Cena v ČR 10 790, zahraničí 350 USD. Zapůjčilo http://headphones.cz/

Konstrukce
Tvarově novinka navazuje na vlnu danou modelem X1, ale zde se dočkáme ostřejších hran, které mě osobně do ruky sedly ještě o něco lépe.
Konstrukce z broušeného hliníku je má oblíbená a X5 v ní moc hezky vypadá a i v ruce působí skvěle. Zatímco u X3ii na mě působila dost podivně folie na zadní straně, na X5 už jí nenajdeme.
Oproti předchozí generaci je nová X5 o 12% menší a o 15% lehčí. Nezdá se to jako velká změna, ale při reálném používání se to opravdu projeví. X5 se tak více přiblížila skutečně přenosnému přehrávači a je výrazně praktičtější než Calyx, Hifiman i vyšší A&K. Až to jednou dotáhnou na velikost Fiia X1, tak si ho asi konečně koupím

Ubyl nám jeden konektor, linkový výstup se totiž sloučil s tím digitálním. Změnila se i spodní strana zařízení, kde teď chybí krytky na slotech MicroSD karet.
Drobností je přesunutí diody ze spodku zařízení na bok do vypínacího tlačítka, osobně mi přišla praktičtější na původním místě. Tím jsme přišli o restartovací tlačítko, které jsem ale já osobně na mém X1 nepoužil ani jednou.
Užívání
Opět se projevují velké zkušenosti výrobce, už v první verzi všechno funguje rychle a ovládání je pěkně přehledné, obzvlášť pokud máte nějaké zkušenosti s ostatními modely výrobce. Máme tu všechny užitečné funkce, USB OTG, navazování složek, gapless, deepsleep mód atd.
Dalšího zpřesnění se dočkalo kolečko, pořád to není iPod, ale v přesnosti ovládání je to výrazný skok oproti původní X5ce a X1.
Opět jde přehrávač používat jako DAC, fungují stejné ovladače jako u dalších modelů. A fungují dobře

2,4 palcový displej je dobré kvality, oproti nižším modelům nabízí výrazně čistší obraz, silnější podsvícení a lepší čitelnost na slunci.
Přehrávač teď zvládá nativní přehrávání DSD, teda jestli to ještě někoho zajímá.
O něco se nám zmenšila baterie, ale výrobce udává stále stejnou výdrž. Osobně jsem se pohyboval kolem zmiňovaných 10 hodin , což mi přijde dostatečné.

Jak zmást dlouhodobé uživatele ?
Fiio X1 je mým hlavním přehrávačem posledních pár měsíců, před ním jsem měl půjčené původní X5. Na nové X5 mě tak nejvíc štvaly dvě drobné změny:
1) Prohození sluchátkového a linkového výstupu
Hned jako první krok po vybalení jsem ihned přepnul lineout na digitální výstup a dobře jsem udělal. V následujících dnech jsem totiž samozřejmě podle zvyku zasouval sluchátka na levou stranu zařízení

2) Prohození tlačítek hlasitosti pro přeskakování skladeb
Dříve při zamknutém zařízení tlačítko na přidání hlasitosti spustilo při delším podržení další skladbu, snížení hlasitosti předchozí. U nové X5ky je to z nějakého záhadného důvodu prohozeno.
Zvuk
Díky nastavitelnému zisku, nízké výstupní impedanci, 120 krokovému nastavování hlasitosti a nulovému šumu je nová X5 perfektním partnerem pro in-eary.
Bohužel jsem neměl pro porovnání původní X5ku, jen nižší modely. Ale uvnitř nejsou změny nijak výrazné. Pokud si projdete zahraniční verze, názory se trochu liší, ale celkově to vypadá, že majitelé starší verze nemají žádný velký důvod upgradovat.
Oproti X3ii hraje nová X5 světleji, s menším objemem basu. Světlejší Noble 4 mi tak seděli o trochu více s X3, naopak pro hutné In-EarZ P450 byla X5 přesně to co potřebovaly.
Kvalitou je to příjemný upgrade z nižších modelů. Dočkáte se očekávaného čistšího a detailnějšího zvuku, s přesnějšíma údernějším basem a jemné detaily se o trochu zvýrazní. Pro mě bylo nejpříjemnější změnou zvětšení a zpřesnění podání prostoru.
Je hrozná škoda, že už doma nemám na přímé porovnání Hifiman ani Calyx. Myslím si, že by se jim X5ka hrdě postavila a rozdíl by určitě neodpovídal rozdílu v ceně.
Shrnutí
Druhá generace přehrávače X5 pořešila malé nedostatky v užívání, díky menším rozměrům a váze se stala výrazně přenosnější a k tomu nabízí skvělý zvuk. Za necelých 11 tisíc se jedná o dobrou investici, která se vyplatí výrazně víc než některé z dražších přehrávačů.