Apple iPhone 4S - kvalita zvuku

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod javak810i 4. 2. 2012 14:25

Zdravím, už mi to nedalo a rozhodl jsem se podělit se svými zkušenostmi.

Před iPhonem 4S jsem měl půl roku Samsung Galaxy S2, který je znám svou spíše průměrnou kvalitou zvukového přednesu. Používal jsem s ním sluchátka Jays D-Jays a i s nimi bylo znát, že čistota a detailnost projevu není úplně ideální a toho šumu je tam víc, než je zdrávo.

Po tom, co jsem D-Jays ztratil jsem si pořídil VSONIC GR07. Rozdíl k lepšímu byl znát, ovšem ve mě začala hlodat myšlenka, že by to chtělo i lepší zdroj hudby a také kvalitnější skladby (doposud jsem poslouchal mp3, převážně tedy 320kbps, ale našly se i méně kvalitní). Koupil jsem si tedy iPhone 4S (jelikož iPhony jsou známé dobrou kvalitou zvuku) a skladby si začal shánět ve flac a konvertovat do Apple lossless.

Jenže nějaké obrovské zlepšení se nekonalo, možná naopak. Co se týče čistoty projevu a šumu, tak to je lepší, ale jakoby se vytratily basy - hlavně ty hluboké. Nejsem basshead a nepotrpím si na nějaké dunění, ale mám pocit, že ty basy tam prostě chybí. S Galaxy S2 a vypnutým ekvalizérem mi basy přišly celkem ok a těšil jsem se, že s iPhonem budou ještě lepší (obzvláště srovnám-li frekvenční rozsah obou zařízení).

Nejvíc mi chybí basy, které "pocítíte v uchu", zhruba 25-35Hz, ty jsou jakž tak slyšitelné v tichu a střední hlasitosti, ale pokud jste venku, tak je nemáte šanci slyšet skoro ani při vysokých hlasitostech. Stává se mi, že mě venkovní poslech baví méně, než s Galaxy S2. Samozřejmě i na iPhonu mám ekvalizér vypnutý. Zkoušel jsem ho zapnout, ale kvalita při jakémkoli nastavení jde razantně dolu a ani nastavení pro přidání basů ty hluboké basy nepřidá žádné, jen to víc "zahuhlá". I hlasitost mi příjde nepatrně nižší, než u S2, ale pořád dostatečná.

A teď nevím, jestli je to chyba telefonu, moje, nebo sluchátek. Na internetu je spousta témat ohledně pochybné kvalitě zvuku s iOS 5 potažmo 5.01, bohužel update na 5.1 se stále nekoná. Chtěl bych se tedy zeptat případného majitele iPhonu 4S, jak je s ním po této stránce spokojen.
HP Elitebook 8740W - Core i7, 8GB RAM, Geforce GTX460M
Sennheiser CX400 -> UE SuperFi 4 -> Jays D-Jays -> VSONIC GR07 -> Sennheiser HD 25 -> Sennheiser IE 60 + Sony MH1C -> Sennheiser IE80 (fake) -> Xiaomi Piston 2
javak810i
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xenmaster 4. 2. 2012 20:58

Basy nechýbajú, iPhone zahrá všetko, ale... Ten problém je u teba a volá sa to znížená citlivosť. Mal som to tiež, keď som prechádzal od basových monštier XB700 a EX40XB. Vtedy mi zvuk z iPhonu znel tupo, bez detailov a bez basov. A ani nové 990-ky neboli na tom lepšie. Na radu som na niekoľko dní prestal počúvať úplne hudbu. Po nejakom čase som znova začal vnímať detaily hudby a iPhone by som už nedal ani za svet. Je to lineárny zvuk, nič nepresahuje ani nechýba.
Takže skús buď tiež tak, alebo sa na to vykašli, kúp si Sony S alebo Cowon, k tomu sluchátka EX41XB alebo nejaké Philipsy 9-tisíckovej rady či t-JAYS, nastav ClearBass či Mach3Bass na maximum a nech sa svet trasie :twisted:
Ale tie slúchadlá by si mohol použiť aj k iPhonu, basujú oveľa viac než čokoľvoek iné.

S tou frekvenciou 25-35 Hz si asi prehnal, skôr si myslel 40-60Hz. Tam to vibruje. Ja mám len jedny slúchadlá, čo hrajú 25Hz na plné gule, ale tie už s audiofíliou nemajú veľa spoločného :D
Galaxy Note 3 >>UE Triple.fi 10 pro
Asus GR8 >> ATH-M50x
xenmaster
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod javak810i 4. 2. 2012 21:47

No já si právě sháněl nějaký přehrávač na iPhone s ekvalizérem, protože ten vestavěný v iPhonu je nepoužitelný - jakékoli nastavení degraduje kvalitu i hlasitost. Našel jsem jeden, a ten měl jakýsi demo režim, kdy přehrával tón 33Hz a ten sis měl pouštět a přitom zkoušet různou polohu sluchátek a různé nástavce, aby ten tón byl nejvíce slyšet (a to byly právě ty basy, co "hejbou s uchem").

Se zvukem jsem jinak spokojený, na klasiku či rock perfektní. Ovšem v basových pasážích "moderní hudby" to není slyšet tak, jak bych chtěl. Při poslechu doma je to jakž takž ok, ale venku z těch basů slyším slyším prd (venku poslouchám max na stupni 6, většinou 5).

Ve sluchátkách snad problém nebude ne? Upřímě nevím, z čeho bych měl být "bass head". Dřív jsem používal právě ty Jays D-Jays (což rozhodně nejsou přebasovaná sluchátka) a teď mám právě ty VSONIC GR07, které jsou prý vyrovnané, ale měly by přehrát vše. Když jsem poslouchal ty VSONIC GR07 se Samsungem Galaxy S2 (bez EQ), tak mi to přišlo celkem ok a čekal jsem, že u iPhonu ty basy budou lepší (o chlup silnější a lépe rozlišené), toho jsem se ale nedočkal. Chceš teda říct, že Galaxy S2 byl "přebasovaný" už sám o sobě?

Popravdě už jsem uvažoval, že bych si místo VSONIC pořídil Senheisser IE80, ale ty už jsou celkem drahé a zlepšení nezaručené. Proto furt spoléhám, že to může být iPhonem (přecejen ty máš starší iPhone 4, který podle lidí hraje líp než 4S), chybou iOS a nebo chybou konvertu do .m4a z .flac.
Sennheiser CX400 -> UE SuperFi 4 -> Jays D-Jays -> VSONIC GR07 -> Sennheiser HD 25 -> Sennheiser IE 60 + Sony MH1C -> Sennheiser IE80 (fake) -> Xiaomi Piston 2
javak810i
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xenmaster 4. 2. 2012 22:15

Nemusíš veriť tvrdeniu každého programu ;-) Pod 40Hz si ani Bayery veľa nezahrajú - teraz som skúšal, nie to ešte špunty. Prehrávač som na iPhone skúšal aj ja, myslím že sa volal Equalizer. Nehral zle, ale ako prišiel, aj odišiel, len škoda prachov. Čítal som jednu recenziu, porovnanie D-jays a Sony EX85. D-jays vyšli z toho ako slúchadlá s málo basmi. Ja poznám EX-82 a čo som mal predtým EX-90 (jooj škoda ich, neskutočná kvalita, ktorú Sony už nezopakovala). A tie vedeli pohnúť s hlavou.
O Vsonic sa tvrdí, že majú basov veľmi málo, neviem, nepoznám. Ja teraz frčím na Apple In-Ear. A to je chladný a vyrovnaný zvuk, ale basov pre mňa dosť, pre iných vraj žiadne - prednesom sa trocha podobajú na K701. Tak to máš tak.
Už by sa mali objaviť na trhu t-JAYS Four aj s ovládaním, tie basujú ak vieš ako nasadiť neskutočne (mám Three).

-- 4. 2. 2012 22:18 --

Mobilom to nebude, ja by som na tvojom mieste zainvestoval do tlakových meničov... tu na fóre nájdeš toho dosť. A na také tuc-tuc by som skúsil ten Cowon.
Asus GR8 >> ATH-M50x
xenmaster
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod javak810i 4. 2. 2012 22:24

Ok no, mě spíš zaráží, že subjektivě hrál Galaxy S2 více basů. Jinak to, že jakýkoli jiné nastavení ekvalizéru, než "vypnuto", tak příšerně degraduje kvalitu zvuku, je normální? Když jsem na Galaxy S2 nastavoval ekvalizér, tak mi to přišlo "přirozené", prostě měnily se pásma jak měly. Ovšem u iPhonu se při volbě nějakého ekvalizerového přednesu okamžitě snižuje kvalita (hlasitost, ztrácí se detaily, zvuk je zastřený) s minimálním kýženým dopadem (například přidání basů).

Tlakové, takže třeba Triply?
javak810i
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xenmaster 4. 2. 2012 22:33

Hej. Eq na iPhone je príšerný. Keď už niečo treba fakt so zvukom, tak sa to rieši cez sluchátkač.
Ešte som zabudol na a-JAYS Four z tých čo poznám a mám. Aj tie si vedia pekne zabasovať.

A tlakové ... no napríklad Triply, ale to sú už staré sluchátka. Ale aj tie vedia pekne basovať na iPhone, ale ako hovorím, ja sa nejako mením a vyhľadávam skôr výškový a ostrý prejav.
Asus GR8 >> ATH-M50x
xenmaster
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Igor132 4. 2. 2012 22:41

U sluchatkach chyba nebude(podla mna maju bassu dost),ja ich pouzivam s sony mp3,sem tam iphone 3gs,a ani u jednej kombinacii mi bassy nechybaly(skor opak su kvalitne pokial ch nahravka obsahuje)pred tym som pouzivak ie8 ktore su basovejsie(hodiace sa skor na elektro-hip hop atd.)
Igor132
Junior

Odeslat příspěvekod javak810i 4. 2. 2012 22:43

Ono je to všechno o kompromisech :D (pokud teda člověk nemá neomezený casch). Na orchestrální a rockovou hudbu je kombinace iPhone + VSONIC super (třeba Rhapsody of Fire, Two Steps from Hell, rock, metal, klasika), ale u těch "tuc tuc" popovejch, hip-hop a RnB mi ty basy občas chybí. Hodně na hluboké basy je třeba:

Irreplaceable od Beyonce
Who's that chick od Davida Guetty
Just Can't get enough od BEP
Smack that od Akona

schválně některý zkus a pověz jak ti to hraje :D.
Naposledy upravil javak810i dne 4. 2. 2012 22:58, celkově upraveno 1
javak810i
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Igor132 4. 2. 2012 22:51

ok zajtra dam vediet
Igor132
Junior

Odeslat příspěvekod xenmaster 4. 2. 2012 23:16

Tá Beyonce hrá u mňa pekne dynamicky aj na InEaroch od Applu ... pekne cítiť tlak bicích.
Tak ma napadlo. Sadli ti dobre nástavce? Máš tam podtlak a slúchadlá neprepúšťajú?
Asus GR8 >> ATH-M50x
xenmaster
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod javak810i 5. 2. 2012 02:27

Nástavce sedí nejlépe ze všech, co jsem zkoušel. Používám ty, které jsou nejideálnějším kompromisem mezi kvalitou zvuku a izolací (třeba ty pěnové izolují nejlépe, ale nedá se to s nima poslouchat). Otázkou je ovšem nastavení toho otočného kloubu. Možná bych našel vhodnější pozici, ale těch variant je strašně moc...
javak810i
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod radimecek13 5. 2. 2012 10:48

Já bych k tomu zkusil koupit fiio e11,podle mě by to zvuk hodně zvedlo... :-P
Doma:
Cambridge Audio Azur 540C - Hypa 300SE -SHURE SRH 940,Bang & Olufsen H6
Na ven:
Fiio X1+ Bang & Olufsen Beoplay H2,Ultrasone Icans Octa,Grado IGrado

FIAT 500L POP STAR 1.4 benzín
radimecek13
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Igor132 5. 2. 2012 10:59

Tak som skusil tie skladby,najdivnejsie bass vyznel u akona(tak nejak umelo),potom najlepsie rozlisenie bolo u BEP(boloho "citit"),beyonce takisto ok a david gueta zla nahravka takze nehodnotim(skusane sony X seria mp3-lod kabel-corda headsix)
Igor132
Junior

Odeslat příspěvekod xenmaster 5. 2. 2012 12:04

E11? a kto by to vláčil? :) Proste ti nesadla kombinácia prehrávač-slúchadlá a je teraz na tebe, čo si necháš. Ja by som dal zbohom slúchadlám, čínu nejak nemusím a urobil si vlákno "hľadám nabasované slúchadlá na iPS".
Za seba môžem odporúčať a-JAYS Four a teraz skúšam priateľkine Philipsy 9620 (zlatá farba, fakt dievčenské) a to vibrujú slúchadlá, hlava a človek má divný pocit až v žalúdku :D Ale čo viem, tak všetky 9xxx sú také nabasované.
Asus GR8 >> ATH-M50x
xenmaster
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod javak810i 5. 2. 2012 12:22

Fakt "nabasované"? :D Jde mi jen o, řekněme, 30% silnější nejhlubší basy (35-60Hz řekněme). Rozhodně bych nechtěl něco na způsob Monsterů, nebo třeba starých Sennů CX500, kde byl zvuk zahuhlaný, zastřený... Podle prvních dojmů asi nejideálněji vypadávají ty Sennheisery IE80, škoda té ceny.
javak810i
Mírně pokročilý

Další stránka