Môj starý, ale dobrý mp3 prehrávač Emgeton M6 Cult začal po štyroch rokoch odchádzať do dôchodku

Základné parametre prehrávača:
- - širokouhlý dotykový kapacitný 3-palcový displej OLED, rozlíšenie 432 × 240 pixlov/262 144 farieb
- pamäť 16 GB, bez slotu na pamäťové karty
- digitálne potlačenie okolitého hluku (len v kombinácii s dodávanými slúchadlami)
- wifi pripojenie, prehliadač internetu, podcasty
- podpora formátov mp3, mp4, WMA, AAC, Linear PCM (WAV), AVC, WMV a JPEG
1, Balenie
Prehrávač je zabalený v relatívne malej čiernej krabici. Tá obsahuje samotný prehrávač, pribalené špunty, redukciu do do lietadla, vstupný zvukový kábel a ostané veci ako napr. CD, návody atď

2, Menu a jednotlivé funkcie
Ospravedlňujem sa za kvalitu videa. Nahrával som pomocou fotoaparátu, ale na ilustráciu to stačí

- Prehrávanie hudby
- Prehrávanie obrázkov
- Rádio
- Rádio nepodporuje RDS a stanice nie je možné ani pomenovať.
- Prehrávanie videa
- Youtube aplikácia
- Prístup na internet
- Internetový prehliadač je naozaj len provizórny a viac sa od neho čakať nedá. Svoju základnú funkciu však splňuje.
Ako testovací album som použil "Metallica" od skupiny Metallica z roku 1991. Formát WAV prevedený z FLAC. Použité slúchadlá AKG K430. Nie som zvukový analytik, takže rozpisovať sa nebudem
![;-] ;-]](./images/smilies/08.gif)
Keďže bez ekvalizéru hrá X1050 slabo, použil som svoje uživateľské nastavenie(prečítal som aj nastavenie užívateľov na head-fi). K dispozíícii je funkcia "clear bass", ktorá dodá basom mohutnosť.
Na celom albume ma zaujali hlavne bicie, ktorých je tu naozaj dosť. Sú pekne prekreslené, úderné, čisté a mohutné. Spev je dostatočne výrazný a prekreslený. Výšky sú tak akurát. Netreba sa v nich vŕtať

Prehrávač veľmi pekne zahral aj elektropopovú skupinu Pet Shop Boys, kde ma milo prekvapila živosť a priestorovosť zvuku.
K prehrávaču sa skôr hodia muzikálnejšie slúchadlá s peknými basami, než presné a analytické modely.
V porovnaní s Emgetonom M6 Cult som si zvukovo polepšil, ale o žiadny veľký posun sa nejedná.
4, Potlačenie hluku a pribalené špunty
Skúška prebehla v autobuse a dodávanými špuntami. Podľa mňa sa podarilo znížiť hluk o 50 percent. Táto funkcia je veľmi užitočná, avšak má dve slabiny. Prvou je mierny šum a druhou, že funguje len s pribalenými špuntami. Spoločnosť SONY by mohla naozaj dodávať kvalitnejšie slúchadlá, keďže sa jedná o ich vrcholový prehrávač. Každý, kto má rád lepší zvuk, si kúpi nové slúchadlá a tie pôvodné si nechá napr. len ako záložné.
Dodávané špunty majú zastreté všetky tri pásma, avšak podľa môjho názoru z toho najlepšie prerazili basy, ktoré sa "dajú" počúvať.
5, Praktické postrehy a skúsenosti
- so zapnutou funkciu potlačenia hluku sa znižuje výdrž batérie
- vydrž klesá aj pri použití napr. WMA 128kb/s, podľa návodu o 2 hodiny voči mp3 formátu
- obrázok albumu je možné pridať iba do tagu mp3 súboru. Používam výborný program mp3tag. Je free takže pohoda.
- za veľké plus považujem ovládanie hlasitosti na pravom boku prehrávača
- kto chce používať tento prístroj ako záznamník má smolu. Záznamník proste chýba

- tapeta na ploche sa dá vymeniť podľa potreby
- ovládanie je intuitívne a jednoduché
- chýba podpora CZ alebo SK jazyka
- kopírovanie súborov do prehrávača trvá dlho. 87,1MB súbor mi nakopírovalo do M6 Cult za 25 sekúnd, kým do Sony to trvalo 44 sekúnd.
- pred kúpou prehrávača som sa bál, že sa pri prvom zapnutí vyrúti na mňa množstvo šumu ako z pokazenej rádiovej stanice
![:-] :-]](./images/smilies/07.gif)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Názory vyjadrené v tejto recenzii sú moje vlastné ! ! !
Videorecenziu na AVmanii nájdete tu.
Textovú recenziu na zive.sk zase tu.