Balenní
Sansa Clip šel do prodeje v roce 2008, zároveň s ním jeho větší dvojče Sansa Fuze, které by mělo sdílet stejnou kvalitu zvuku, jen je větší, má barevný displej a má asi dvojnásobnou výdrž. Do prodeje se také dostal Sansa View, ale ten má podle většiny lidí o dost horší zvuk, ale pořád to ještě jde(osobně jsem neslyšel).
V součastnosti jsou na trhu dvě verze lišící se vnitřnostma a firmwarem, ale neměl by být mezi nimi žádný rozdíl. Prodávají se v kapacitách 1Gb(asi 750 kč), 2 Gb(930), 4Gb(1200) a nově je k dostání i v 8 Gb(1600). Máte velký výběr v barvách, ale u každé kapacity jsou jiné. 2Gb jsou černé, červené, růžové a modré. 4 Gb se dají sehnat hlavně stříbrné, občas černé a modré. 8 Gb je zase stříbrná a modrá. Dost záleží na várce kterou dostanete. Nejlíp vypadá verze stříbrná, která vypadá přeci jen trochu luxusněji.
Existují dvě verze balenní, klasická papírová krabička a poté plastový obal. Obsah se nijak neliší, najdete tam krátký USB kabel, pecky, CD s návodem a moc pěkně provedený návod na kartičkách.

Konstrukce
Celé tělo je z plastu, přední strana pak z nějakého leštěného(pouze stříbrná verze). Naomak je poznat že je to levný plast, ale jinak stříbrná verze zdálky vypadá jako několika násobně dražší zařízení. Na přední straně je 4 řádkový, dvoubarevný displej, s docela slušnou čitelností i na slunci.
Na levém boku je USB zdířka a posuvník na Hold a vypnutí. Na pravém boku najdeme výstup na sluchátka a ovládání hlasitosti. Tady bych jen chtěl říct, že ovládání hlasitosti samostatnýma tlačítkama mám fakt rád, hlavně z důvodu, že mám písničky v různé hlasitosti a mám možnost rychle přenastavit hlasitost. U Ipodů a Zune mi to docela chybí. Na zadní straně najdeme odnímatelný klip, docela mu i věřím, že by mohl něco vydržet. A samozřejmně je velmi lehký.
Transfér hudby
Tak dá se využívat klasické metody drag and drop, ale pomocí WMP 11 se dají i kvalitně zpracovávat playlisty.

Funkce
Tak najdeme tady jen to základní: Hudbu , rádio a diktafon.
Hudba se dělí podle ID3 tagů, klasika interpret, album, žánr a podcasty. Podporuje formáty MP3, OGG, Flac a WMA
Procházení je rychlé a bezproblémové. Kvalita zvuku je opravdu dobrá, při porovnání s D2 jí sice chybí trochu detaili a má menší prostorovost, ale jinak je zábavnější než D2, aspoň můj názor. Na jiných forech je Clip považován za jednen z nejlepších přehrávačů, spojení se zesilovačem za 500 dolarů a ještě dražšíma sluchátkama se občas vidí. Největším zastáncem Clipu je hlavně DFKT(head-fi nick), který ho opravdu zbožňuje.

Pár věcí na závěr
Nabijí se klasicky přes USB, ale v pohodě funguje i s klasickými nabíječkami. Jeho výdrž je udávána okolo 15 hodin, nějak sem to ještě nezkoušel. Můj odhad je tak 10 s hudbou ve Flacu.
Ještě v nastavení si nastavte hlasitost na vysoká, jinak vám to jede podle omezení EU a například moje Phonaky museli jet na nějakých 90%, bez omezení to je tak 50%.
Závěr
Prostě kvalitní, levný, Mp3 Only přehrávač. Bezobav si ho kupte.
Uvidíme se příště u porovnání Ipodu Classic proti Microsoft Zune, pokud vše vyjde.