[recenzia] SONY NWZ-X1050B

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod creat 15. 5. 2010 14:40

Zdravím Vás.

Môj starý, ale dobrý mp3 prehrávač Emgeton M6 Cult začal po štyroch rokoch odchádzať do dôchodku :-) . Štvrtinová výdrž baterky, pamäť len 2 GB a v poslednom čase aj zhoršené ovládanie ma motivovali k nákupu nového hudobného prehrávača. Vybral som si SONY NWZ-X1050B. Je to viac než dôstojný nástupca. A týka sa to nielen zvukovej stránky, ale aj spracovaním.

Základné parametre prehrávača:

- širokouhlý dotykový kapacitný 3-palcový displej OLED, rozlíšenie 432 × 240 pixlov/262 144 farieb
    - pamäť 16 GB, bez slotu na pamäťové karty
    - digitálne potlačenie okolitého hluku (len v kombinácii s dodávanými slúchadlami)
    - wifi pripojenie, prehliadač internetu, podcasty
    - podpora formátov mp3, mp4, WMA, AAC, Linear PCM (WAV), AVC, WMV a JPEG

1, Balenie

Prehrávač je zabalený v relatívne malej čiernej krabici. Tá obsahuje samotný prehrávač, pribalené špunty, redukciu do do lietadla, vstupný zvukový kábel a ostané veci ako napr. CD, návody atď

Obrázek

2, Menu a jednotlivé funkcie

Ospravedlňujem sa za kvalitu videa. Nahrával som pomocou fotoaparátu, ale na ilustráciu to stačí :-)

Prehrávanie hudby

Prehrávanie obrázkov

Rádio

Rádio nepodporuje RDS a stanice nie je možné ani pomenovať.

Prehrávanie videa

Youtube aplikácia

Prístup na internet

Internetový prehliadač je naozaj len provizórny a viac sa od neho čakať nedá. Svoju základnú funkciu však splňuje.

3, Zvuk

Ako testovací album som použil "Metallica" od skupiny Metallica z roku 1991. Formát WAV prevedený z FLAC. Použité slúchadlá AKG K430. Nie som zvukový analytik, takže rozpisovať sa nebudem ;-] .

Keďže bez ekvalizéru hrá X1050 slabo, použil som svoje uživateľské nastavenie(prečítal som aj nastavenie užívateľov na head-fi). K dispozíícii je funkcia "clear bass", ktorá dodá basom mohutnosť.

Na celom albume ma zaujali hlavne bicie, ktorých je tu naozaj dosť. Sú pekne prekreslené, úderné, čisté a mohutné. Spev je dostatočne výrazný a prekreslený. Výšky sú tak akurát. Netreba sa v nich vŕtať :-) . Zvukový prejav je neutrálnejší, ako napr. pri Emgetone M6 Cult a niekedy sa môže zdať až plochý a suchý. Separácia nástrojov je na lepšom priemere a hĺbka zvuku tiež. Basy by mohli byť viac "vyvinuté", inak sú na priemernej úrovni.

Prehrávač veľmi pekne zahral aj elektropopovú skupinu Pet Shop Boys, kde ma milo prekvapila živosť a priestorovosť zvuku.

K prehrávaču sa skôr hodia muzikálnejšie slúchadlá s peknými basami, než presné a analytické modely.

V porovnaní s Emgetonom M6 Cult som si zvukovo polepšil, ale o žiadny veľký posun sa nejedná.

4, Potlačenie hluku a pribalené špunty

Skúška prebehla v autobuse a dodávanými špuntami. Podľa mňa sa podarilo znížiť hluk o 50 percent. Táto funkcia je veľmi užitočná, avšak má dve slabiny. Prvou je mierny šum a druhou, že funguje len s pribalenými špuntami. Spoločnosť SONY by mohla naozaj dodávať kvalitnejšie slúchadlá, keďže sa jedná o ich vrcholový prehrávač. Každý, kto má rád lepší zvuk, si kúpi nové slúchadlá a tie pôvodné si nechá napr. len ako záložné.

Dodávané špunty majú zastreté všetky tri pásma, avšak podľa môjho názoru z toho najlepšie prerazili basy, ktoré sa "dajú" počúvať.

5, Praktické postrehy a skúsenosti

- so zapnutou funkciu potlačenia hluku sa znižuje výdrž batérie
- vydrž klesá aj pri použití napr. WMA 128kb/s, podľa návodu o 2 hodiny voči mp3 formátu
- obrázok albumu je možné pridať iba do tagu mp3 súboru. Používam výborný program mp3tag. Je free takže pohoda.
- za veľké plus považujem ovládanie hlasitosti na pravom boku prehrávača
- kto chce používať tento prístroj ako záznamník má smolu. Záznamník proste chýba :-)
- tapeta na ploche sa dá vymeniť podľa potreby
- ovládanie je intuitívne a jednoduché
- chýba podpora CZ alebo SK jazyka
- kopírovanie súborov do prehrávača trvá dlho. 87,1MB súbor mi nakopírovalo do M6 Cult za 25 sekúnd, kým do Sony to trvalo 44 sekúnd.
- pred kúpou prehrávača som sa bál, že sa pri prvom zapnutí vyrúti na mňa množstvo šumu ako z pokazenej rádiovej stanice :-] ....Našťastie sa tak nestalo a šum je veľmi slabý, skoro nepočuteľný. Žiadna katastrofa. :D
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Názory vyjadrené v tejto recenzii sú moje vlastné ! ! !

Videorecenziu na AVmanii nájdete tu.

Textovú recenziu na zive.sk zase tu.
Tričko AVmánie :lol:

"Ovocné víno každý den, tvůj život se změní ve zlý sen."
creat
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marty63 15. 5. 2010 15:36

Moc hezky napsané a videjka jsou taky fajn. Moc dobrá práce, díky. :tleskani
iAudio X5L, iAudio 7, FiiO X3 1st, Cowon Plenue 1, Cowon Plenue D
Fischer Audio DB02 Mk II, Soundmagic E50, Soundmagic E80, Sennheiser HD650
marty63
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zipiik 17. 5. 2010 15:34

Hezka recenze. Jako majitel NWZ-S739F musim rict, ze Sony sice neexceluje podporou formatu a mnozstvim featur, ale ma dobry zvuk, prijemne se ovlada, prostredi je logicke, rychle a stabilni. Co bych vycetl je nepodpora cestiny a proprietarni USB konektor. Kladem je taky "ekosystem" kolem jejich prehravacu - kolebka na pripojeni k domacimu audiu (analogove nebo k nekterym vyrobkum Sony digitalni cestou, takze se pak da ovladat pomoci dalkoveho ovladace), nabijecka do auta s line-out vystupem, pouzdra a dalsi drobnosti. Pro me dulezitym argumentem je podpora prochazeni adresaru a souboru - precijen u vsech MP3jek nemam vporadku tagy a spousta novych prehravacu neda, po vzoru iPodu, bez tagu ani ranu.

Doplnil bych linky na uzitecny SW (misto Sony SW, ktery mi nesedl):
- tagy - MP3Tag - http://www.mp3tag.de/en/
- konverze videa - Handbrake - http://handbrake.fr/index.php
zipiik
Junior

Odeslat příspěvekod portapro 17. 5. 2010 15:45

K čemu je ten kabel,na jedné straně 3,5 jack na druhé usb kabel?
portapro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bína 17. 5. 2010 15:49

Zapojíš ho do Sonyho a do něčeho co má jack výstup(letadlo, jinej mp3 přehrávač) a Sony s původními sluchátky poskytuje noice canceling.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Tomáš Vrabec 17. 5. 2010 17:51

Kolik Tě prosím Tě stál?

Já ho našel za cca 7500Kč a to se mi zdá nehorázně moc.

Koupil jsem minulý měsíc iPod touch 32GB za 5800Kč ... a mám pocit že krom toho že neumí úplný mass storage a nedostaneš do něj flac je tak nějak ve všem výš. Jakože jsem měl výrobky apple za předražené, tohle mě docela překvapuje.

Na druhou stranu musím uznat, že sluchátka apple jsou vhodná tak na VoIP telefonii :-)

Prosím nekamenovat, vím že apple má svoje specifika jako itunes, ale vzhledem k cenové hladině ..

Pokud by někdo měl zájem o podobnou recenzi Touche, mohu se pokusit.
Tomáš Vrabec
Junior

Odeslat příspěvekod creat 17. 5. 2010 18:15

Cena bola veľmi príjemná 200 eur čo je približne 5000 KČ. Bol výpredaj v NAY-ku. O výpredaji som sa dozvedel z ich stránky a okamžite som si ho telefonicky rezervoval. Kúpa to bola vynikajúca. Najnižšiu cenu na nete som našiel 240 a najvyššiu 280 eur.

Mali aj iPod Touch 32 GB najnovšej generácie a ten stál 300 eur. To si urobil dobrú kúpu. Samozrejme tvoju recenziu by som rád prečítal. Neváhaj a urob :-) . Bude to prínos pre všetkých.

creat
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Vrabec 17. 5. 2010 18:31

Dobrá tedy, jak dodělám pracovní věci pro Digi, tak vyplodím něco i sem. Akorát mám pocit, že budu opakovat jen věci zmíněné v recenzi iPhone 3GS - viz vedle.

Každopádně tam nejsou videa a jelikož mám k dispozici pracovní FullHD kameru, tak bych to hodil i s videem :)
Tomáš Vrabec
Junior

Odeslat příspěvekod karel_E71 17. 5. 2010 22:29

Jsem stejny pripad... Mel jsem M6, koupil jsem novy X1050 16 GB. V podstate jedine, co me zajimalo byla kvalita zvuku. A to mi za tech 5000 nestalo, takze jsem ho po dvou dnech prodal a radsi jsem si koupil nove Sennheisery HD 25 II za 3500 a musim rict, ze je to s M6 idealni kombinace. Akorat nevim, co lepsiho si koupim priste. :hm
karel_E71
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod creat 18. 5. 2010 07:05

karel_E71 :arrow: Súhlasím. Zvukovo som si polepšil len málo. M6 má sám o sebe pomerne kvalitný zvuk. Takže SONY alebo COWON bude len o trochu lepší. Treba brať do úvahy aj slúchadlá. Nie každé slúchadlá si sadnú s každým prehrávačom. Niektoré viac, niektoré menej.

BTW: Nedívam sa na to len z hľadiska zvuku. Lepší displej, výdrž, pripojenie na net, pamäť 16 GB atď. Aj to sú rozhodujúce parametre. Za tie peniaze mi to stálo a som spokojný.

Teraz jedine riešim slúchadlá. Buď si v blízkej budúcnosti kúpim IE 6 alebo neskôr po lete nové Beyerdynamici T50. Uvidím, ako sa to vyvinie :-)

creat
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod karel_E71 18. 5. 2010 11:30

Jo jeste jsem si nekde precet ze ten konektor na sluchatka ma vuli, tak jsem hned zkousel lehce zacloumat tim jackem a bylo to tak - i muj prehravac mel vuli. Reseni? Ustrihnout kousek brcka a dat to do mezery.
karel_E71
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Igor132 19. 5. 2010 17:19

creat:neposles mi link na ten head-fi kde riesia ten eqalizer,vlastnim 32 gb verziu ktoru som kupil cez inzerat novu za 160euro.Len s porovnanim s clipom musim ten eqalizer trochu povitiahnut aby zhruba hral podobne ako clip bez eqalizera.Dik
Igor132
Junior

Odeslat příspěvekod creat 19. 5. 2010 17:34

Nenašiel som to vlákno :oops: . Oni si tam vypisovali ako majú nastavený ekvalizér napr. 1 0 2 2 1 a Clear BASS 1 atď

creat
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Igor132 19. 5. 2010 18:04

ok,aj tak dik
Igor132
Junior

Odeslat příspěvekod ujoslav 18. 6. 2010 20:59

Mam na predaj 32 GB verziu. Ak by mal niekto zaujem, tak mrknite to sekcie BAZAR. Inak tiez som mal predtym M6 je podla mna zvukovo o dost horsi od Sony (porovnavane na triple.fi).
Na cesty: Clip+ => UE Triple.Fi
Do práce: iAudio X5L 120GB => UE Triple.Fi
Doma zdroj: Carat-Ruby 2 / ARCAM CD72T
Repro: ARCAM A85 => Monitor Audio RS6
Slúchadlá: Dispre II JFET => Sennheiser HD800
ujoslav
Mírně pokročilý