[recenze]Cowon S9

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod flatliners 2. 3. 2009 17:51

krátká recenze EsDevítky 16GB

Specifikace(zkopírováno z alza.cz)

Displej:
Typ: kapacitní dotykový displej, technologie AMOLED
Úhlopříčka: 3,3 palce 16:9
Rozlišení 480 x 272 bodů
Grafické uživatelské rozhraní ve formátu Flash

Hudební přehrávač:
Podporované formáty: MP3/2/1, WMA, FLAC, OGG, WAV, APE
Podpora ID3 tagů, JetEffects 3.0 (26 přednastavených + 4 uživatelské křivky)
Ekvalizér, podpora rozšířeného sterea, podpora textů skladeb
BBE+, Mach3Bass, MP Enhance, 3D Surround

Video přehrávač:
Podporované formáty: AVI, WMV
Podporované kodeky: Xvid SP/ASP, WMV9 SP/MP, MPEG1 Layer 1/2/3, WMA
Rozlišení: 480 x 272 bodů, 30 fps; Podpora titulků ve formátu SMI,SRT

Funkce:
FM rádio (87.5~108 MHz )
G-Senzor
Nahrávání přes mikrofon nebo Line-In vstup
Prohlížeč obrázků JPEG
Prohlížeč txt souborů
Kalkulátor
Flash player (stopky, hry, animace, ..)
Průzkumník

Rozhraní:
USB 2.0 High Speed
Bluetooth 2.0 (EDR, A2DP, AVRCP)
Kompozitní AV výstup (TV normy NTSC/ PAL, stereofonní audio)
Line-In vstup

Napájení:
Vestavěná Li-Pol baterie
Výdrž až 55 hodin při přehrávání audia a 11 hodin vydea

Rozměry:
105,8 x 57 x 12,7 mm

Hmotnost:
77 g

Dodávané příslušenství:
USB kabel
Sluchátka
Manuál na CD
Rychlá uživatelská příručka

vzhled,zpracování:
design ať posoudí každý sám,mě se S9 líbí.díky kolébkovému tvaru zadní strany se dobře drží v ruce a hmotnost je na velikost přístroje hodně nízká,což mě překvapí pokaždé když ho vezmu do ruky.zpracování je na skvělé úrovni,ať mačkám ať s ním třesu,nic se neozývá

připojení k pc:
opravdu nechápu proč Cowon nedal do S9 klasický miniusb konektor,jako do ostatních svých playerů.přitom místo tam na něj určitě je i když je přístroj dole a nahoře zúžený.pro mě velká chyba!!!konektor se zároveň používá jako TV-OUT,ale kabel není součástí balení,stejně tak jako pouzdro.balení je prostě klasicky Cowonově chudé...rychlost kopírování do S9 je cca 6MB/s,což je slušné.připojení se dá nastavit buď na MSC anebo MTP.

rychlost,ovládání:
zapnutí trvá esdevítce 3 vteřiny,po nahrání dat z pc 5.to sou výborná čísla.bývalé Sanse Fuze upgrade databáze po zkopírování byť jen jednoho alba trval cca minutu a půl(4gb+8gb).
ovládání je velmi intuitivní a rychle sem mu přivykl.displej reaguje velmi přesně a celkově odezva a překreslování je rychlé,za což asi zodpovídá technologie amoled.na rychlost a ovládání ale nejlíp mrknout na youtube,kde je dost videí.
je dobře že Cowon u S9 nedal jen na dotykové ovládání a přidal i pětici tlačítek na vrchu přístroje,kterými se dá i poslepu v kapse a pouzdru(mám plátěné) ovládat hlasitost,přeskočení skladby tam i zpět a play/pause i při zamčeném přístroji(nastavitelné)

zvuk(Ultimate Ears triple.fi 10 Pro a Etymotic Research ER-4 MicroPro):
značka Cowon patří k dlouhodobě nejlépe zvukově vybaveným playerům na trhu a u S9 tomu není jinak.dokonce bych řekl že je spolu s Q5 zvukově nejpovedenější(měl sem D2,i7,U3).při srovnání s fuze,která patří také k nejlépe hrajícím přehrávačům je při EQ na "normal" zvuk určitě lepší u Sandisku.S9 trochu scházejí středy a prokreslenost nástrojů,také basy nejsou nic moc.naštěstí má Cowon jako jeden z mála výrobců použitelný ekvalizér,takže po chvilce hraní sem zvolil položku "rock"(který je u Fuze naprosto nepoužitelný) a dostavila se zvuková nirvána(obzvlášť s UE) .baskytara je na úrovni ostatních nástrojů a nemusíte se nějak zvlášť soustředit aby ste jí
slyšeli,což velmi oceňuji!z činelů úplně mrazí.v každém úderu je slyšet dalších tisíc zacinknutí a sou krásně čitelný.zvuk je velmi zábavný a neúnavný i při dlouhodobém poslechu.pokud tedy jste zapřísáhlí odpůrci EQ(také ho normálně nepoužívám),S9 asi nebude pro vás.ale mohu ujistit, že (pro můj sluch) EQ v S9 hudbu nedeformuje ani nijak nepřikrášluje a je opravdu použitelný.navíc
nastavení je možné opravdu všeho a dopodrobna...
upozornění:pokud zvolíte při prvním zapnutí jako region Evropu,bude hlasitost přehrávače omezena.sice bude mít pořád 40 dílků,ale po třicátém už se nebude zvyšovat.i kdyby jste ale omylem dali volbu "europe" je možnost to napravit.stačí po připojení k pc smazat soubor "PARAM.CFG" ze složky "System".pak po vás bude chtít výběr regionu a jazyka(čeština je obsažena)znovu

video:
displej se opravdu povedl.na 3,3" amoled obrazovku,je radost se dívat.tak výrazné barvy sem ještě neviděl a Q5 se musí zastydět...trochu sem se bál menšího rozlišení na tak velký displej,ale není vidět nějaký hrubší rastr a i ostrost je výborná.při sledování Lost sem jen čuměl na ty krásný barvy ostrova,prostě jak dokonalá fotka od profíka z katalogu nějaký cestovky.obraz je plynulí bez jakéhokoli náznaku cukání.zkoušel sem klasický 350MB HDTV ripy seriálů a 700MB a 1,3GB dvd ripy samozřejmě bez konverze a vše bez problémů i s českými titulky v .srt

výdrž:
neměl sem čas zatím otestovat,později doplním

závěr:
S9 se povedla.měl sem jí zapůjčenou původně jen na testování,ale tak si mě získala že už je doma

plusy:
-design(podle chuti)
-zpracování
-váha
-displej
-zvuk
-ovládání
-tlačítka!!!
-výdrž(?)

mínusy:
-nestandartní konektor
-chybí slot na karty
-velikost
-obsah balení

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Metal/HC/Punk
Galaxy S23 Ultra
Nostalgia Audio Camelot, Penon Impact, Noble FoKus Pro, Westone 4R, iBasso DX340, iFi Go Blu, FiiO Btr3k
flatliners
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod The Wolverine 2. 3. 2009 20:59

Pěkná, rozsáhlá recenze.

U S9 zatracená škoda slotu na karty, ale i tak je to výborný player.

Jenom mě tak napadá, když sečtu cenu Q5+S9, to už jsou pomalu UE custom anebo třeba UE 5 Pro.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Figut 2. 3. 2009 21:21

Eeeee. Ekvalizér že rock? Že na flat (ale pozor! Vyplé ostatní funkce?) horší než Fuze? Nevím, nevím, teda. i7 je pro mě lepší než Clip/Fuze, tak jestli je to krok zpátky... Jsem zastánce neupravovaného zvuku. U mně tedy nyní mírné ochlazení. K čemu vlastně máš tolik playerů? Na parádu? :-D
Cowon Plenue D (1.02) + ER4S | xDuoo X3 + ER4SR
black | death | thrash | grind | doom | sludge | heavy | metal
Figut
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod flatliners 2. 3. 2009 22:36

na flat hraje Fuze určitě líp,tak to slyšim já...
mam jen o jeden víc než ty :-|
Metal/HC/Punk
Galaxy S23 Ultra
Nostalgia Audio Camelot, Penon Impact, Noble FoKus Pro, Westone 4R, iBasso DX340, iFi Go Blu, FiiO Btr3k
flatliners
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bína 2. 3. 2009 22:38

Kolik jich vlastně máš? Cowon Q5 a S9 a k tomu Fuze a Clip ne?
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Figut 2. 3. 2009 22:50

To nebylo zrovna levné. Dobrý plat. Ale spíš zbytečné koupě ;-]
Cowon Plenue D (1.02) + ER4S | xDuoo X3 + ER4SR
black | death | thrash | grind | doom | sludge | heavy | metal
Figut
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 2. 3. 2009 23:07

Hlavně že ty s tima sluchátkama nekšeftuješ poslední dobou :D

Pokud nedejbože doslouží D2, tohle je horký kandidát.
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Dzordano_Bruno 2. 3. 2009 23:10

Hezké,
ale nějak mě S9 nepřesvědčila o tom, že se mi vyplatí odhodit 3měsíce starý sony a koupit tenhle. Lákavé to je, ale o moc lepší asi nebude.. Tím beru v potaz veliksot atd.. :)
Jinak S9 se povedla:)
Poslouchej, co to dá, protože pak už neuslyšíš nic :)
Audio: Iaudio X5L, Samsung YP T10, Ipod Shuffle, Ipod Nano.
Sluchátka: GRADO SR 60, Koss KSC 15/17/22/ Porta Pro.
Dzordano_Bruno
GRADOmaster

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 2. 3. 2009 23:14

G-Senzor: K čemu by to mohlo sloužit? :D
oneill_sx1
Recenzent fóra

Odeslat příspěvekod flatliners 2. 3. 2009 23:21

Fuze de do světa,ten už nepočítám...
zbytečné koupě určitě ne,baví mě to.a sou to jenom peníze :potichu
Metal/HC/Punk
Galaxy S23 Ultra
flatliners
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bína 3. 3. 2009 22:35

Tak koukám na ceny, začíná na 6000, za tu cenu se u nás prodávaly na startu D2.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod marty63 4. 3. 2009 00:29

G-sensor je zřejmě akcelerometr. Jak jsem pochopil, tak když a slouží k automatickému převrácení obrazu podle toho, jestli přistroj držíš na výšku či na šířku. Využití je zřejmě při prohlížení obrázků či videa.
iAudio X5L, iAudio 7, FiiO X3 1st, Cowon Plenue 1, Cowon Plenue D
Fischer Audio DB02 Mk II, Soundmagic E50, Soundmagic E80, Sennheiser HD650
marty63
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod flatliners 4. 3. 2009 09:28

je to prostě esdevítčin g-bod :mrgreen:
je to tak jak píše marty63.video,fota a ještě to jde u hudby,kdy se obraz převrátí na šířku a máte možnost listovat v písničkách s náhledem alba jako na itouchi.podle mě zrovna u hudby je to ale dost k ničemu.akcelerometr mě vůbec vždycky trochu štval,u iphonu nebo třeba u htc HD stačilo přístroj trochu nahnout a už se obraz otáčel,což se mi stávalo omylem dost často.tohle má Cowon naštěstí vychytané a do S9 přidal funkci zákaz otáčení,která je dostupná rovnou z menu hudby,videa i fotek :tleskani
Metal/HC/Punk
Galaxy S23 Ultra
flatliners
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mike.cz.com 6. 3. 2009 14:07

"..... samozřejmě bez konverze a vše bez problémů ...."

takže rozlišení nad velikost displeje zvládne? kdesi jsem četl že je něj nutné překonvertovat do max. rozlišení displeje.... (narozdíl od cowonu O2, kterému to je jedno....)
takže dneska (30.3.) mi přilítl Cowon S9 16G, dříve Koss Porta Pro, tak uvidíme, jak si tahle dvojce u mě povede ;-)
mike.cz.com
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mp4master 6. 3. 2009 14:13

neni treba nic konvertovat, ale zkousel jsem na tom FULL HD film, ale to uz bylo i na S9 moc :-)
mp4master
Junior

Další stránka