Nejdřív něco k přehrávačům. Používal jsem u všech výstup 4,4. AK zní sebejistěji, více analyticky, nástroje jsou více rozlišené, nají jasnější kontury. iBasso je méně analytické, přechody mezi nástroji nejsou tak patrné, zejména v nízkých frekvencích je to slyšitelné. Oba mají android, ale u AK na něj člověk ani nenarazí. U iBasso ano. AK lze ovládat jednou rukou, ale je třeba mít vcelku dobré oči, drobné štíhlé prsty jsou taky výhodou. Výdrže, velikosti atd. lze dohledat kdekoliv jinde. iBasso je klasická placka, mně se třeba líbí. AK je designově propracovanější, to se mi líbí více. Někomu může vadit displej nakřivo. Po pár dnech jsem to přestal vnímat. IBasso má silnější výstup používal jsem tak20-25/100 u AK pak 50-60/150. WiFi u iBasso značně horší, pazvuky při vyhledávání apod (martas38 by asi mohl vyprávět) AK v pohodě. Testy sluchátek jsem dělal pak jen na AK.
Porovnával jsem tedy nakonec mezi sebou FH9 a IT07. Oboje sluchátka se dají doladit filtry. Nechal jsem u obou neutrální. Kdybych nevěděl, jaký je mezi nimi cenový rozdíl, na poslech bych to u nepoznal. IT07 mají více basů, celá scéna zní kompaktněji, jako kdyby klubové podium s velkým zvukem. Jsou trochu uzavřenější, ale zvuk je kompaktnější. Nástroje jsou krásně slyšet. Člověk zavře oči a vybaví si scénu, určí polohu muzikantů. Za mně super, zábavný, jen moc basů. Asi by šlo trochu doladit filtry, nástavci, kabelem. Nestihl jsem vše vyzkoušet. Stihl jsem vyzkoušet jen výškové“ filtry, ale muzika si pak zdála ochuzená. Nebylo to ono. Lepší byly neutrální i když na mně trochu více basů.
FH9 mají basů méně, respektive jich mají dost, ale nejsou tak vytažené oproti ostatním frekvencím, jsou více rovná. Zvukovou scénu mají širší. Jako kdybych vzal zvuk IT07 a natáhl jej do stran. Zbytek charakteristiky zůstal. Tzn. nástroje jsou více rozlišeny, ale celá scéna je jakoby řidší (nevím, jak to jinak napsat). Není tak kompaktní jako u IT07. Mně se to líbí více. Někomu se zase budou líbit IT07. Proč ne.
Oboje sluchátka mi přijdou na stejné úrovni, jen IT07 jsou trochu zábavnější, kompaktnější, FH9 jsou více analytické, sušší. Rozdíl 10 K je ve prospěch FH9, ale někomu se nemusí líbit a sáhne po IT07. OK.
Ještě drobná poznámka k FH9. Porovnával jsem je s FH7, FH5 a FH5s. Podle zvuku od nejlepšího po nejhorší bych je seřadil FH9, FH7, FH5s, FH5. Kdybych měl volit poměrem cena výkon tak bych jako první dal FH5s. Za cenu 6 K je to dobrá koupě, dají se drobně doladit, mají výměnný jack. Za mně super. Pak bych dal FH9. Pak FH5. Nakonec FH7. Za mně bych raději přidal 1-2 tisíce a koupil namísto FH7 FH9. Rozdíl v ceně není tak veliký, rozdíl ve zvuku je slyšitelný ihned. FH9 mají výměnné konektory. Kabel je fakt festovní, jak k velkým sluchátkům. Za mně by byl lepší lomený konektor, ale snesu i rovný

Poslouchal jsem převážně buďto grabované CD ve wav (-123min - Home, BOO - Listen, Anetu Langrová – Na Radosti, Dan Barta – Ilustratosphere, Radium NFO, Sting – 25years, Skunk Anansie - Post Orgasmic Chill, J.A.R – Eskalace dobra, Kovacs – Shades of Black) a nějaké nahrávky v HiRes koupené na Hdtrack v různém rozlišení (Nerez – Masopust, Pear Jam – Ten, R.E.M – Out Of Time, Pink Floyd – The Wall, Korben Dallas + A.Langrová – Konečně).
Na závěr. Nejsem žádný profesionální recenzent, mám sice naposloucháno hodin a hodin muziky, ale jako posluchač a muzikant ne jako hodnotitel vybavení. Snažil jsem se objektivně popsat svůj dojem ze zkoušených sluchátek. Jestli budete mít někdo dotazy k Fiio sluchátkům FH5, FH5s, FH7 nebo FH9 jsem k dispozici. Pokud budu vědět, odpovím. Všechny mám a můžu vyzkoušet s iBasso, s AKNorma SR25 mkII (kterou jsem si nakonec koupil), Shanling M0, Fiio X3mkII, SanDisk ClipSport nebo s telefonem s Lotoo Paw S1.