[zkusenosti] mp3 vs flac >> prenosny prehravac

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod dejfidek 4. 8. 2008 16:04

Ahoj! Mam na Vas takouvou prosbicku. Zatim jsem to nemel moznost otestovat. Je mozne na prenosnem prehravaci ("empetrojce", jak nekteri nazyvaji) rozeznat kvalitu skladby komprimovanou do mp3, napr. nejvyssi kvalita 320kbps, oproti te same skladbe ve flac? Je mi jasne ze zalezi na sluchatkach a taky na kvalite vystupu onoho prehravace. Jde mi hlavne o to, jesli touzevne vyhledavat prehravace s podporou flac, ikdyz to v podstate nepujde rozeznat, krom vice ubrane kapacity pameti.

Dale bych se Vas zeptal na nazor tohodle zebricku:
http://mp3.generationmp3.com/2008/04/28 ... ite-audio/

Dekuji!
dejfidek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomeq 4. 8. 2008 16:37

K flacu sa vyjadrovat nebudem, podla mna je to prilis subjektivna zalezitost.
K rebricku - na roznych forach (myslim ze aj tu na avmania sa cosi pisalo) sa viedli diskusie uzivatelov o rozdieloch v kvalite vystupu prehravacov Sony rady A a rady S. Drtiva vacsina ludi co pocula oba (ja osobne tiez) usudila ze tam ziaden rozdiel nie je, alebo je taky maly, ze ho nie je mozno zachytit. Avsak autor toho slavneho rebricka nielenze rozdiel pocul, ale ten bol tak vyrazny, ze medzi tieto dva prehravace dokazal napchat este dalsich 5 playerov. Chcel by som mat jeho usi...
Arcam A38 + Arcam CD17 + Bowers&Wilkins CM7
tomeq
Junior

Odeslat příspěvekod tifar 4. 8. 2008 17:52

ja osobne rozdiel medzi flac a mp3 320 nepocujem...rad by som videl skutocny slepy test,kde by bez pochybnosti poculi rozdiel...Pripomina mi to jeden dokument,kde osobnosti hudby(receneti,kritici,spickovy hraci) v slepom teste mali urcit,ktore husle su stradivarky(husle za milion dolarov) a ktore sucasne.Bolo v teste asi 6 nastrojov a asi 6 testovanych ludi...Kazdy bezpecne rozpoznal stradivarky a popisoval ten uzasny vzdusny zvuk...Najvecsia sranda potom bola ked na konci povedali,ze len tusim jeden z nich ich "uhadol"...myslim,ze podobne by to bolo zo slepym testom mp3...
ibasso dx200+audiosense t800
galaxy s7+dragonfly red+corda swing+akg 701
tifar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 4. 8. 2008 19:46

jak pise tomeq, je to hodne subjektivni. Hlavne dela hodne to, co uz mas naposlouchano (zdroj,sluchatka apod.). Osobne ten rozdil nepoznam, mozna ze ten pocit je fajn, ze mam flac. :D
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pingu2221 5. 8. 2008 14:49

No já nevim, třeba se pletu, ale podle mě, když máte kvalitní přehrávač a sluchátka, tak rozdíl mezi 320kb mp3 a FLACem rozhodně poznáte. Hlavně při vyšších hlasitostech. Je to samozřejmě jen můj názor, můžu se mýlit, sám nevím, jeslti bych to při nějakém blind testu byl schopen poznat, ale myslím si, že ano a vy určitě taky. :-)
Pingu2221
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 5. 8. 2008 20:35

Pingu2221:tak to zkus ne...?
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pingu2221 5. 8. 2008 22:31

jj určitě to zkusim, neboj,:-) ale nejdřív k tomu musim mít odpovídající náčiní....a to mi zatim NK6300 oopravdu neposkytne. :-) I když mi sloužila jako přehrávač dobře a nemůžu proti ní říct ani popel, už by to chtělo přeci jen nějakej upgrade. :-) Objednal jsem si M7plus hlvně z ekonomických důvodů, tak jsem pak můžu hodit nějakou tu review, kdyby Vás to někoho zajímalo. :-)
Pingu2221
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hansel 6. 8. 2008 12:07

iPod mi flac nepřehraje, na hrozném výstupu z NB nepoznám. Vše se snažím mít jako VBR nebo 320kbps a rozdíl taky nepoznám. A vůbec mě to netrápí:-P
Hansel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pingu2221 6. 8. 2008 18:04

Jo, tak samozřejmě 320kb nebo VBR to jistí, ale já už se snažím mít alespoň to, co poslouchám nejvíc, ve FLACu...teda ne, že by se mi to dařilo. :-) taky mám většinu své hudební sbírky 128 a 192kb ale to radši moc neposlochám, :-) protože rozdíl mezí 128kb mp3 a FLACem je skoro děsivej. :-)
Pingu2221
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hansel 6. 8. 2008 19:23

A s jakými sluchátky je tak propastně "děsivý"?
Na té Nokii? Nebo na zvukovce?
Já nevím, jako rozdíly jsou slyšet, někdy větší, někdy menší, ale nikdy mě to nevyděsilo.
Nicméně rozdíly mezi kvalitní mp3 a flac bych si někdy rád ověřil na dobré sestavě, kterou nedisponuji. Na druhou stranu, dokud nic nepoznám, nic mě netrápí ;-)
Hansel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mcmichal 6. 8. 2008 19:46

Moc disků ve FLACu nemám, jenom asi 13, ale do přehrávače si je stejně konvertuju na MP3 320kbps, kvůli místu. Jinak by mě docela zajímalo, kterej (levnější) přehrávač (nemyslím přenosný, nějaká věž nebo kino) umí přehrát FLAC? Zkoušel jsem jich celkem dost (i dražších), ale na žádném úspěch.
 Macbook Pro Retina 13" mid-2014

Intel Core i5 4440 + Noctua U14S / ASUS B85M-E / 8 GB DDR3 / Corsair RM 650x / MSI GTX 970 GAMING / Intel 530 120 GB / FD Define R4 + 6× Noctua NF-P14s redux-900
mcmichal
Junior

Odeslat příspěvekod Pingu2221 6. 8. 2008 21:27

:-) chtěl jsem tím spíš vyjádřit pro mě velký rozdíl mezi 128kb mp3 a FLACem. :-) Nn na té nokii by to asi tolik poznat nebylo, i když nehraje zase tak špatně. Hudbu většinou pouštím přes PC na zvukovce Creative SB Audigy SE a reprech Genius SW 5005 (nebo tak nějak) nemůžu si prostě pomoci, ale ten rozdíl tam prostě slyšim velikej.To mcmichal: Máš pravdu, že přehrávačů, ať už stolních, nebo i normálních, co přehrávají FLAC, zase tolik není. Ono vlastně nejlepší domací kino, co ti přehraje všechno, je PC,kvalitní zvukovka a 7.1 repro. :-) Jinak ze stolních přehrávačů by FLAC mohl umět tak možná Pioneer, ale to nevim jistě, kecal bych. :-)
Pingu2221
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 6. 8. 2008 21:47

Můj MP3 přehrávač FLAC neumí, ale jsem spokojen s MP3 nebo WMA 320 kbps. FLAC mi však přehraje PDA (ASUS MyPAL A716, software Pocket Player), ale za daných podmínek nepoznám ani na Shure SE530 rozdíl mezi FLAC a 320 kbps MP3. Časem snad pořídím sluchátkový zesilovač, tak budu zkoumat podrobně. Zatím však pro mne zůstává bitrate 320 kbps dostatečný.
oneill_sx1
Recenzent fóra

Odeslat příspěvekod Pingu2221 6. 8. 2008 23:20

Může se mi to třeba jen zdát no...nebo mi to třeba jen duševně pomáhá, když vidim, že má píšnička místo 320kbps 900kbps no...jelikož se ke sluchátkům typu shure asi nikdy nedostanu, tak to, že to ty nepoznáš asi beru za bernou minci, páč pochybuju, že bych měl tak dobrý uši a poznal na "obyčejným" haraburdí to, co ty nepoznáš na třípásmových Shurech. :-D díky za názor.
Pingu2221
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Sattero 6. 8. 2008 23:48

Já osobně na PDA či přenosné přehrávače používám MP3 s 192kbps+, tedy nejlíp 320kbps. Sice můj Herald je šumítko, ale i tak rozdíl lze poznat a to mám obyčejné špuntovky za litr (Sony). Na PC se snažím mít co nejvíc FLAC. U MP3 vyžaduji 320kbps. Nemám sice bůhví jaké vybavení (integrovaná zvukovka v NB > Sony STR-DG700 > Magnat Altea 3), ale čast oberu svůj externí disk pryč > tam je mnohem lepší vybavení. Třeba 128kbps mi nestačí na nic, podle mě je to strašná kvalita.
Sattero
Mírně pokročilý

Další stránka