejsem sám. Navíc další uživatelé hlásili rozlepení obou černých částí, jelikož jako jediný je GO blu lepený. Vstup na sluchátka je mírně vyhnutý, což má dle fotek opravdu spousta majitelů. Další věc je otravná hláška o kodeku. 99% lidí kodek měnit nikdy nebude a ví jaký má nastavený, takže vážně nepotřebuje slyšet při každém zapnutí přístroje EL DÝ EJ SÍ, i když.. hlas který to říká je fakt sexy. Pro citlivá sluchátka tenhle přístroj také nebude. I při velmi nízké hlasitosti je slyšet šum na pozadí, který se stupňuje zapnutím XBass a více XSpace funkcí, které jsou jinak dobře implementovány a nezkreslují(XBass vůbec,XSpace trochu) zvuk. Bluetooth dosah je zde nejhorší, zaznamenával sem výpadky v různých částech bytu, kde ostatní byly bez problémů. Pouzdro s klipem se dá koupit za osm stovek(!) a je opravdu ošklivé a značně zvětší přístroj. Navíc..pouzdro přece musí být součástí balení, vždyť je to přenosný BT DAC proboha, kam to má člověk dát? A do kapsy fakt neberu jako řešení. To se týká i BTR7, i když tam se dá o přenosnosti už polemizovat.
Shrnutí je takové, že jsem zůstal u starého dobrého BTR3K, jelikož jak se na takové zařízení sluší, je malý, lehký, má klip do kterého ho dám jak potřebuji, slušnou výdrž a hraje stejně dobře jako ostatní. Navíc je nejlevnější a to oproti některým opravdu o hodně. Pro IEM výkon naprosto dostatečný. Uvidíme co se bude dít v tomto zatím docela omezeném segmentu dál.