Jak ztlumit příliš hlasitý přehrávač mp3?

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Artenzie 31. 10. 2012 10:01

Dobrý den,prosím o radu.
Mám problém s mým mp3 přehrávačem(PMP030).A to ten,že má moc vysokou hlasitost. Zkoušela jsem různá sluchátka,ale výsledek je stejný.Chtěla jsem se zeptat,jestli tu náhodou někdo neví,jak snížit hlasitost mp3 přes počítač.Je na to potřeba nějaký program a tak?
Děkuji :)
Artenzie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slamka 31. 10. 2012 10:42

Co tak znizit hlasitost ovladanim na mp3 prehravaci????

Fakt nechapem ako je myslena tato otazka..
Slamka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 31. 10. 2012 11:05

Pro snížení hlasitosti celé skladby ještě před uložením do přehrávače lze použít program "mptrim":
http://www.slunecnice.cz/sw/mp3trim/ , plug-in s češtinou je tady:
http://www.slunecnice.cz/sw/mp3trim-cestina/ . Jde o spustitelný program bez instalace (stáhne se přímo soubor mptrim.exe). Soubor s češtinou musí být uložený do stejného adresáře jako základní mptrim.exe , jinak čeština nefunguje.
Manipulace je poměrně snadná, instinktivní, stačí nastavit požadované snížení hlasitosti nahrávky a program ji celou softwarově upraví - hlasitost jde samozřejmě i zvýšit. Pozor, nepřehnat, je dobré si to otestovat na jedné skladbě a nenastavovat napoprvé maximum. Jde nastavit i to, jestli se má změněná nahrávka uložit do původní složky, nebo někam jinam.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Artenzie 31. 10. 2012 16:25

Děkuji :)Mé uši jsou vděčné.
A dokonce jsem to zvládla i se svou podprůměrnou inteligencí,jak si Slamka nepochybně myslí,že mám.
Takže ještě jednou velké díky
Artenzie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 31. 10. 2012 23:08

Rádo se stalo.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hanni 1. 11. 2012 19:21

Ešte jednoduchší program je MP3 Gain, dokáže prisposobiť hlasitosť aj v celých adresároch...je tam aj CZ.

http://www.slunecnice.cz/sw/mp3gain/
hanni
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Slamka 1. 11. 2012 23:42

Ja by som skor radil prehnat vsetko tzv. "normalizaciou", vyrovnat hlasitost na vsetkych pocuvanych skladbach. Ci uz pridat, ci znizit.
Slamka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 2. 11. 2012 10:02

Slamka píše:Ja by som skor radil prehnat vsetko tzv. "normalizaciou", vyrovnat hlasitost na vsetkych pocuvanych skladbach. Ci uz pridat, ci znizit.

No tak to bys udělal právě tu neejvětší pitomost, která se s mp3kama dá udělat - "normalizace" seřeže i tu poslední dynamiku, která ještě v nahrávce po kompresi zůstala. Dostaneš rovnoměrnej rachot / dusot (podle žánru) bez výrazných tichých nebo hlasitých pasáží, prostě přesně to, nad čím si do textilu ucvrkávají puboši seběhnutí kolem mobilu chraptícího v posledním tažení nějakej nejnovější hit...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Caleb_cz 2. 11. 2012 19:14

2Ekkar:
V tomto pripade jsi trosku na omylu. Normalizace je proces, ktery prave dynamiku nemeni, pouze hlasitost cele skladby upravi tak, aby nejhlasitejsi moment dosahoval urcite urovne (vetsinou 0dB).
Navic u MP3 je tento proces bezztratovy, protoze MP3 obsahuje podporu replay-gainu, tj. meni se pouze priznak v souboru, ktery urcuje, jak nahlas bude dana skladba prehravana. To ma ohromnou vyhodu v tom, ze MP3 jako takova neclipuje. Pokud do MP3 zkomprimuju nejakou skladbu z WAVu, ktera je uz normalizovana na 0dB, vlivem ztratove kompese se hodnoty nekterych samplu muzou dostat i nad 0dB - tj. clipovat. MP3 ale vsechny hodnoty signalu nejspise popisuje relativne, tj. staci v prehravaci pomoci replay-gain (pripadne MP3-gainem) snizit hlasitost MP3 o 2-3dB a zamezit tim rusivemu clipovani.
Caleb_cz
Junior

Odeslat příspěvekod hanni 3. 11. 2012 11:34

Presne tak, normalizácia hlasitosti nemá nič spoločné s dynamikou skladby, nemení sa pritom jej kvalita. A presne k normalizácii skladieb slúži MP3 Gain...bežne používam, keď si robím výbery..
hanni
Mírně pokročilý