Bluesound Node X + DAC

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod dedajan 4. 1. 2024 11:26

Ahoj, pořídil jsem si nový streamer Bluesound Node X. Má lepší D/A převodník Sabre ESS 9028Q2M oproti Node 3. A má i dálkové ovládání.
Jak jsem tak hledal recenze, narazil jsem na možnost výměny napájecího zdroje, a není to malá investice, ale i tak o tom uvažuji.
Jedna možnost je Mini Teddy Padro 5V/2A za 395 $ :

https://teddypardo.com/product/miniteddy-5v-2a/

Nebo z PL shopu který nabízí tři možnosti :

https://pd-cf.com/produkt/bluesound-nod ... interface/

https://pd-cf.com/produkt/bluesound-nod ... ace-smpsu/

https://pd-cf.com/produkt/bluesound-nod ... interface/

Vybral jsem typ za 440 zl a za 1100 zl a na můj dotaz který doporučují pro Node X odpověděli :

Vnitřní modul je v obou sadách stejný. Rozdíl je především v hlučnosti. SMPSU je spínaný napájecí zdroj lékařské kvality. Nabízí vylepšený zvuk, ale nedoporučuji pro "jasně znějící" sestavy. Druhý zdroj je lineární zdroj transformátorového typu s velmi nízkou hlučností – s ním je vše mnohem plynulejší a klidnější.

Instalace obnáší vyjmutí orig.zdroje a instalace nového není problém, je na to video návod.

Překvapují mě recenze lidí co si to pořídili, všichni chválí výrazné zlepšení zvuku. Viz.-Reviews u každého typu.

Na jednom fóru je uvedeno, že výměna zdroje má větší smysl při zapojení externího DAC.
Node X umožňuje obejít interní DAC propojením digitálně k lepšímu DACu.

Poslouchám převážně na sluchátka Hifiman EX a občas na aktivní repro. Node ovládám přes Bluos v mobilu.

Zjistil jsem, že se přes aplikaci nemohu připojit na Qobuz, v pc a mobilu ano, adresa i heslo zadám stejné, nevím čím to je.

Jaký je váš názor na výměnu zdroje a případně i DA převodníku ? Jsou i jiné streamery a ptám se proto, že mám možnost Node do 10.1. vrátit. Děkuji za vaše rady
dedajan
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 4. 1. 2024 16:10

A ono to teď hraje špatně? "Kutilové" vždy hledají cesty, aby to hrálo líp, leč občas se jedná o cesty slepé....

"Na jednom fóru je uvedeno, že výměna zdroje má větší smysl při zapojení externího DAC.
Node X umožňuje obejít interní DAC propojením digitálně k lepšímu DACu."

Řekl bych, že to bude přesně naopak. Zdroj bych měnil, pokud bych zamýšlel používat vestavěný převodník.

Nevím jak Node X, ale Node 2i mělo nepříliš dobře implementovaný DAC (a to není jen o vlastním čipu převodníku) a řešilo se to externím převodníkem. Za mě lepší cesta, než ztráta záruky hrabáním se v přístroji a používáním neoficiálních modulů.
Případně si připlatit a koupit třeba Eversolo DMP-A6, či jeho lepší verzi Master Edition. Sám mám DMP-A6 s externím převosníkem a hraje to nadmíru dobře, oproti hraní z PC je tam obrovský pokrok v kvalitě zvuku.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod brrouk1 4. 1. 2024 16:51

A sluchátka máš zapojené přímo do Node? Měl jsem Node 2 a sluchátkový výstup tam byl tak na IEM, na planáry hodně slabý.
DK-Pioneer LX 85, Canton Gle,
PC- Rotel RA 1070- - NHT Super Zero, REL HT 1003
Head-Audeze LCD 2 C, Sash Trees SE,IFI micro black signature , ,Audeze Maxwell, iBasso IT 07, Cayin RU 07
brrouk1
Junior

Odeslat příspěvekod dedajan 4. 1. 2024 20:17

Hraje to výborně, ale nemám s čím porovnat. Kdysi mě bylo doporučeno začít kvalitními sluchátky. Když jsem před rokem "našel" Hifimany EX se slevou 4 tis.kč jako výstavní kus na jednom pražském eshopu, no neber to, tak to je můj základ, výš už jít nechci.
O Eversolo DMP-6 jsem se taky zajímal, ale nemá sluchátkový výstup. Škoda, mají ho ve stejném obchodě co jsem koupil Node X, tak by stačila výměna a doplatek.

Sluchátka mám zapojené do Node, mají impendaci 18 ohm, tam žádný problém nevidím, volume asi je na středu.

Asi tak, když mám možnost ještě 6dnů na vráceni Node X, tak proto se ptám na další streamery v ceně do 30ti tis. včetně DACu. Pak už si ho nechám a budu řešit případně zdroj.
dedajan
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 4. 1. 2024 20:38

Tak to bych asi viděl zásadní problém v tom sluchátkovém výstupu Node. To je jak kdybys měl u auta problém s podvozkem (sluchátkový výstup) a řešil barvu víčka nádrže (lepší zdroj).
Co je to Hifiman EX? Hifiman Edition XS?
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dedajan 4. 1. 2024 20:59

Jo, omlouvám se, Hifiman Edition XS. Jaký je zásadní problém v sluchátkovém výstupu Node ?, tak daleko moje vědomosti nesahají. Jestli jsem napsal nějakou blbost, tak budu pokračovat jestli není možné zapojit sluchátka přes nějakou redukci z některého výstupu Eversolo DMP-6 ? Tento přístroj je na bazaru za 18 tis. a dohoda možná. Na bazaru je dost streamerů a DA převodníků, jenže to bych musel mít jistotu. Třeba doporučení od majitelů. Na bazaru je i Node X za 12 tis.kč.
dedajan
Junior

Odeslat příspěvekod Tapir1 4. 1. 2024 21:16

Koukni na streamer Wiim pro plus, který je zvukem na úrovni Node X a rozdíl v ceně investuj do sluchátkového zesilovače/DAC. Tam je výběr obrovský.
Tapir1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod JarinV 4. 1. 2024 22:16

Jestli ti to hraje výborně, tak evidentně problém není nikde. Pokud chceš utratit nějaké peníze, tak za sebe bych doporučil Wiim pro (bez plus) a RME ADI 2 DAC. Streamer v podstatě ani není nutný. RME přes OTG kabel hraje velmi slušně i z mobilu, pokud použiješ appku USB Audio Pro Player.

-- 4. 1. 2024 22:23 --

Tohle řešení se dá pri troše štěstí či trpělivosti pořídit do 30k.
JarinV
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 5. 1. 2024 08:41

Asi bych řešil streamer a externí DAC/Amp, pokud chceš solidní zvuk. A nemusí to být zrovna docela drahý RME vzhledem ke sluchátkům.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dedajan 5. 1. 2024 10:26

Děkuji za doporučení. RME ADI 2 DAC FS jsem našel tři na bazaru za 19-21.000 kč, což je myslím dobrá cena. Asi to vezmu. app USB Audio Pro Player už mám v mobilu nainstalovanou, ale nejde mě přihlášení na Qobuz, vyskočí failed. No a Wiim Pro, nebo Wiim Pro Plus uvidím později jestli to bude potřeba. Právě na ten Qobuz.
dedajan
Junior

Odeslat příspěvekod JarinV 5. 1. 2024 10:43

Qobuz nepoužívám, ale nemůže být problém v tom omezení lokality? Jinak co se týče Wiim, pokud budeš používat externí dac, tak je verze plus zbytečná. Rozdíl je v podstatě jen v interním dac, který stejně budeš obcházet.
JarinV
Junior

Odeslat příspěvekod dedajan 5. 1. 2024 11:06

Qobuz mám předplacený na rok od kolegy ze zahraničí. Jenže v mobilu a na PC jede, psal jsem mu, poslal heslo a nic, tak uvidím jestli se to změní s novým Wiim.
RME ADI 2 DAC jsem právě koupil za 19.000 kč, je z jara 2022, takže ještě v záruce.
dedajan
Junior

Odeslat příspěvekod JarinV 5. 1. 2024 16:18

S Wiim by to mělo určitě fungovat přes Chromecast.
JarinV
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 5. 1. 2024 16:40

Pokud už je účet na Qobuz zřízený a platby chodí z karty vydané v zemi, kde je Qobuz legální, jede to kdekoliv a na všem. Qobuz používám v Audirvaně, na Eversolo, měl jsem ho v DAPu. Jediný problém, jak se k němu dostat je, že účet se musí zřídit z IP adresy země, kde je legální a platby musí chodit z karty, jak jsem psal výše. Kde to pak používáš je fuk.

Tvá sestava bude k těm XS trošku overkill, je dobrý narvat bezkonkurenčně nejvíc peněz do sluchátek, tam nejvíc poznáš změny zvuku.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bessinka 5. 1. 2024 19:11

Pokud koupíš Wiim tak žádné USB OTG nepotřebuješ. Zvuk je takto stejně nic moc. Nainstaluješ si aplikaci Wiim home do mobilu a přihlásíš se na svoje předplatné Qobuz. Víc nepotřebuješ. Wiim je celkem stabilní se zvukem odpovídající ceně. Testoval jsem ho s RME. Zbyl mě S/PDIF kabel Nordost, který docela dobře vyhlazoval digitální drsnost streamů. Nabízím ho na bazaru. Zvuk Wiim ani na RME se zdaleka nevyrovná Audirvaně Studio na PC.
bessinka
Mírně pokročilý

Další stránka