Li-ion baterie v MP3 - jsou nebezpečné?

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Martin_D_2008 28. 3. 2011 13:46

Zdravím, prohledal jsem celé forum ale nic jsem nenašel, takže si dovoluji založit nový topic. Jde mi o tohle: jak moc jsou obecně nebezpečné li-ion baterie v mptroskách? Pakliže budu nějakou mptrosku skladovat doma v šuplíku, řekněme 5 let, za běžné pokojové teplotě, riskuji (kromě toho, že ji už asi neoživím, jelikož se samovolně "podbije", tj. v podstatě zničí) i například výbuch, požár atd? Vím, že obecně nebezpečí požáru baterie vzniká při přebíjení, mechanickému poškození či příliš vysoké provozní teplotě. Ale vzniká i při "podbití", tj. že ji nechám nenabitou příliš dlouho? Díky moc za postřehy.
Martin_D_2008
Junior

Odeslat příspěvekod ThomasKo 28. 3. 2011 15:22

LiIon a LiPol sú pomerne bezpečné. Pokým sa k ním človek nespráva ako prasa tak znesú toho dosť.

Ak ju dlho nijak nepoužiješ, tak sa podbije a ak ju aj oživíš tak bude mať horšie vlastnosti. Ale samej od seba sa nestane nič. Celkovo, pokiaľ sú dokonale vybité nie sú príliš nebezpečné (oproti tomu keď sú nabité). Nebezpečné je používať nafúknuté batérie, tie už majú drasticky zhoršené vlastnosti, ale to sa v bežnej elektronike nestáva. Ako modelár som už videl všeličo (predsalen je rozdiel z LiPoliek ťahať pár mA a pár desiatok A). Už som aj likvidoval pokazené LiPol baterie, hodením do slanej vody, a aj prepichnutím. To prepichnutie bola blbosť, ale keď to dáš do vody vybité tak to nejak reaguje a totálne ju to znehodnotí, a je oficiálne bezpečná a vhodná na odhodenie do bežných smetí.

LiPol sú najcitlivejšie na nabíjanie, vždy keď som videl že sa niečo stalo (napr youtube) tak to bolo pri nabíjaní. Už sme skúšali plne nabité LiPoly zoskratovať a nebuchli.

Nanešťastie LiIon sú nebezpečnejšie než LiPol, s LiIon nemám príliš veľké skúsenosti.Ale už sa LiPoly používajú čoraz častejšie, čo je iba dobré.
Doma: BantamDAC - Dispre II V3 - DT880 250ohm 2005 edition
Vonku: Sansa Clip - Mini 3 -recabled Sennheiser IE8 s custom nástavcami
ThomasKo
Mírně pokročilý