DAC ke sluchátkům

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Alferi 22. 1. 2025 13:47

Zdravím. Potřebuji poradit s výběrem adekvátního DAC ke sluchátkům Hifiman Sundara Closed Back, využití je primárně přes PC, hry a hudba. Aktuálně používám zvukovou kartu Sound Blaster Z (24-bit, 192 kHz). Původně jsem uvažoval o něčem jako Sound BlasterX G6, zaujal mě také iFi Zen Air nebo "hříšnější" Zen DAC 3. Nejsem audiofil a cílím jen na takové trochu lepší "domácí žvýkání" a abych nekrmil dobrá sluchátka slabším signálem. Cenově bych se rád pohyboval cca v rozpětí 3-6 tis., rád si dám poradit.
Alferi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 22. 1. 2025 13:59

Za mě bude stačit Zen Air. Je hloupost rvát v této cenové hladině víc peněz do DAC/Amp, než do sluchátek, protože na výsledný zvuk mají stejně největší vliv ty sluchátka. Jedině, že by to byla investice do budoucna.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Alferi 22. 1. 2025 17:11

Díky, půjdu teda to toho Air.
Alferi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod duuudl 22. 1. 2025 17:27

Jestli chceš dostat ze Sundar slušný zvuk, tak to chce FIIO BTR 15 a na vestavěném PEQ vyladit sluchátka na poslouchatelná. Posuneš se na úplně jiný level.
duuudl
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 22. 1. 2025 18:47

A proč používat PEQ na FiiO a ne v PC? Jinak jak jsem psal výš, nemá význam kupovat k takovým sluchátkám zesilovač dražší než samotná sluchátka.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod akburt 22. 1. 2025 22:56

Já bych se radeji priklonil ke Qudelix...
akburt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tesarpa 23. 1. 2025 08:29

Z diskuze výše je to asi jasné, ale pro méně znalé čtenáře: ve skutečnosti se řeší sluchátkový zesilovač. DAC jako takový může být (a často je) součástí kombo krabičky DAC/AMP. Přínos sluchátkového zesilovače bude v daném případě řádově větší než výměna DAC. Myslím, že z toho SoundBlasteru by nic úplně zpraseného lézt nemělo. Takže stačí kvalitně zesílit a je to.

Aktuální zkušenost s DCA Noire X (planáry, 13 ohm): ze sluchátkového výstupu MacBook Air dostanu velmi detailní a dostatečně hlasitý zvuk. Ale postrádá tělo, váhu, basy. Teprve se sluchátkovým zesilovačem to začne hrát správně.
tesarpa
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 23. 1. 2025 22:33

Jak plyne z videa https://youtu.be/lO8bb5Q_iL4 , adekvátním řešením k “dobrým sluchátkám” Hifiman Sundara Closed je pouze ekvalizace (nebo rovnou elektroodpad). 8-D
Naposledy upravil introvert dne 23. 1. 2025 22:35, celkově upraveno 1
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 23. 1. 2025 22:34

introvert: myslím se pohybuješ v trošku jiných vodách než tazatel.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 23. 1. 2025 22:37

martas38: A to jako v čem ?
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 23. 1. 2025 23:08

Člověk požadující low-cost řešení vs. člověk rozmlsaný sestavou za statisíce. Ostatně hned na začátku píše, že není audiofil.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 24. 1. 2025 11:25

Mým cílem bylo informovat tazatele, že sluchátka, co má, nejsou “dobrá sluchátka”, nýbrž jedna z nejhorších, co se dala koupit. Co to má společného s mojí jakousi “rozmlsaností” ? A dokonce ani to, že není audiofil, nemá s mým příspěvkem nic do činění. Špatná sluchátka jsou prostě špatná sluchátka, ať už je používá, kdo chce.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 24. 1. 2025 13:56

Alferi: sluchátka, čo máš, sú úplne OK na domáce počúvanie pre človeka, ktorý nehľadá každý detail vo zvuku, ale počúva hudbu. Aj keby si po príspevku od introverta začal otvárať smetný kôš, nerob to ;-) To je tu taká obyčaj, že low end sa kritizuje, netreba to ale hneď brať v zlom. Kúp si nejaký lacnejší DAC, ale s rezervou do budúcna, ak náhodou nebudú časom Sundary stačiť. Napr. niečo od FiiO (K5 alebo K7, ktorý využiješ aj v budúcnosti s lepšími slúchadlami) alebo kľudne aj ten iFi Zen Air.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 24. 1. 2025 14:24

To, že jsou pro jednoho (a je úplně jedno kdo to je) sluchátka na vyhození neznamená, že druhý to nebude mít naopak. Záleží jen a pouze na preferencích daného uživatele, takže nechápu, jak někdo na základě dotazu na DAC/Amp došel k názoru, že dotyčný má potřebu sluchátka ekvalizovat, či rovnou házet do elektroodpadu. Svatý jsou moje uši a můj vkus a nikoliv názory kohokoliv třeba z YT.
Takže se můžeme vrátit na začátek k dotazu jaký DAC za 3-6 tisíc k Sundara Closed Back, protože na toto se tazatel ptá.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 24. 1. 2025 14:43

_daRK, martas38: Vaše příspěvky ve mně vzbuzují dojem, že a) jste dané video vůbec neviděli, a b) pokud jste ho viděli, tak se v této problematice asi moc nevyznáte.
introvert
Pokročilý

Další stránka