Už na začátku se musím pozastavit nad poněkud zmateným zaměřením výrobku. Často je prezentován jako hi-fistický přehrávač, jsou vyzdvihovány použité čipy a tedy člověk by předpokládal, že zvuk bude na prvním místě a ostatní funkce budou poněkud odsunuty do pozadí, aby nerušily. Ale i tak se tu na nás šklebí 3,5 palcový displej, specifikace s kupou podporovaných formátů videí, čtečka knížek, hry a další. Kdyby se výrobce na tyto funkce vykašlal(kdo hledá co nejkvalitnější zvuk tyhle blbosti okolo nepotřebuje, navíc je konkurence umí výrazně líp) věřím že by jsme tu měli menší přehrávač s lepší výdrží a méně nedostatky.
Co se mi líbí
Zpracování je na dobré úrovni, není co kritizovat.
Slot na kartu je velmi užitečná věc a více přehrávačů by ho mělo mít.
Opravdu umí přelouskat všechny videa co jsem do něj hodil.

Co se mi NElíbí
Poslech se zapnutým displejem je nemožný, zařízení vyluzuje strašlivé ruchy.
Line out zase nabízí neustálé pískání, displej zde není na vině.
Ovládání reaguje se zpožděním a nepřesně( hlavně při posouvání videí a hudby).
UI je poněkud zmatené, alba se řadí podle nějakého náhodného systému.
Při spuštění písničky z alba jsem nepřišel na způsob jak se dostat zpět na výběr písniček z alba. Vždy jsem musel znovu procházet celou strukturu výběru.
Konektor line outu hned vedle sluchátkového jacku, to vymyslel nějaký debil, není nic horšího než večer šmátrat po přehrávači a omylem píchnout sluchátka do line outu.
Zapnutí trvá na můj vkus příliš dlouho.
Nutnost používat nastavení EQ – User, Normal hraje strašně, celý EQ je nepoužitelný.
Chybí rychlí způsob na zamknutí zařízení, takhle musím čekat než se mi vypne displej a je tedy jisté, že nic nezmáčknu omylem.

Co je mi jedno
Výdrž není nic světoborného, ale nabíječku mám vždy po ruce a nějakých 8 hodin přehrávání stejně stačí na skoro všechny cesty.
Ovládání hlasitosti přes kolečko není mým oblíbencem, rád mám přehled o tom jakou mám momentálně nastavenou hlasitost.
Výkon je dost bídný.

A jak to hraje?
Výstup ze sluchátkového jacku je pro mé uši v některých ohledech lepší než iPhone, Clip a Cowon, ale rozdíl je to nepatrný a věřím že může být výrazně ovlivněn použitými sluchátky, hudbou a párem uší.
Teclast nabídne o trochu lepší kontrolu nad basem, celkově více detailu, ostřejší výšky a o trochu větší prostor. Zvuk je tedy takový čistší a přehlednější. Bohužel výrazně strádá dynamika a poslech je bez energie, prostě mě to vůbec nebavilo a vždy jsem raději sáhl po „hůře“ hrajícím iPhonu.

Po připojení Fiia E11(za tu cenu prostě skvělý zesilovač) jsem přišel ke stejnému závěru jako u Fiia E7. Dobrý dac( také WM8740) je ponižován průměrným zesilovačem.
Fiio přináší tolik absentující dynamiku a energii, dále vylepšuje separaci nástrojů a velikost prostoru, bas je údernější a čistší, prostě jasná zlepšení a Fiio je podle mě velmi dobrou koupí k Teclastu.
S Fiiem je rozdíl oproti iPhonu znatelně výraznější, už se dá mluvit o upgradu ve zvuku.
Závěr
Teclast sám o sobě není zvukově žádná extra bomba, se zesilovačem je to ovšem kvalitně hrající zařízení. V ostatních ohledech je to velký průšvih a opravdu bych ho nechtěl delší dobu používat.
Moc děkuji za zapůjčení.