[recenze] SanDisk Sansa Clip+

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod HolyMord 14. 8. 2010 12:05

Také jsem vlastníkem Clipa +, v celém přehrávači jsem se včera dokonale zorientoval, jenom jedna věc mě vytáčí :-)... Nevím jak funguje ten Replay Gain.. Z netu jsem jenom tak letmo pochytil, že to má něco společného s přednastavenou hlasitostí písniček v přehrávači nebo tak něco.. Ví někdo co to přesně dělá a k čemu to je využitelný?
HolyMord
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod The Wolverine 15. 8. 2010 20:21

Mělo by to normalizovat hlasitost, t.j. písničky by s použitím Replay Gain měly mít stejnou hlasitost nebo aspoň by se rozdíly mezi hlasitými a tichými nahrávkami měly zmenšit.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nolwendil 17. 8. 2010 23:00

ReplayGain je funkce pro vyrovnání hlasitostí skladeb v rámci playlistu. Funguje jak v počítačových programech (Foobar), tak v samotných přehrávačích (Clip+). Tato funkce může být buď vypnutá, a nebo v módu "Album" či v módu "Track". Samotná informace o hlasitosti skladeb se ukládá do id3 tagů "Track Gain" a "Album Gain". Takže ty dva módy ReplayGain čtou informaci vždy z příslušného tagu. Tím, že se informace pro ReplayGain ukládá do id3 tagů, tak nijak neovlivňuje samotnou skladbu a její kvalitu. Použití funkce ReplayGain by navíc nemělo negativně ovlivnit dynamiku skladby. A jak skladby otagovat?
Vybereš si skladby, které chceš nechat zanalyzovat na hlasitost, přetáhneš je do okna Foobaru (určitě to jde i v jiném programu), vybereš je, klikneš pravým tlačítkem, a z menu vybereš "ReplayGain", a tam vybereš jednu ze tří možností:
1) Pokud máš vybrané všecky písničky v přehrávači, nebo nějakou svou kompilaci, tak vybereš "Scan Per-File Track Gain. Výsledek se uloží do tagu "Track Gain"
2) Pokud jsi vybral skladby od více alb, např. jednoho interpreta, které mají podobnou hlasitost, a Ty je chceš skrz ReplayGain doladit, tak zvolíš "Scan Selection as a Single Album". Tím se skladby zanalyzují a porovnají vůči sobě, a do tagu "Album Gain" se uloží výsledek.
3) Pokud chceš zanalyzovat několik alb tak, aby se proti sobě porovnávaly jen skladby z jednoho alba, a skladby z jiného alba ve výběru už se vůči sobě neporovnávaly (např. když prostě vybereš všecku hudbu na přehrávači, nebo všecku kterou máš doma), tak vybereš možnost "Scan Selection as Albums (by tags)". Výsledek se zaznamená do tagu "Album Gain", takže přepíšou informace, které jsi případně vytvořil funkcí "Scan Selection as a Single Album".
Chvíli počkáš na dokončení operace, zobrazí se Ti tabulka s naskenovanými hodnotami, dole klikneš na "Update File Tags", a je hotovo. Pak už jen stačí zapnout v přehrávači funkci ReplayGain, a to buď Album (pokud posloucháš celá alba), a nebo "Track" (pokud posloucháš kompilaci různých alb a interpretů).

Tohle mám z vlastních zkušeností s používáním této funkce v přehrávači Foobar, a SanDisk Sansa Clip+. Pokud máte někdo nějaké fundovanější informace, nebo pokud jsem napsal nějakou blbost a chcete mě opravit, tak budu jen rád. :-)
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Odar 18. 8. 2010 09:24

ReplayGain mam vypnute. Je to proti mojmu presvedceniu 8-)
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Balda_87 18. 8. 2010 17:39

Tak Vážení. Clipa už mám přez dva týdny, zatím jsem ho používal každý den a tak si myslím, že už si také můžu dovolit sepsat pár postřehů. Já se ovšem zaměřím pouze a jedině na nedostatky Clipa, jelikož to, že hraje velice slušně a je to velice vydařený přehrávač výhradně pro poslech hudby, to už všichni dobře víme.

- Jako první, po rozbalení a natáhnutí pár giga hudby, mi jako nedostatek přišlo nešikovné umístění tlačítek pro regulaci hlasitosti, to přímo naproti Jack-u pro sluchátka. Takto se clip prostě nedá pořádně chytnout. Je totiž maličký, tlačítka je třeba stisknout "silněji" není to obtížné, ale nutí mne to vždy se prstem zapřít o jack a tím si myslím trpí už tak poměrně volná samice jack konektoru v přehrávači. Umístění jacku na horní straně, nad displayem by bylo asi vhodnější, protože jinam než na bok bych volume necpal.

- jako druhé mi vadí, což také navazuje na poslední větu předchozího odstavce, je umístění jacku :-D takže vlastně jen ten je dle mě špatně umístěn. Sansa Clip je totiž vybaven clipem pro uchycení na oděv například, doporučujeme ho lidem ke sportu, ale to umístění jacku, je podle mě dost nepraktické. Trčí do boku, při běhu mám tendenci (teď používám velký nabastlený zlatý jack) zachytávat se o jack, kdyby byl na horní, nebo dolní straně přehrávače, ničemu by nevadil, kabel by jen vysel dolů a nelámal se tak, jako když je jack vodorovně. Doufám že mě všichni chápete :-D

- když nepoužívám rockbox, je dost smutné, že nevidím délku skladby. Jsem člověk který velice často obměňuje hudební knihovnu, většinu věcí zkouším "až za provozu" a tak vůbec nepoznám, zda jde o set (také je poslouchám) nebo jen o krátkou mp3. Nepoznám kolik zbývá do konce, radši bych byl za odpočet ke konci mp3, než za ukazatel odehraných vteřin/minut. (ono se to dá možná někde nastavit, jen jsem to já nenašel..)

Jinak rockbox nepoužívám, má moc titěrný font, na tak malý display, prostě jsem musel vždy brejlit z 20cm abych něco přečet, to není pro mě, ovládám přehrávač za chuze, vytažením z kapsy, ale nikdy se nedostane nad úroveň pasu (to už pak tahá káblík :P)

+ nakopíroval jsem si tam cca 3GB mp3 a knihovna se neaktualizovala déle jak pár vteřin, moc jsem tomu nevěřil, ale všechna hudba v přehrávači byla, takže nevím, kam na to chodíte, že to trvá hrozně moc dlouho... u mě to nepřesáhlo snad ani 5s.
Zvukomol, elektrožrout, čilautář a spontánní kreativec, jenž procit ve stadiu repetativ.

iPod classic 160GB (rockboxed).
└> Sennheiser IE8 + Denon AH C551
+ ZoomH4n - mrštný lapač kmitů

Canon 1100D + Canon EFS 17-85mm
Huawei P8
Balda_87
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Balda_87 20. 8. 2010 22:57

Co myslíte, http://www.alza.cz/sandisk-ultra-secure ... 167617.htm má cenu to zkoušet s redukcí? :-D
Zvukomol, elektrožrout, čilautář a spontánní kreativec, jenž procit ve stadiu repetativ.

Huawei P8
Balda_87
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dazo 20. 8. 2010 23:11

:D a to chces ako prosim ta pouzit??
Teclast Tl- T51 ---> Fiio E11 ---> Rha Ma750 + Sony MH1C + Vsonic GR07 + Hifiman Re 400 + Trinity audio master
Pc ---> m-audio audiophile usb ---> Akg K530
dazo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod The Wolverine 20. 8. 2010 23:14

Za to bys měl nový lepší přehrávač :-D

dazo: S tímhle by to šlo.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dazo 20. 8. 2010 23:17

aha tak uz chapem ;-] dik
ale je to ozaj dost draha sranda :D
Teclast Tl- T51 ---> Fiio E11 ---> Rha Ma750 + Sony MH1C + Vsonic GR07 + Hifiman Re 400 + Trinity audio master
Pc ---> m-audio audiophile usb ---> Akg K530
dazo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nolwendil 21. 8. 2010 12:01

32GB podporuje určitě. Ale 64GB? Trošku drahá sranda, na zkoušku. Leč pokud bys to zkoušel, třeba nějakou vypůjčenou, tak dej vědět jak to dopadlo...
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anathar 21. 8. 2010 17:43

rozmyslam o kupe tohto prehravaca, ale chcel by som sa opytat ci je to s tym konektorom na sluchadla take zle (docital som sa z niekolkych zdrojov ze je dost volny), a celkovo ako je prehravac spracovany (viem ze je to lacny prehravac, no zaujal ma dost aj kvoli tomu ze ma clip a da sa s nim behat, len chcem vediet ci ten beh prezije)?
anathar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Karlheinz 23. 8. 2010 20:30

Balda_87 píše:
Jinak rockbox nepoužívám, má moc titěrný font, na tak malý display, prostě jsem musel vždy brejlit z 20cm abych něco přečet, to není pro mě, ovládám přehrávač za chuze, vytažením z kapsy, ale nikdy se nedostane nad úroveň pasu (to už pak tahá káblík :P)

+ nakopíroval jsem si tam cca 3GB mp3 a knihovna se neaktualizovala déle jak pár vteřin, moc jsem tomu nevěřil, ale všechna hudba v přehrávači byla, takže nevím, kam na to chodíte, že to trvá hrozně moc dlouho... u mě to nepřesáhlo snad ani 5s.

Rockbox snad nabízí dostatek fontů a jejich velikostí pro každého, ne? Já osobně si nedokážu představit, že bych svůj Clip+ používal s originálním firmwarem, proti RB je to asi jako vyměnit Mercedes za Škodovku, protože ta má nižší maximální rychlost.

anathar píše:rozmyslam o kupe tohto prehravaca, ale chcel by som sa opytat ci je to s tym konektorom na sluchadla take zle (docital som sa z niekolkych zdrojov ze je dost volny), a celkovo ako je prehravac spracovany (viem ze je to lacny prehravac, no zaujal ma dost aj kvoli tomu ze ma clip a da sa s nim behat, len chcem vediet ci ten beh prezije)?

Tak zlé to zase není, sluchátka tam za normálních okolností drží v pohodě. Zpracování je taky kvalitní, žádné výhrady, snad jedině by se hodily nějaké krytky na USB a MicroSD kartu. Výkon/cena (zvlášt když k tomu připočtu Rockbox zdarma) je podle mě až ohromující.
flac -> clip+ (rockboxed) 16GB -> phonak audéo pfe
Karlheinz
Junior

Odeslat příspěvekod Balda_87 24. 8. 2010 08:00

no tak ja ten rockbox jeste zkusim.

Ale co me dnes nastvalo... Sekl se mi clip na 13s jedne sklatby kerou mimochodem vcera prehral v pohode, te jako budu cekat 15h nez se vybije?! Nebo kdd ma ten reset? Jsem *****.
Balda_87
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Karlheinz 24. 8. 2010 08:55

Dlouhé stisknutí (cca 15 vteřin) power tlačítka by mělo sloužit jako reset.
flac -> clip+ (rockboxed) 16GB -> phonak audéo pfe
Karlheinz
Junior

Odeslat příspěvekod Balda_87 24. 8. 2010 16:45

týjo, tak to jsem prvá zkoušel a nešlo to, asi jsem nedržel dostatečně dlouho :) funguje to, ikdyž můj problém se vyřešil vybitím :D děkuju... ale ona mp3 najednou fakt clipa zasekává O_O
Přísahal bych, že to včera přehrál, celou tu složku přehrál

Huawei P8
Balda_87
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka