tak jsem vyzkousel Cowon Plenue P1, ne zas tak davno jeste vlajkovou lod Cowonu, a napadlo me, ze by moje zkusenost mohla nektere z Vas zajimat. Kdysi jsem uz zde psal o sve tristni zkusenosti s podle me naprosto predrazenymi prumernymi sluchatky Shure SE535 ( viewtopic.php?f=1712&t=1289537&st=0&sk=t&sd=a&hilit=Shure+se535 ), takze nepochybujte, ze i o Cowonu napisu syrovou pravdu bez prikras jen s ohledem na sve svedomi. A snad muzu rovnou prozradit, ze nastesti tato zkusenost nebyla nikterak frustrujici jako se SE535

Prenosna sluchatka pouzivam Etymotic ER4SR, ktera jsou podle me zvukove mimoradne verna a tak jsem si rekl, ze k nim zkusim rovnou neco poradneho: Plenue P1 s vyhlasenym prevodnikem Burr Brown 1790A. Pro poradek jeste uvedu, ze jsem pred tim zkousel Cowon Plenue R, ktery byl opravdu velmi dobry, ale na zadek jsem si z nej nesedl.
Takze Cowon Plenue P1... O parametech, ovladani, designu atd. psat nebudu, to si jiste kazdy dohleda a ohodnoti sam. Fyzikalnimi blbinami jako rozehravani prehravace se taky zabyvat nebudu, takze pojdme rovnou na zvuk. Zatimco u Cowonu R (bez zapnuteho EQ a jakychkoliv uprav) jsem kdysi napsal, ze zvukove oproti dnes uz legracni Sanse Clip Plus (s Rocboxem) se nic moc navic nedelo, tak u Plenue P1 uz je zvukovy rozdil skutecne znat. Zvuk je vzdy slysitelne cistsi, dynamictejsi, prostorovejsi a prirozenejsi. Zaujal me zejmena prostor a separace nastroju a to se bavime o inearech, ktere z podstaty v tomhle parametru nijak zvlast nevynikaji. Podani zvuku je teplejsi, snad se da rict analogovejsi. Detaily nejsou potlaceny, ale uhlazeny a celkove uhlazenost, az jakasi sametovost zvuku se pro me nakonec stala dominantnim zvukovym charakterem, ktery byl nakonec i duvodem pro vraceni prehravace. Totiz uvedomil jsem si, ze to, co hledam, je spis detailnost, transparentnost a zvukova "syrovost", coz Plenue P1 tak uplne neposkytuje. Naprosto me nadchnul prinos EQ a zvukovych uprav. Jasne, jako hifi purista bych mel neco takoveho ted rezolutne odmitnout, proklit a poplivat, jenze to, co dovedou Jeteffects 7 je skutecne neco vyjimecneho, respektive toto delalali skutecni akusticti inzenyri, kteri umi. Zduraznuji ale, ze jak s EQ, tak s temi efekty jsem experimentoval naprosto v minimalnim rozsahu, presto jsem byl ale ohromeny vic, nez u Plenue R, kde byl Jeteffects 7 taky. U Plenue 1 byl totiz vysledek jeste mene invazivni a az podivuhodne nenasilne prirozeny. A na rozdil od jinych EQ u jinych prehravacu tady nebylo potrehnutelne ani zkresleni, ani jina degradace zvuku. Pridam trochu EQ na basech a ejhle, jakoby se nic nestalo, jen najednou ten bubenik kdesi vzadu ma i pres Etymoticy nenasilne hutnejsi uder, plnost, ale bez stopy nejake vetsi zahuhlanosti. Pridam 1 stupen "3D surround" a ejhle, najednou se z Etymoticu projevem nenapadne stavaji otevrena sluchatka.... tedy ne uplne, ale prijemne

Pleue 1 jsem nakonec po kratsim vahani vratil predevsim z duvodu uz popsane sametove uhlazenosti, ktere se neslo "zbavit" ani zadnou upravou, ale vzhledem k celkove zvukove jakosti je mne jasne, ze jde spis o charakter zvuku, ktery muze byt jinymi posluchaci vyhledavany a zadany a s analyticnejsimi/ostrejsimi sluchatkami postkytne dokonalou synergii. Navic podle textoveho popisu to pusobi mozna az moc dramaticky, v realu to jsou skutecne spis drobne rozdily a charakteristika, na ktere mne ale u prehravace za 30 tisic uz i zalezi

Mimochodem, zde popisovany Cowon Plenue 1 je presne tento kus, kdo by mel zajem, muze si ho po mne na Alze s klidem koupit, muzu jen potvrdit, ze s "produktem bylo skutecne velmi setrne zachazeno po kratkou dobu"