Výběr přehrávače kolem 5000,- (hi-res newbie user)

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod super_mario 31. 5. 2016 16:10

Zdravím,

rád bych Vás požádal o radu ohledně výběru nového přehrávače. Nesleduju trend už několik let, moje historie přehrávačů čítá:

- Aiptek MP3-310, 128 MB (ve své době za 3500,- Kč, FM tuner "integrovaný" ve sluchátkách)
- Oxygen MX-322 (po pár měsících umřel, reklamace)
- Creative ZEN, který hrál dle mého velmi slušně, fajn displej na videa a fotky, nicméně už dávno odešla baterka, začal se vypínat, problikával displej, atd. Navíc už tehdy mi vadilo pár věcí -> neuměl FLAC, krkolomná tvorba playlistů a vůbec konektivita s PC (vlastní software), neuměl přehrávat po složkách, ...

Co se tak dívám, tak se upouští od krásných displejů a "mp4" přístupu (video a fotky pokryje smartphone/tablet/něco, pomatuju si i Sencor s anténkou a DTV tunerem pár let zpátky...) a prioritní je zvuk, což kvituji s povděkem.

Požadavky:
- cena: cca 5000,- Kč (případně jsem ochoten si opodstatněně připlatit)
- použití: 50% venku / 50% doma, soustředěný poslech .-)))
- hudba: mp3 320kbps, FLAC (metal/rock/elektronika)
- kvalitní konstrukce (ideálně hliník), intuitivní ovládání, rychlá odezva, solidní výdrž
- a hlavně co nejlepší zvuk v této cenové hladině... .-))) osobně bych preferoval čistý (minimální zkreslení), vzdušný (prostorný), vyvážený (basů tak akorát) a detailní (rozlišení nástrojů)

Tipy:
- FiiO X1 / FiiO X3 2nd gen (pokud by mi někdo mohl stručně vysvětlit hlavní rozdíly a jestli se vyplatí nebo nevyplatí připlatit, budu mu vděčen)
- Cowon Plenue D (vzhledově se mi líbí, akorát se bojím dotykovýho ovládání a je narvanej ekvalizérama, který nepoužívám, tak by mě hlavně zajímalo jak hraje v základu oproti X1/X3..?)
- Cowon M2 / Cowon X9 (mp4-ka oproti hi-res playeru asi nemá smysl, když mi jde hlavně o zvuk, že..?)

Díky za případné odpovědi.
super_mario
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod akburt 31. 5. 2016 18:37

Ja bych jeste pridal XDuoo X3,na ktery tady slysim dost pozitivnich ohlasu.V teto kategorii do 5000 Kc to bude zrejme favorit.Dalsi jeho plus je,ze pojme dve karty,takze i slusne uloziste hudby.Umi vsechny formaty.A ted jeho minusy,kvuli kterym jsem si ho neporidil.Nema funkci DAC,to bych asi i ozelel.Hlavne vsak nema digi vystup,coz pro me byla priorita,ale tu treba ozelis ty.Jeste jsem uvazoval o X3,nebo X5.Kdyz jsem vsak videl displej venku a nic na nem nevidel,bylo po problemu.Sel jsem do DX 80 a jsem spokojeny.Moje doporuceni tedy je Xduoo X3,pripadne Fiio X1.
akburt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 31. 5. 2016 19:06

To ako hra Planue D oproti Fiio sa docitas v recenzii vo vlakne o Plenue D. Je to na urovni X3 II, pre niekoho lepsie, pre niekoho nie. X3 ma vyhodu vacsej funkcionality a konektivity. Plenue D je zas praktickejsie na prenasanie a ma podstatne vyssiu vydrz.

Rozdiel medzi X1 a X3 je vo zvuku a vo vybave. X3 hra lepsie, ma viac moznosti pripojenia, da sa pouzit ako zvukovka k PC.

Co sa viac oplati ti nikto nepovie, zalezi prave na tom ake priority mas. Ci chces len prehravac, alebo univerzalnejsiu masinu.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Bína 31. 5. 2016 19:50

Plenue D i x3mkII mám doma už nějakou chvíli, x3 jsem nevzal ven ani jednou. Pokud člověk nepotřebuje digi výstup nebo dac, tak za mě je volba jasná.
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod my.dre 31. 5. 2016 22:09

Taky by bylo dobré napsat, jaké sluchátka k přehrávači budou požívany. Nemá totiž smysl kupovat přehrávač za 7K ke sluchátkům za třeba za 2K. Jinak já doporučuji xDuoo X3, protože podle mě nabídne nejlepší poměr cena/výkon.Stojí polovinu Fiia X3 ii a hraje spíše na úrovni Fiia X5. Záleží také jestli člověk oželí USB dac.
DAP: FiiO X7 (AM1, AM2, AM3a), Qngee X2
IEM: Flare Pro 2HD, ZhiYin Z5000, KZ ZS3, Whizzer HE01, Kb ear Believe, Tinhifi P1, Brainwavz B400
my.dre
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mrazíkovo 3. 6. 2016 09:10

Je to jen můj subjektivní názor, ale mezi vším jmenovaným bych volil Cowon PD. Ve výdrži a faktoru přenositelnosti je nejlepší, odezva rychlá, konstrukce je bytelná a zvukově se rozhodně neztratí. Já osobně ho teď používám nejčastěji.
Nejsem recenzent, jsem dojmolog
mrazíkovo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod VitekVV 6. 6. 2016 11:31

Za mě také xDuoo X3, vybíral jsem dlouho a zatím nelituji. A s kapacitou 256 GB si myslím, že mi jen tak místo nedojde. Pravda, ty karty něco stojí, ale to všude, že...
Myslím si, že všechny požadavky v úvodním postu splňuje.
Denon DRA F109 + DNP F109 + HiBy R3 + Meze 99 + DEPECHE MODE :-)
VitekVV
Junior

Odeslat příspěvekod super_mario 9. 6. 2016 16:07

Díky za reakce,

xDuoo X3 vypadá zajímavě, ale radši bych něco co se dá koupit v ČR, navíc se přiznám že mi po přečtení několika recenzí a shlédnutí videí docela učarovaly produkty FiiO. Plenue D už mi přijde drahý, na to kolik toho nabízí, musel bych ještě dokoupit pouzdro, atd. Rozhoduji se tedy mezi X1 a X3. Co jsem se tak díval, tak hlavní rozdíly jsou:

- o fous lepší konstrukce a přesnost ovládacího kolečka, pár provozních funkcí navíc

- lepší signálový řetězec, i když podle některých zdrojů není ten rozdíl ve zvuku až tak markantní

- line-out: pokud to chápu správně, tak když to 3,5 propojkou propojím např. s domácí aparaturou, která má taky line-out, tak by to při přizpůsobeným zisku mělo hrát líp, než kdybych to propojil přes sluchátkový výstup ? tak jsem to dělal třeba u toho ZENu, když jsem přišel domů a měl jsem něco rozposlouchaný z venku.

- DAC: propojím kabelem např. k notebooku, vypnu integrovanou zvukovku a též by to mělo hrát líp skrz kódování X3 ?

Sorry za laický dotazy, jen přemýšlím jestli se mi vyšší model vyplatí a nejsem v tomhle moc zběhlej, tak uvítám případnou korekci. Taky mě zajímá v jaké cenové hladině koupit k těmto playerům sluchátka, aby to mělo význam. Moje poslední byly Sennheiser PX-100, takže spíš takovej základ..
super_mario
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod akburt 9. 6. 2016 17:30

Chapes to spravne,pomoci line-out propojis domaci sestavu a funkce DAC ti umozni kvalitni prehravani,pri kterem obejdes integrovanou zvukovku.
akburt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 9. 6. 2016 21:18

Linkový výstup má i X1, takže tam rozdíl není. Problémy s kolečkem vyřešil firmware 1.6, takže tam je to taky nastejno. Ale X3 je celokovové, X1 má plastové záda. Dál má X3 DAC, který funguje jak popisuješ. A především má podstatně kvalitnější detailnější a neutrálnější zvuk, X1 má teplejší zabarvení zvuku. Ale doporučuju si napřed oba poslechnout, protože je tam rozdíl v ceně 100% a jde o to, jestli ten posun ve zvuku oceníš. Pro spoustu lidí je ten teplejší projev mnohem zábavnější a preferují ho a neutralitu neocení. Ještě bych dodal, že X3 má lepší ekvalizér, silnější zesilovač, zase víc váží a je nepatrně tlustší. Na X1 nemá moc význam poslouchat hires nahrávky. U X3 je to poznat. Osobně se domnívám, že hires nahrávky nemají při venkovním poslechu moc význam.
Pokud bych chtěl přehrávač především na venkovní poslech, šel bych do X1. Pokud bych to měl spíš na doma, měl hodně kvalitní sluchátka, chtěl si podstatně zlepšit zvukový výstup z počítače určitě bych neváhal a připlatil si za FiiO X3. Na druhou stranu pro mě už X3 stojí dost peněz a tahat ho ven po kapsách bych se trošku bál.
Ještě bych dodal, že X1 se sluchátky za tři tisíce bude hrát podstatně líp jak X3 s PX-100. Sluchátka budou mít na kvalitu zvuku násobně větší vliv než rozdíl mezi X1 a X3.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eiben 10. 6. 2016 06:47

chtel bych se zeptat na kombinaci X1 a sluchatka Marshall Monitor popripadne Major. Bude to hrat dobre?
Dekuji
eiben
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 10. 6. 2016 09:08

Marshally nie su nijak zvlast dobre hrajuce sluchadla, pre ne je ten prehravac skoro az zbytocny.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod super_mario 13. 6. 2016 22:47

Zrovna Major II jsem si byl poslechnout v Audigu, designem a zpravováním skvělý, parádně izolují, ale zvuk mi vůbec nesedl, hrozně zkreslený a přebasovaný. Jinak díky za informace, už je mi jasný, že X1 je pro mě ta správná volba a můžu zainvestovat do sluchátek.

Vím, že je to mimo sekci, ale co by jste mi jen tak ve zkratce poradili k tomuto přehrávači ? Něco kolem cca 3000,- on-ear (nesnesu pecky), spíše venkovní.

- Sennheiser HD 239
- Beyerdynamic DTX 501 p
- AKG K 451
- Audio-Technica ATH-ES55WH
- AKG Y 50
- Grado Prestige SR60e
super_mario
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod The Wolverine 14. 6. 2016 00:17

Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod super_mario 24. 6. 2016 14:28

Díky za tip, o těch SR5 jsem nevěděl a je to spíš cenový strop, ale vypadají moc pěkně a hrají prý ještě lépe (dokonce než Momentum..?). Neutrální a detailní zvuk mi přesně vyhovuje a ačkoliv poslouchám tvrdší žánry, tak paradoxně nesnáším, když to tupě "duní" na úkor všeho ostatního (viz ty Marshally). Akorát se bojím, že těch basů bude třeba zase moc málo, ale zkusím a uvidím (porovnám s těma Y50).
super_mario
Kolemjdoucí

Další stránka