Keďže mi nevyšiel malý štatistický pokus tu na fóre, tak som si vybral Cowon C2 len na základe vzhľadu. Pripomínal mi totiž moju starú D2-ku. Pôvodne mal byť len pre jedného človeka, ale zo zvedavosti som si aj ja zobral jeden kus.
Dovolil som si napísať také malé porovnanie ohľadom zvuku s pár ďalšími prehrávačmi ktoré vlastním. Možno to niekomu pomôže pri rozhodovaní.
Prehrávače v teste:-Cowon C2
-Apple iPhone 4
-Teac MP-4500 + FiiO E11
-Apple iPod Touch 4g
-Sony S639F
-Sony A845
-Sandisk Sansa c240v1 (RockBox 3.10)
Slúchadlá:Rozhodol som sa v teste použiť len jedny (moje zvukovo najkvalitnejšie (nie však najdrahšie) špunty) -
Apple In-Ear (Dual Driver) s modnutými nástavcami. Sú to tlakové dvojmeničové slúchadlá s neskutočným rozsahom 5 - 21 000 Hz. Podľa toho, čo som sa dočítal (aj tu na fóre to niekto písal) u tlakových meničov sa udáva reálna frekvenčná charakteristika, u dynamických je horný rozsah ako keby vynásobený dvomi. Keď teda sluchátka zvládajú 24 000 Hz, tak v skutočnosti hrajú bez skreslenia len do 11 000 Hz, vyššie len s vysokým útlmom a skreslením. Prosím nekameňovať, ak som napísal hlúposť, neviem to nájsť druhýkrát, ale keď sa človek pozrie na grafy, má tendenciu tomu veriť

Teda dynamické "dvojča" Applov by muselo mať rozsah 5 - 42 000 Hz pri útlme 3dB. Sci-Fi?

Aspoň to takto napísané dobre vyzerá, kto ich ale vlastní, vie, že výškovo idú veľmi, naozaj veľmi vysoko. Hrajú nezaujato, bez farbenia a basy zvládajú bravúrne. O tom ma presvedčil Pendulum na Sony S639F. Tak nízko mi žiadne slúchadlá nezahrajú. V recenziách im vyčítajú nedostatok basov, je to spôsobené zlými nástavcami, ktoré treba vymeniť za iné (s použitím malého triku). Ako na to, nájdete v mojej
galérii.
Ale poďme k testu.
1. Cowon vs. Apple iPhone 4.iPhone je zvukovo vysoko - vysoko nad konkurenciou, ktorá sa dá bežne u nás kúpiť. Každým dňom stále viac a viac verím Bínovi, že iPhone hrá najlepšie. Lineárny a živý prednes. Kto počul kapelu unplugged na živo a potom nahrávku na iPhone, vie čo je lineárny nezafarbený prednes 1:1. Nie, to nie sú tie suchotiny, ktoré idú z niektorých prehrávačov. EQ tu nemá význam používať, ak zvukovo nesadnú slúchadlá, je chyba v nich a treba vyhodiť. S testovanými slúchadlami je radosť počúvať akýkoľvek žáner. Všetko je živé, prekreslené do posledných detailov, basy, stredy, výšky. Žiadna deka, zahuhlanosť, nič, čo by kazilo posluch. Priestor, rozlíšenie nástrojov, rýchlosť sú priam ukážkové. Ako to musí znieť na ešte kvalitnejších sluchátkach si neviem ani predstaviť.
Cowon je na flat trochu pod dekou. Ak ste predtým nepočuli iPhone, nebude vám to vadiť. Priestor je trocha umelo nafúknutý, predovšetkým do dĺžky. Nástroje sú viac než dobre rozlíšené, máte pocit, že je to až nereálne a skupina je roztrúsená po celej sále. Potom dostanete chuť skúsiť Jet Effects a nastane problém. Skúsite prvý a je to super... alebo nie? Tak druhý, tretí, štvrtý možno zostane deň. Pri každej pesničke skúšate iné nastavenie EQ a zabudnete si užívať hudbu. Nechcem tým povedať, že Cowon hrá zle, hrá vynikajúco, ak si viete prikázať počúvať buď bez efektov, alebo nechať jeden. Ak prehrávač niekomu požiačiate na vypočutie, budete počuť samé superlatívy, dotyčný však nebude vedieť o vašich prebdených nociach nastavovaním EQ.
Dobre, toto som asi prehnal, ja ho mám len deň a určite viem na akom nastavení ho budem počúvať, nemienim to ale prezradiť.2. Cowon vs. TeacTeac je moje najväčšie prekvapenie v oblasti PMP. Len pred nedávnom som ho prestal používať ako DVB-T prijímač, keď som ho prepojil so sluchátkačom E11. Ten priestor, tie fantasticky prekreslené nástroje, tie výšky. Máte pocit, že vnímate nie len horizontálne 270 stupňov ale - a čo sa mi ešte nestalo, aj vertikálne. Pri bicích jasne počujete, ktoré "bubny" sú hore, čo je v strede a čo je dole. Pri piesni Crystalized od The xx nevnímate Olivera v ľavom sluchátku a Romy v pravom. Nie, vy ich počujete ako spievajú pred vami, Oliver vľavo a Romy vpravo. A dokonca počujete, že Oliver je vyšší. Absolútne dokonalé... by som povedal, keby som si potom nevšimol, že EQ bol nastavený na Rock. A na rock to trocha syčí. A to nie je dokonalé. Flat nastavenie je bez energie a nepočúva sa tak dobre. Nevadí... je to predsa len prenosný televízor, že?
Priestor Cowonu je, ako som napísal trocha nafúknutý. Oliver spieva v ľavom, Romy v pravom slúchadle a od vás sú trocha ďaleko. A spievajú v rovnakej výške. Nič to neuberá na fakte, že priestor je nadpriemerne prekreslený. Takže... takmer dokonalé.
3. Cowon vs. iPod Touch 4giPod Touch je chudý príbuzný iPhonu. A zvukovo veľmi chudý. Nechutí mu veľa slúchadiel, na stredoch farbí a napr. s Triplami je to huhňavá hrôza. InEary od Applu znejú ale čisto a jasno. Priestor je menší, hraje to predovšetkým v hlave, niektoré nástroje zvyknú splývať. Basy sú slabé, stredy, ako som už písal zafarbené a divné. Výšky sú relatívne v poriadku.
Cowon nad týmto prehrávačom vyhráva vo zvuku na celej čiare. Z hľadiska konštrukcia sa ním ale nechal trocha inšpirovať. Lesklá kovová zadná strana a hmotnosť. Ani v aktualizáciách fw sa tie prehrávače nedajú zahanbiť.
Cowon sa ale aj napriek väčšej hrúbke lepšie nosí vo vrecku. Pozor si treba dávať na veci, čo tam budú s ním. Display, aj keď, ako som si všimol, chránený nalepenou fóliou, oproti Applu toho veľa nevydrží.4. Cowon vs. Sony S639FSony S639F je oheň a voda. Keď ho prvýkrát chytíte do ruky, tak láska na prvý pohľad je na svete. Nahráte hudbu, pripojíte sluchátka, stlačíte play a... je po láske. To ako toto hrá? Fuj. Potom idete do nastavení, zapnete DSEE, Clear stereo a ... a stále nič. Nájdete EQ, nastavíte Clear Bass a pohnete tými maličkými posuvníkmi. Tá zmena, ten zvuk, tá lahoda pre vaše uši. Prečo to tak nehrá na začiatku? Ale je to EQ a EQ predsa przní zvuk. Pri EQ sa strácajú nástroje, znejú inak. Keď máte napočúvanú pieseň na kvalitnejšej zostave zistíte, že... ono to hrá rovnako, nič nechýba, nič nie je navyše. Áno, to je Sony S639F. Špičkový zvuk za cenu pochybností. Priestor veľký nie je, rozlíšenie je priemerné, no stále vás to bude nútiť ho počúvať. Jemný, neagresívny, teplý ale čistý zvuk, ktorý vydržíte počúvať hodiny a hodiny. A dni, veľa dní. Sony S639F je návykový. Pre každé slúchadlá existuje len jediné nastavenie EQ, ktoré je správne pre vaše uši. Nič vás nenúti experimentovať, meniť. Za krátky čas sa konkrétne nastavenia naučíte naspamäť a je to automatický proces. Zasuniem slúchadlá, prestavím EQ a užívam si zvuk. S639F sa vie prispôsobiť každým slúchadlám a aj tie najzadekovanejšie vie, hoci pri extrémnom nastavení EQ, slušne rozozvučať a dokonca sa vám to bude páčiť. A na záver ešte niečo. S639F neznáša moje FiiO

.
Cowon, ako som už povedal, na flat znie veľmi dobre. Problémom je ale neskutočné množstvo nastavení, ktorým si môžete "upraviť" zvuk. Nájdete si to vaše na večné časy a nikdy inak?
5. Cowon vs. Sony A845Tento prehrávač som predal a potom kúpil naspäť. Prečo? Lebo je pekný. Kov a sklo. A ešte sa dá počúvať v autobuse. Nie našom samozrejme, ale japonskom. Kde NC systém odfiltruje hluk motoru a vy len v tichu svištíte po kvalitnej hladučkej diaľnici. U nás je to chrrr-chrrrr keď autobus vletí do prvého výmoľa a potom ďalšieho a ďalšieho, a tak radšej prepnite nastavenie na Office.
Na flat znie čistejšie ako S-ko, zvuk je ale horší. Basy sú tvrdé a duté, stredy chýbajú a výšky? Počuli ste pieskovanie skla? No tak už viete ako znejú. Keď pauznete skladbu urobí šuuuuuum a niečo v ňom tiká

FiiO E11 vie A-čku trocha pomôcť, najmä s prekreslením výšok a prečistením stredov. Trocha. Trošička.
Cowon je v tomto prípade jasný víťaz a keď si k nemu kúpite sluchátka s NC, tak nepotrebujete Sony A.6. Cowon vs. Sandisk Sansa c240 v1Toto je môj tretí Sandisk. Sansy mám rád kvôli RockBoxu a neznášam pre baterky. Táto Sansa má však niečo nevídané. Dlhú výdrž a vymeniteľný akumulátor, ktorý majú bežne k dostaniu v e-shopoch.
Zvukovo to zázrak nie je, mal som Clip v1, ktorý mal snáď najčistejší zvuk a hltal každé slúchadlá, ktoré som mu podstrčil. A nikdy som nemusel používať EQ. Fuze na tom už bolo horšie. Stratil sa ten jasný charakter a potom radšej spáchal samovraždu skokom na zem, keď mu začal blbnúť akumulátor.
Cowon so svojou výdržou exceluje. Podľa papierov. Či to bude tak aj v skutočnosti u mňa, ukáže čas.Dúfam, že ste sa pri čítaní nenudili a ak ste došli tu ďakujem a teším na na poriadny flame

.