Novinka Shanling M6 Pro

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Youzza 10. 2. 2022 20:52

Tak jsem se konečně dorval sepsat porovnání sluchátek, jak jsem slíbil. Půjčil jsem si v Audigu přehrávač AK NormaSR25 mkII a sluchátka iBasso IT07. Měl jsem v plánu porovnat přehrávač s mým iBasso DX160 a k tomu si poslechnout IT07 a porovnat je s Fiio FH7. Než dorazil přehrávač a sluchátka z Audiga, tak mně chytla "mlsná" a koupil jsem si Fiio FH9. Tak jsem toho nakonec porovnával víc.
Nejdřív něco k přehrávačům. Používal jsem u všech výstup 4,4. AK zní sebejistěji, více analyticky, nástroje jsou více rozlišené, nají jasnější kontury. iBasso je méně analytické, přechody mezi nástroji nejsou tak patrné, zejména v nízkých frekvencích je to slyšitelné. Oba mají android, ale u AK na něj člověk ani nenarazí. U iBasso ano. AK lze ovládat jednou rukou, ale je třeba mít vcelku dobré oči, drobné štíhlé prsty jsou taky výhodou. Výdrže, velikosti atd. lze dohledat kdekoliv jinde. iBasso je klasická placka, mně se třeba líbí. AK je designově propracovanější, to se mi líbí více. Někomu může vadit displej nakřivo. Po pár dnech jsem to přestal vnímat. IBasso má silnější výstup používal jsem tak20-25/100 u AK pak 50-60/150. WiFi u iBasso značně horší, pazvuky při vyhledávání apod (martas38 by asi mohl vyprávět) AK v pohodě. Testy sluchátek jsem dělal pak jen na AK.
Porovnával jsem tedy nakonec mezi sebou FH9 a IT07. Oboje sluchátka se dají doladit filtry. Nechal jsem u obou neutrální. Kdybych nevěděl, jaký je mezi nimi cenový rozdíl, na poslech bych to u nepoznal. IT07 mají více basů, celá scéna zní kompaktněji, jako kdyby klubové podium s velkým zvukem. Jsou trochu uzavřenější, ale zvuk je kompaktnější. Nástroje jsou krásně slyšet. Člověk zavře oči a vybaví si scénu, určí polohu muzikantů. Za mně super, zábavný, jen moc basů. Asi by šlo trochu doladit filtry, nástavci, kabelem. Nestihl jsem vše vyzkoušet. Stihl jsem vyzkoušet jen výškové“ filtry, ale muzika si pak zdála ochuzená. Nebylo to ono. Lepší byly neutrální i když na mně trochu více basů.
FH9 mají basů méně, respektive jich mají dost, ale nejsou tak vytažené oproti ostatním frekvencím, jsou více rovná. Zvukovou scénu mají širší. Jako kdybych vzal zvuk IT07 a natáhl jej do stran. Zbytek charakteristiky zůstal. Tzn. nástroje jsou více rozlišeny, ale celá scéna je jakoby řidší (nevím, jak to jinak napsat). Není tak kompaktní jako u IT07. Mně se to líbí více. Někomu se zase budou líbit IT07. Proč ne.
Oboje sluchátka mi přijdou na stejné úrovni, jen IT07 jsou trochu zábavnější, kompaktnější, FH9 jsou více analytické, sušší. Rozdíl 10 K je ve prospěch FH9, ale někomu se nemusí líbit a sáhne po IT07. OK.
Ještě drobná poznámka k FH9. Porovnával jsem je s FH7, FH5 a FH5s. Podle zvuku od nejlepšího po nejhorší bych je seřadil FH9, FH7, FH5s, FH5. Kdybych měl volit poměrem cena výkon tak bych jako první dal FH5s. Za cenu 6 K je to dobrá koupě, dají se drobně doladit, mají výměnný jack. Za mně super. Pak bych dal FH9. Pak FH5. Nakonec FH7. Za mně bych raději přidal 1-2 tisíce a koupil namísto FH7 FH9. Rozdíl v ceně není tak veliký, rozdíl ve zvuku je slyšitelný ihned. FH9 mají výměnné konektory. Kabel je fakt festovní, jak k velkým sluchátkům. Za mně by byl lepší lomený konektor, ale snesu i rovný :-).
Poslouchal jsem převážně buďto grabované CD ve wav (-123min - Home, BOO - Listen, Anetu Langrová – Na Radosti, Dan Barta – Ilustratosphere, Radium NFO, Sting – 25years, Skunk Anansie - Post Orgasmic Chill, J.A.R – Eskalace dobra, Kovacs – Shades of Black) a nějaké nahrávky v HiRes koupené na Hdtrack v různém rozlišení (Nerez – Masopust, Pear Jam – Ten, R.E.M – Out Of Time, Pink Floyd – The Wall, Korben Dallas + A.Langrová – Konečně).
Na závěr. Nejsem žádný profesionální recenzent, mám sice naposloucháno hodin a hodin muziky, ale jako posluchač a muzikant ne jako hodnotitel vybavení. Snažil jsem se objektivně popsat svůj dojem ze zkoušených sluchátek. Jestli budete mít někdo dotazy k Fiio sluchátkům FH5, FH5s, FH7 nebo FH9 jsem k dispozici. Pokud budu vědět, odpovím. Všechny mám a můžu vyzkoušet s iBasso, s AKNorma SR25 mkII (kterou jsem si nakonec koupil), Shanling M0, Fiio X3mkII, SanDisk ClipSport nebo s telefonem s Lotoo Paw S1.
Astell&Kern SR25 mkII > FiiO FH9 (FiiO FH7, FH5)
PC: smsl M200 (lotoo-PAW S1) > smsl SP200 > Audeze LCD-2C (Sennheiser HD 650, DT 770 Pro 80 Ohm)
Youzza
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 10. 2. 2022 21:01

Mně se o málinko víc líbil zvuk DX160. SR25 zní trošku ostře. Ale rozhodně bych netvrdil, že je jedno lepší a druhý horší, každý zní jen jinak. Hlavně bych u těch dvou nehádal stejný čip převodníku (nebo alespoň v první verzi SR25 byl stejný jak v DX160, ve druhé nevím). Taky bude záležet na párování. Přeci jen Solaris jsou ostré sami o sobě a sedí jim víc DAP s teplejším zabarvením.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Youzza 10. 2. 2022 21:06

Já mám mezi DAPy rozdíly taky jen malinký, ale ve prospěch AK s FH9. No než se rozhodnu prodat iBasso (pokud ho nedám tedy synovi), tak si budu moct vybrat. Taky dobrý, ale leze to do peněz. A díky za tip na obchod v Polsku. Pán byl přijemný, dodávka v pohodě.
Astell&Kern SR25 mkII > FiiO FH9 (FiiO FH7, FH5)
PC: smsl M200 (lotoo-PAW S1) > smsl SP200 > Audeze LCD-2C (Sennheiser HD 650, DT 770 Pro 80 Ohm)
Youzza
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 11. 2. 2022 00:01

Synovi to nedávej, ať se chudák netrápí. Mě se na DX160 líbil zvuk a prostředí Mango Playeru. Ale šíleně poddimenzovanej procesor, start snad dvě minuty, ruchy od displeje, od wifi a s citlivými IEM šum. Bylo to líný jak lemra. Z těch dvou udělat jeden, tak je to super. SR 25 bych vytknul pro mě ne moc intuitivní prostředí přehrávače, prťavej displej, špatně čitelnej na slunci a věci jako nastavení EQ za trest a to mám ručičky jak děcko. Mimochodem by mě zajímalo, jak ti s citlivějšími sluchátky jako FH9, nebo IT07 šumělo to iBasso.

Jinak musím poděkovat za fajn srovnání :tleskani
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 11. 2. 2022 03:50

cb490763 píše:Já jsem dal na radu a koupil jsem M6 Pro. Tak snad bude vše ok. Zatím mi přijde zvuk na Solaris ok, jenom mi nechodí google play z toho apk pure a tak si nemůžu nainstalovat zakoupený usb audio player pro. No snad mi propojení na ext dac bude chodit i bez toho.

Nemohl jsem si nevšimnout, že Astell&Kern SR25 zde v bazaru prodáváš.
Nespokojen? :shock:
Pokud máš Shanling M6 Pro, napiš srovnání. :-)
Zatím tu nebyl nikdo kdo by tyto 2 DAPy porovnal, ačkoli jsou víceméně v podobné cenové relaci. 8-)

-- 11. 2. 2022 04:34 --

Kéž by konečně Astell&Kern vyrobil takto malý DAP (4 palce displej) s hi-end zvukem,
výkonným procesorem (včetně RAM aspoň 4GB) pouze pro in-eary!
Kdy už to ty kluky v Jižní Koreji napadne!? 8-)
Asi bych koupi neodolal. :D

Astell&Kern SP2000T a Astell&Kern A&futura SE180 už jsou docela velké,
ale i "tlustý" (navíc s pouzdrem)
Velikost mi moc nevadí, spíše ta tloušťka do kapsy v létě. :-\

Tloušťka:
Astell&Kern A&futura SE180 - 19,9 mm
Astell&Kern SP2000T Onyx Black - 17.5 mm
Astell&Kern A&futura SE200 - 15,8 mm
Shanling M6 Pro - 17,5 mm :-\
Astell&Kern A&ultima SP3000, EE Odin, 64 Audio U12t, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-5
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 11. 2. 2022 05:54

Ahoj ja jsem naopak spokojeny moc. Jediná věc, kvůli které jsem měnil je větší výkon přehrávače. Hloda mi v hlavě pořád brouk, že bych i na cesty používal velká sluchatka. Ony Solaris jsou fajn na IEM. Ale jsou to pořád prostě IEM. A to pohodlí sluchátek kolem usi a velikost zvuku to proste ani solaris neudelaji. Je pravda, že hrají tak trochu jako velka sluchatka. Tak zvazuji něco asi jako aeon 2 closed na cesty. Třeba tu otevřenou verzi aeon 2 sr25 utahla i na nesymetrickem vystupu, ale byl jsem na 140/150 hlasitost. Jinak co se tyce zvuku, dynamiky, vydze a ovladani tak nemam k astellu vyhrady. Navic nikdy mi jejich system nespadl ani zadna apka. Za to shanling behem prvniho dne nekolikrat. Ale asi se omezim jenom na prime mod a max na tidal. Usb audio player zatim nevim jak tam dostat. Na apk pure jsem ho nenasel a google play mi tam pada. Takze asi tak. Srovnani zvuku klidne rad udelam. Zatim mi prijde zvukove asi fajn oboje. Uz si prave ani nepamatuji, proc jsem shanling naposledy zavrhl. A hlavně s jakymi sluchatky jsem to paroval. Kazdopadne musim pochvalit kluky z headphones.cz. Skvely pristup.
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 11. 2. 2022 07:14

Prostě velký sluchátka jsou velký sluchátka. Taky jsem na to přišel...
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 11. 2. 2022 08:51

Ja prostě budu nejvic penez směřovat do toho poslechu, který nejvíc využívám a ve formě, kterou mám nejradši. Tj. mobilní poslech s velkymi sluchátky.

-- 11. 2. 2022 08:55 --

Jinak m6 pro nehraje špatně, ale podle mě třeba na ak futura se100 nemá. Není to velký rozdíl, ale je tam. Co se mi moc na m6 líbí je ten VU metr. Jinak usb out do huga mi taky funguje, takže spokojenost. Tohle jsem třeba na ibasso dx160 musel řešit usb audio player pro.
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 11. 2. 2022 17:55

Máš pravdu, Astell&Kern A&futura SE100 je zvukově lepší, hlavně v detailech.
Jenže taky o to víc peněz stojí. :D
Funkce Prime Mode je dobrá "vychytávka", jen mohli tu aplikaci více vylepšit.
Není tam ani gapless, natož crossfader. :-\
Moc ten původní player nepoužívám.
Mám tam Neutron a PowerAmp.
Astell&Kern A&ultima SP3000, EE Odin, 64 Audio U12t, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-5
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 11. 2. 2022 18:21

Heled jinak s tebou souhlasim v tech rozdilech ve zvuku. A to jsi ty programy stahl z toho nainstalovaneho apkpure?
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 11. 2. 2022 18:47

Ne.
Po aktivaci wifi v DAPu si spustíš aplikaci APKPure.
V APKPure si vyhledáš Google Play Store, který stáhneš a nainstaluješ.
Potom si pomocí Play Store stáhneš co potřebuješ. :D

Jelikož mám v Play Store svůj účet (přihlášení), tak to co si odinstaluju
v mobilu, tak si můžu nainstalovat i v M6 Pro.
Tím, že v mobilu aplikaci odinstaluješ, tak ti i přesto zůstává (je již zaplacená)
a můžeš ji nainstaloval jinam.
Samozřejmě přihlašovací účet musí být shodný.

Občas se může stát, že aplikace (třeba nějaký player) bude chtít ověření o licenci (zakoupení).
Potom stačí pustit wifi a nechat aplikaci ověřit.
Toť vše.

-- 11. 2. 2022 19:08 --

Osobně doporučuji PowerAmp i pokud chceš přehrávat přes složky (jako já).
Ve složkách zobrazí i obaly alb (front covers).
K PowerAmpu mám z Play Store stažený i skin "giannis89/Improved (je zdrarma),
díky kterému lze tento player ještě více doladit.
V knihovně je možné se pohybovat gesty a je to dosti návykové a komfortní,
neboť na procházení celou hudební sbírkou (mám v DAPu 1TB kartu - plnou) stačí
jedna ruka (přesněji pouze palec). :D

-- 11. 2. 2022 19:12 --

Vestavěný player Shanlingu mi velmi často nechce načíst obrázky alb,
hlavně u hi-res (převážně DSF) souborů.
To se u apk PowerAmp či Neutronu nestává. :pozor
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 11. 2. 2022 21:43

No tak ja jsem play store nainstaloval, ale nesel mi spustit. Porad padal.
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 11. 2. 2022 23:27

To je divné.
Já to mám funkční.

Neprováděl jsi aktualizaci DAPu?
Doporučuji neprovádět aktualizaci na verzi V1.7.

Teď jsou koukal do vlákna na head-fi a trochu se tam o tom zmiňují.

Zde: https://www.head-fi.org/threads/shanlin ... 84/page-16

Google Play Store Announcement

At current time, latest version of Google Play Store (V28.9.12) is reporting as incompatible with our Android players.

Latest compatible version V28.8.17 can be downloaded from this link: https://apkpure.com/google-play-sto...g ... ns/version

If you already have Play Store installed, please do not update the app.
If you are installing it for the first time, please download and install the latest compatible version.
Will keep you updated with any further news.

Měl by sis tedy stáhnout verzi, kterou uvádějí v odkazu, tedy verzi V28.8.17.

-- 11. 2. 2022 23:32 --

V podstatě je to jednoduché.
Shanling používá starší verzi OS Android, takže si musíš i starší verzi Play Store.
Ten pak neaktualizovat.
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 12. 2. 2022 04:18

Jako sorry, ale tohle je přesně to chi-fi harakiri . Raději to neaktualizuj a pokud ano, tak ať máš takový a takový systém a na to takovou a takovou aplikaci. Asi vím, proč jsem se zasekl na Apple produktech tam kde to šlo...
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 12. 2. 2022 07:41

Přesně Marťas. Souhlasím a proto se mi líbí přístup Astellu se kterým nikdy nebyl problém. Děkuji ti pseudomagicku. Hele ono mi to padalo na té předchozí verzi, na této aktualizované 1.7 jsem to ještě nezkoušel, ale pustím se do toho. Jinak Marťas abych zase nehanil Shanling, tak co se týče software je to na p...., ale zvukově se mi to začíná líbit čím dál víc. Třeba u klasiky si vyloženě užívám tu lepší separaci a transparentnost a mnohem lépe slyším jednotlivé nástroje. Heleď ani na tom hugu mi ty solaris takhle nehrály. A pozadí je deep black. Fakt paráda. Kdyby ta baterka byla to co na astellu... jinak super... cihla :-D Si nedovadu pak představit DAPy typu M8 nebo Fiio M17. Ibasso DX220MAX jsem zkoušel a to bylo teda peklo jak to bylo velký a těžký. Navíc to zvukově byl propadák. Díky hoši. Imho občas se fakt vyplatí dát na ostatní a číst tyhle fóra. Spousta rozdílů, kteří audiofilové popisují skoro nerozpoznám, ale tohle je fakt dobrej posun. Pro mě. Někdo, ale zase třeba upřednostní pozitivní vlastnosti Astellu.
cb490763
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka