Takže, tento Sony je z nenovější ze serie Walkmanů, s ním přišel ještě jeho bratr 73X, který je navíc vybaven noice cancelingem, ale to si bohužel můžete užívat jen s dodávanými sluchátky. Cena 63X se pohybuje okolo 3400 za 8GB verzi a 1000 korun si připlatíte za dvojnásobnou kapacitu, 73X je přibližně o 900 korun dražší.
Příslušenství
V krabici najdeme standartní výbavu, kterou dostanete k většině přehrávačům. Obsahuje stojánek, USB Kabel, CD se softwarem a špunty Sony EX82(aspoň myslím, že to byli ony). Prostě klasika.

Vzhled
Přední a zadní strana přehrávače je vyrobena z kvalitního kovu a je to na něm opravdu poznat, prostě luxusnější vzhled. Boky jsou z lesklého plastu, který bohužel zachytává otisky.
Na přední straně máme displej s rozlišením 320x240 bodů, je pěkně čitelný, s dostatečným podsvícením a pěkným vykreslením barev. Pod ním se nachází pětisměrný ovladač a dvě funkční tlačítka u kterých každý pochopí funkce podle popisků. Jen to Power off tam vypadá směšně, protože je to vlastně jen takové zastavení hudby a vypnutí displeje, protože zařízení se pořád udržuje v pohotovostním stavu a vypne se jen pokud se s ním asi 24 hodin nic neděje. Hlavní výhoda tkví v tom, že po stisku klávesi se spustí během mrknutí oka.
Jinak na pravém boku přístroje najdeme ještě tlačítka ovládání hlasitosti a posuvník HOLD. Na spodu je Sony konektor a 3,5mm jack a na zadní straně je pro případ nouze otvor pro reset.
Přehrávač je to opravdu lehký a hlavně tloušťka je zarážející, zvyk na D2 byl znát, pořád jsem měl takovoutu obavu, že pokud to dám do kapsy, abych to pak někdě například nerozsedl.

Prostředí
Hlavní menu se zkládá z matice 9 ikon, v horní řadě je to Sens Me, radio a Inteligent Shuffle, uprostřed obrázky, hudba a vydeo a spodní obsahuje nastavení, podcasty a momentálně přehrávané. Ovládání je jednoduché a přehledné, ikdyž například equalizér se částečně nastavuje při přehrávání hudby a druhá část v nastavení. Prostředí je rychlé a prý se i minimáně zasekává(já ho měl půjčený jen na chvíli, ale majitelka tvrdí že se jí zatím nesekl).

Hudba
Vybírat můžete jak podle ID3 tagů, tak i podle složek, přehrajete většinu formátů, ale Flac bohužel ne. Equalizérů a podobných úprav zvuku je tu opravdu spousta, klasický equalizér má 4 přednastavené stupně a 2 pro uživatele. Z ostatních tu jsou věci jako clear bass, Clear Stereo, DSEE Sound Enhancement, VPT Sourround a ještě nějaké. Osobně jsem z nich nic nezkoušel, celkově jsem spíš zastánce vypnutých ekvalizérů.
Ke kvalitě hudby řeknu tohle, porovnával jsem to s D2 na mojich průměrných sluchátkách a moc rozdílů tam nebylo, prostě 100% spokojenost.

Video
Přehrává h.264 s maximálním rozlišením 320x240, což by mělo být stejné jako videa na ipody. Obraz si můžete natáčet v nastavení jak chcete, i si zvětšit na celou obrazovku, nebo nechat černé pruhy a podobně. Jinak kouká se na to dobře, obraz pěkný a i ten dvou palcový displej na nějaký díl futuramy stačí.
Sens Me
Tuhle funkci Sony na svých stránkách dost vyzvedává a musím říct, že se docela povedla. Jednoduše vám to rozřadí skladby podle rytmu a dalších kritérií do 11 podsložek, jako jsou relax, energy, ráno a podobné. Většinou to i vyjde, ale občas se vám tam například do relax vklíní ostré techno, ale jak říkám, je to jen málo kdy.
Výdrž
Sony udává něco okolo 40 hodin, ale v reálu se to bude blížit spíš těm 30, ale i tak je to myslím dostačující.
Jinak data se tam dají normálně kopírovat přímo z počítače, žádný software není potřeba.
Závěr
Přehrávač je to určitě pěkný a kvalitní a určitě teď patří k těm lepším přehrávačům co jsou na trhu. A ze stáje Sony je to asi ten nejvýhodnější ke koupi.
A nakonec porovnání velikosti s D2