DAC k aktívnym monitorom - je potrebný, či nie?

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Marekcián 19. 6. 2023 08:11

Zdravím vás.
Mám objednané aktívne "štúdiové" monitory Edifier MR4, ktoré sú vo svojej cenovej triede prakticky všade ospevované.
Viem, je to základná trieda "štúdiových" monitorov, ale predsalen by ma zaujímalo či mi bude stačiť pripojiť ich do internej zvukovej karty (konkrétne Realtek ALC1220), alebo či bude lepšie zakúpiť si nejaký DAC do 60€ z Aliexpressu - či bude počuteľný rozdiel.

Nejaké špecifikácie ohľadom mojej zvukovky Realtek ALC1220 :
- 120dB SNR DAC
- izolované tienenie PCB
- jednotlivé vrstvy PCB pre R/L audio kanál
- zlatý audio konektor
- TI® NE5532 Premium Headset zosilňovač
- snímanie impedancie na zadnom výstupnom porte
- čistý "Power-IN"
- zvukové krytky Nichicon Fine Gold Series

Možno by som položil otázku takto : Uši mám naozaj dobré (len málo peňazí). Počul by som rozdiel medzi 60€ DAC-om a mojou zvukovou kartou, keby som na to napojil Edifier MR4?
Mám sa vykašľať na kúpu DAC v cene zhruba 60€, alebo nie, pretože rozdiel vo zvuku bude totálne minimálny?
Marekcián
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lacikamo 19. 6. 2023 09:26

Ty to nepíšeš, ale ja z textu chápem toto - hrať budeš z PC a zvukovka, ktorú spomínaš je integrovaná na doske. Tak? Tu bude záležať hlavne na tom, ako kvalitne je naozaj "oddelená", pretože u tých menej kvalitných prevedení býva v sluchátkovom výstupe PC počuť šum, brum, pískanie pri otáčkach diskov a pod.
lacikamo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod _daRK 19. 6. 2023 09:30

Ak máš dobré uši, tak rozdiel poznáš. Akurát sa tu povaľuje na bazáre Shiit Modi 2 (aj s Magi3), možno bude majiteľ ochotný predať samostatne, neváhaj. Aj on sa toho skôr zbaví, keď nebude trvať na "len spolu". Budeš to mať stále dosť dobré aj na oveľa lepšie repro, ak sa ti podarí neskôr našetriť.
Alebo pozri niečo iné na bazáre, v tejto cenovej kategórii by som novú DAC nekupoval.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Marekcián 19. 6. 2023 10:31

Pozrel som si aj nejaké recenzie konkrétne mojej základnej dosky ASRock Z270M Extreme4, ktoré mi preložil google prekladač. Urobil som printscreeny jednej z nich, ktorá šla dosť do hĺbky.

ASRockZ270Extreme4_2.png

ASRockZ270Extreme4_3.png

Podľa toho som to pochopil tak, že v roku 2017 (vtedy táto základná doska prišla na trh) sa jednalo o prakticky najlepší integrovaný zvuk v PC.

Viac detailov k zvuku integrovanej zvukovej karty na mojej základnej doske na tomto printscreene...

ASRockZ270Extreme4_ZVUK.png

Myslím teda, že ak by som mal záujem kúpiť len nový DAC (používanú elektroniku si proste nekúpim) a v cene do tých 60€, tak sa mi to proste nevyplatí. Podľa všetkého je to vynikajúco vyladená a zostrojená integrovaná zvuková karta, a prechod na nejaký aliexpresácky DAC za 50-60€ by podľa môjho teoretického dojmu bol hodnotou zvuku o 10-20€ (ak vôbec) vyššie, než hodnota zvuku mojej integrovanej zvukovej karty. A za 50-60€ dostať hodnotu (keďže nezačínam "od nuly" bez zvukovky, alebo so zvukovkou hrôzostrašnou) 10-20€, to uznáte, že sa mi nevyplatí. :-)
Viac-menej so mnou súhlasíte, chalani?
Marekcián
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hifionania 19. 6. 2023 12:11

Papier toho znesie. A podla tych merani ta doska nie je aspon podla mna nic moc.
Bazar odmietas, na nove nemas, usi mas dobre imho aby si nebol z toho co mas rozcarovany.
A nedaj boh ak este "chytis" zemnu slucku.
hifionania
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 19. 6. 2023 12:57

Ahoj,
řešíš to na fóru ve 4 tématech. Nechci se do toho pouštět, jen pár rad.

1. Nevyhýbej se hifi z druhé ruky.
2. Měl si počkat s výběrem beden, ty Edifiery MR4 jsou fakt základ a nemají s aktivníma monitorama nic společného. Ani to, že jsou aktivní, jsou to normálně pasivní bedny se stereozesilovačem v jedné z nich.
3. Pokud chceš obejít integrovanou zvukovku a fakt to bude hrát po vyzkoušení divně, tak z motherboardu vytáhni signál optikou do levného DAC (nemáš finance, tak třeba: https://2energy.cz/produkt/dac-prevodni ... ial-spdif/)
4. měl si koupit, vše v jednom, např: https://www.thomann.de/cz/behringer_studio_50usb.htm , v rámci ceny "pravé" aktivní bedny a připojit to přes USB
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Marekcián 19. 6. 2023 14:14

hifionania : "zemnú slučku"? ... Tomu nerozumiem.

Inak tu je meranie zvukovky na mojej základnej doske v inej recenzii, hodnoty sú iné, lepšie :

ASRockZ270Extreme4_1.png

Kuba4 : tie Edifier MR4 sú vo väčšine prípadov považované za lepšie, než Eris 3.5. A Eris 3.5 svojho času doslova kraľovali vo svojej (budget) cenovej skupine. Podľa všetkého ich nahradili MR4, bez ohľadu na to, či sa Erisov stále predá/nepredá viac (lebo si už urobili veľké meno a profitujú z toho).
ALE ....MR4 sú akoby "hybrid" medzi zvukom "sterilným" a "zábavným". A niečo také hľadám. Basovo idú nižšie než Eris 3.5, majú od nich dokonca aj lepší zvukový priestor (píše sa v recenziách).

Behringer STUDIO 50USB sú už príliš veľké.... 20cm širka v porovnaní so 14cm širkou (MR4)... Môj stôl má priestor 23cm po stranách monitora, takže 20cm široké Behringer by boli už naozaj príliš, a nedali by sa ani vytáčať. K tomu MR4 sú z MDF, 50USB z plastu... Behringer budú mať vyšší výkon, to bezpochyby...ale toto bude pravdepodobne jediná oblasť zvuku, v ktorej budú oproti MR4 vynikať. MR4 bude mať príjemnejšiu tonalitu a pravdepodobne ide aj nižšie v basoch (hoci ako som už písal - možno s polovičným výkonom vrámci maximálnej hlasitosti). Navyše STUDIO 50USB nemajú možnosť zapínania (to by nevadilo) ani ovládania úrovne hlasitosti (to by vadilo) na prednej strane.
Behringer je svetoznáma značka (Edifier ešte stále tak celkom nie), STUDIO 50USB sú na trhu už 7 rokov. Keby boli také super vo svojej cene, bol by ich plný YouTube, plné recenzie vyhľadateľné cez google, atď. Ale nie je tomu tak. Na rozdiel od Edifier MR4. Chápem, STUDIO 50USB umožňuje prepojenie prostredníctvom USB. No bohužiaľ... :-)

To s tým obídením integrovanej zvukovy vyzerá zaujímavo... Dúfam, že to nebude potreba, aj tak to bude mať mizerný odstup signál/šum (možno 90dB?). Prinajhoršom by som miesto integrovanej zvukovky použil svoj DAP s funckou DAC-u, ale je to úplný low-end DAP.
Marekcián
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod _daRK 19. 6. 2023 17:06

Ak tu budes stale mavat tymi tvojimi hodnotami merani a tabulkovymi cislami, nedockas sa tu ziadnej rady... tolko mala rada odo mna ;-) Tie hodnoty jednoducho nehovoria o vyslednom zvuku, ale o nejakych teoreticky dolezitych meraniach, ktore su pre prakticke pocuvanie na nic. Najma ak sa tu bavime o lacnej audiotechnike za desiatky eur. Chapem, ze ak ma clovek hlboko do kapsy, nekupi si nieco vyrazne nad rozpocet, ale ocakaval by som, ze o to dlhsie bude vyberat a nekupi najma podla farby a vyzoru nejakeho produktu (niekde som zachytil iny tvoj prispevok). Mal si kupit nieco z bazaru, ak uz mas tie "naozaj dobre usi". Je mozne, ze MR4 mozu hrat lepsie ako Eris3.5, tie neboli zle... stale to vsak nebude rozdiel zvuku "den a noc". Edifier cielovo robi dobre hrajuce low a mid-tier repro pre masy za rozumny peniaz.
Ak nemas moznost ist cestou optiky do DAC, nebal by som sa tolko toho USB. Vzdy to bude vo vysledku lepsie ako integrovana zvukovka na MB.
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Marekcián 19. 6. 2023 19:10

_daRK : Odkial vies, ze som nevyberal dlho? Vyberam minimalne tri tyzdne. Videl som celu SK, CZ a Thomann.de (posielaju na Slovensko) ponuku. Je celkom mozne, ze ak u mna nie je na prvom mieste wattaz a co najsterilnejsi prednes, tak MR4 budu najlepsie NOVE "pseudomonitory", ake v cene do 150Eur mozem (SR,CR,DE) kupit. Ved co ostava? Herkules, Presonus (sterilne), Samson (priemer), Kurzweil (vyzeraju az prilis "klasicky" a ciastocne DIY, nemaju v predu ziadne ovladanie), Swissonic (bez debaty horsie nez MR4, keby nie, vedelo by sa o tom), Alesis (priemer, mozno lahky nadpriemer), Behringer MEDIA 40USB (jemny nadpriemer, 20cm sirka), STUDIO 50USB (velke na moj stol - 20,5cm sirka, pravdepodobne horsie nizke basy nez MR4, ovladanie len vzadu), M-Audio (viacere moznosti) - prebasovane, nic moc... Este ostavaju Mackie CRX (horsie, nez Eris, taky trochu lepsi priemer, sycia).....TOTO SOM VYPISAL Z PAMÄTI (schvalne sa teraz nepozeram na ponuku monitorov) za tie tri tyzdne zaoberania sa studiovymi monitormi... Zabudol som na nejake? ...Ak ano, tak na nejake podpriemerne, ktore moja pamät vypustila... Vidis.... Co ostava? NIC. Cital som recenzie a hodnotenia vsetkeho, coho sa len dalo, v cene do 150Eur. A to, ze biele MR4 sa mi velmi pacia, to je len super bonus.

A mimochodom, kde mas istotu, ze Behringer 50USB ma lepsi DAC a op amp, nez zvukovka na mojej zakladnej doske? Aj v dnesnej dobe (2023) ju najdes len na niektorych zakladnych doskach nad 190Eur (niektore "Gigabyte"), pod 190Eur ju nema ZIADNA (cena zakladnych dosiek zacina na nejakych tusim 55Eur)...Dokonca mas zakladne dosky aj za 350-400Eur, ktore maju NIZSI model zvukovky, nez mam ja na zakladnej doske. Dohladaj si to napr. na datacomp.sk... Takze moja zvukovka je ciastocne premiova (vzhladom na to ze je integrovana), a je podla recenzii na konkretne mojej zakladnej doske super odladena, atd. (ziadne setrenie na komponentoch s nou spojenych)... Aku integrovanu zvukovku mas ty? Podla mna horsiu, a teda nemas skusenost s dostatocne kvalitnou integrovanou zvukovkou. Popravde pochybujem, ze Behringer vo svojom "entry level" modeli studiovych monitorov nesetril n vnutornostiach... Peniaze vrazil do vykonu (kvantita), ale myslim, ze do kvality komponentov uz nie (preto sa z neho ziaden recenzent neposadil na zadok, s vynimkou niekoho, kto v zivote nepocul nic lepsie nez repraciky za 20-30Eur). Na rozdiel od zvukovej casti mojej maticnej dosky. Tam sa nesetrilo, recenzie to potvrdzuju.

edit (som už na PC) : Pripomenul som si ponuku. Samson už len z princípu nie (aj keby mali SUPER recenzie, lenže nemajú), v ponuke v tejto cene sú len 3 palcové meniče, a to je príliš málo. VIEM, že také iLoud Micro vedia zahrať super (MR4 sa samozrejme "chytať nebudú") aj napriek mini meničom, ale to je "iný vesmír" aj cenovo... (plus aj keby som na ne peniaze mal, vadí mi nerozoberateľná konštrukcia a tiež nie sú dokonalé...)...
Numark N-Wave360 sú dobrá "grcanica", škaredé a totálny low-end ako z predu, tak zozadu.
Marekcián
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TigiGold 20. 6. 2023 11:54

Podle mě nad tím moc špekuluješ. Kup si to, co sis vybral a na co ti stačí rozpočet, a udělej si pak názor sám. Je naprosto nepravděpodobné, že někdo bude mít zrovna ty stejné komponenty, stejný způsob vnímání zvuku a dá ti tu nějakou zázračnou radu. Svoji cestičku si prostě budeš muset vyšlapat sám.
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 20. 6. 2023 12:55

Marekcián, ty si z KE, že?

_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 21. 6. 2023 09:54

Tady se zrovna prodává skoro nový Topping:
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... ac-768-32/
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý