Převod audia do kvalitní MP3 [návod]

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod mumuk 20. 5. 2012 21:41

Zdravím všechny příznivce kvalitního poslechu a dnes bych vám chtěl představit můj postup převodu audia (z disku, flacu nebo jiného lossless) do kvalitní MP3.
Software, který používám se jmenuje dBpoweramp ( http://www.dbpoweramp.com/ ), ale bude stačit váš oblíbený, který zvládne to co zde popíšu.
Pokud jste se rozhodli udělat to důsledně a sehnali si dBpoweramp - což doporučuji, je opravdu rychlý, dokáže využít všechna jádra procesoru a je opravdu jednoduchý na ovládání, tak rozhodně neděláte špatně.
Teď už ale ke konkrétnímu postupu.
1, Spustíme program "dBpoweramp Batch Converter"
2, najdeme si hudbu, kterou budeme převádět a vybereme si buď celou složku/složky nebo jednotlivé skladby
3, Klikneme na "CONVERT" v liště nahoře
4, Nastavte následující:
Converting To: mp3 (Lame)
Target: Quality (VBR)
Variable Bit Rate Quality: -V 0 "extreme" - jednoduše nejvíce
Encoding: Slow (High Quality) ->Advanced-> 44,1 KHz a 2 'joint stereo' (CD)
5, Vyberete složku kam budete převádět a potvrdíte Convert >>
6, Po převedení můžete zkontrolovat Výpis chyb nebo poslechnout skladbu po skladbě
Video návod:

Děkuji za připomínky, moc si toho vážím, pro mě se tato metoda osvědčila nejlépe - nejmenší soubory s nejlepší kvalitou
Naposledy upravil mumuk dne 21. 5. 2012 11:09, celkově upraveno 1
mumuk
Junior

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 20. 5. 2012 22:16

Jo, je to dobry programek, sam pouzivam a jsem nadmiru spokojen. Neni slozity a umi vse co potrebuji. Aji je dobry prevod z cd, jednoduche otagovani atd., doporucuji
LammerOutsider
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ohm711 20. 5. 2012 23:00

Používám ho na převod z FLAC do ALAC a jsem vcelku spokojený.
Dříve jsem používal xrecode II a tam jsem měl problém s tím, že mi iPod 5G nechtěl výsledné skladby skousnout.
Ohm711
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mojmax 21. 5. 2012 12:08

Prográmek je pěkný, ale je placený :-(
mojmax
Junior

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 21. 5. 2012 12:10

Otazka moralky...
LammerOutsider
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jetelina 21. 5. 2012 12:13

Je ten prográmek nativně 64bit? Tedy v když běží, tak v Task manageru nemá za názvem procesu *32.
jetelina
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Harvester 21. 5. 2012 12:44

Při kvalitním převodu bych rozhodně nepoužil VBR.

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 5. 2012 13:08

Souhlas, Variable BitRate u mp3 komprese negarantuje stálou kvalitu výsledného záznamu. Když pominu stranou fakt, že jakákoliv komprese do formátu mp3 je ztrátová, tak nejméně ztrátovou = nejkvalitnější je stálá bitrate 320kbps - i když bude mít v určitých oblastech redundantní data a zabere tak více paměťového prostoru, vždycky bude kvalitnější než VBR. Myslím že v dnešní době mnohaGB flash-pamětí není potřeba šetřit pár kB na lepší kvalitě. A pokud už jít do nějakého kompresního formátu s VBR, pak asi nejlepší je Ogg Vorbis - používá jiný kompresní algoritmus než mp3, takže je méně ztrátový než "klasická" mp3...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 21. 5. 2012 13:22

Wau, tak toto jsem nevedel ani necekal, vdycky jsem sel do V0. Diky za info. Ale je pravda ze ted uz nebudu nikdy potrebovat kompresi do ztratoveho formatu takze uz je mi to fuk ))
LammerOutsider
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod artam 21. 5. 2012 14:02

mojmax píše:Prográmek je pěkný, ale je placený :-(

Pre "neplatičov" stačí LameXP, funguje podobne, tiež viacjadrovo a je zadarmo. ;-)

Okrem toho, na priamy grab z CD do mp3 je rovno použiteľný EAC + LAME a nič viac k tomu netreba. A pokiaľ je prístup k freedb, cddb a podobne, alebo má placka CD-TEXT, tak je bezproblémové aj otagovanie.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Slamka 21. 5. 2012 14:54

mumuk píše:2, najdeme si hudbu, kterou budeme převádět a vybereme si buď celou složku/složky nebo jednotlivé skladby

Uz vidim ako si nejake lamy vyrabaju "kvalitne mp3" podla tohto navodu z toho co maju na HDD - 128kbps mp3 a pod... :-D
Slamka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 21. 5. 2012 15:16

Tak co, tudle mi nekdo povidal ze z youtube kdyz je pisnicka a on ji stahne a zkomprimuje do 320 CBR tak je to nejvic kvalitni :-D
LammerOutsider
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mumuk 21. 5. 2012 15:16

EKKAR píše:Souhlas, Variable BitRate u mp3 komprese negarantuje stálou kvalitu výsledného záznamu. Když pominu stranou fakt, že jakákoliv komprese do formátu mp3 je ztrátová, tak nejméně ztrátovou = nejkvalitnější je stálá bitrate 320kbps - i když bude mít v určitých oblastech redundantní data a zabere tak více paměťového prostoru, vždycky bude kvalitnější než VBR. Myslím že v dnešní době mnohaGB flash-pamětí není potřeba šetřit pár kB na lepší kvalitě. A pokud už jít do nějakého kompresního formátu s VBR, pak asi nejlepší je Ogg Vorbis - používá jiný kompresní algoritmus než mp3, takže je méně ztrátový než "klasická" mp3...

Z toho co jsem se dočetl je prý u Lame MP3 lepší kvalita při VBR V0, ale myslím si, že v MP3 stejně nepoznáš rozdíl mezi CBR 320 nebo VBR V0, když to sám zkouším, rozdíly neslyším. V obou případech je zachovaná vysoká kvalita z původní nahrávky ;)
Slamka píše:
mumuk píše:2, najdeme si hudbu, kterou budeme převádět a vybereme si buď celou složku/složky nebo jednotlivé skladby

Uz vidim ako si nejake lamy vyrabaju "kvalitne mp3" podla tohto navodu z toho co maju na HDD - 128kbps mp3 a pod... :-D

Jo tak to doufám, že sem nikdo takový nechodí :D
jetelina píše:Je ten prográmek nativně 64bit? Tedy v když běží, tak v Task manageru nemá za názvem procesu *32.

Teď jsem se koukal a běží jako *32, ale je to jedno z mýho i7-2600K jedou při převodu všechny 4 jádra na 4.5 GHz a RAM ten program využívá max 5MB, takže není třeba aby to mělo nativní 64bit knihovny
mumuk
Junior

Odeslat příspěvekod Poltergeist 21. 5. 2012 16:01

Joint Stereo a kvalitní převod ? ale ale ale ..
Poltergeist
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod LammerOutsider 21. 5. 2012 17:33

Se tady tak pekne snazi o dobry navod a vy mu to takhle sproste poplivete :-D
LammerOutsider
Mírně pokročilý

Další stránka