Výběr nového DAPu

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod jiri.filip 26. 4. 2022 22:17

Dobrá, pánové, provedu zde tedy nyní drobnou audiofilní evangelizaci, zdarma rozšířím vaše obzory a přivedu vás na pravou Hi-Fi víru. :-)) A nejen proto, že mi někteří z vás tady před časem poradili.

Martas38: Četl jsem nejen toto vlákno ve zdejším fóru, ale naštěstí se dostal i na zahraniční fórum.
Díky tomu jsem zjistil, že u SONY DAP s jejich OS (tzn. ne těch s Androidem) lze omezení hlasitosti u modelů určených pro EU odstranit během max. 15 minut změnou kódu regionu.
Je k tomu třeba počítač (lépe s Windows, ale lze to udělat i na Macu) s přístupem na Internet, odkud se stáhne jeden soubor. Pak stačí jen umět spustit soubor pomocí příkazové řádky. Dělal jsem to poprvé, ale není to těžké.
Osobně jsem zatím vyzkoušel na celkem 4 přehrávačích (z toho jeden mého kolegy) a na všech to funguje bez problémů.

Vedlejším efektem je, že se třeba při nastavení regionu na Japonsko (s jakoukoliv jazykovou variantou menu) aktivují i funkce, které jsou pro jiné regiony softwarově deaktivované (např. dálkové ovládání, možnost nahrávání).
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 26. 4. 2022 23:21

pseudomagick píše: Pochop, DAPy od Sony koupené v EU jsou silně omezené v hlasitosti až k nepožitelnosti.
Mají prostě volume cap.
Jeden takový jsem testoval a neutáhl mi ani in-ear sluchátka. :-\
Pokud si někdo koupí DAP od Sony, tak jedině mimo trh EU.
Pak to jistě bude výborná volba, oproti DAPům "Číňanům". :-)

Pokud by se dalo zjistit jak volume cap obejít či deaktivovat, tak bych byl
mezi prvními kupci, kteří by si DAP Sony WM1AM2 koupili.

Zde: https://www.sony.cz/electronics/walkman/nw-wm1am2

Který model Ti konkrétně neutáhl in-ear sluchátka? Zkoušel jsi ho jen na 3,5 mm nebo i na 4,4 mm sluchátkový výstup?

U SONY DAP na Androidu se zatím nepodařilo ho prolomit a provést změnu regionu tak jako u DAP s jejich vlastním OS.
Teď se dost netrpělivě čeká na dodávky prvních NW-WM1x M2 do Velké Británie. Podle vyjádření tamější pobočky SONY by údajně modely určené pro Velkou Británií již neměly mít omezení hlasitosti. Na základě vlastních zkušeností se znalostmi pracovníků podpory SONY jsem k jejich vyjádřením ohledně produktů poněkud skeptičtější.

Málem bych byl zapomněl - nejzajímavější věcí na SONY DAP s jejich interním OS u řad NW-A3x, A4x, A5x, NW-ZX300 a NW-WM1x M1 je to, že [b]lze nahráním custom firmware odstranit umělá softwarová omezení HW, které SONY zavedlo do svého stock firmware, aby odůvodnilo existenci 3 řad produktů s přislušně odlišnými cenami[/b].
Výsledkem je, že i řadu A lze po zvukové stránce výrazně přibližít k řadě NW-WM1x, přičemž do custom firmware jsou implementované i některé funkcionality, které doposud byly výhradně v DMP-Z1.
Toto jsem u svých DAP zatím nezkoušel, ale nadšených uživatelů, kteří to třeba zkusili i na nejnižší řadě A, je už docela dost.
DAP: SONY NW-WM1Z | NW-WM1A | NW-ZX300 | NW-A55
Headphones: Beyerdynamic Avento Wired | T51i | KOSS Porta Pro
IEM: SONY IER-Z1R

Mobile: SONY XPERIA PRO-I | SONY XPERIA 1 V
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod pseudomagick 27. 4. 2022 03:39

Testoval jsem Sony NW-WM1ZA z roku 2016, tedy předchůdce toho,
který je mnou uveden výše v odkazu.
Zkoušel jsem ho pouze na 3,5 mm výstup.

Ano, u DAPů od Sony bez OS Android lze volume cap odstranit.
Ale co ty s Androidem? :shock:
Bohužel jsem nenašel řešení ani pro starší SONY NW-ZX507. :-\

Program, kterým to lze řešit je SonyNWDestTool.
Zde je seznam u kterých: https://www.rockbox.org/wiki/SonyNWDest ... g_the_tool

Další info: https://thewalkmanblog.blogspot.com/202 ... lkman.html
-- 27. 4. 2022 04:49 --

DAPy od Sony jsou určitě skvělé. :-)
Jelikož ale nechci nijak řešit volume cap, tak se raději od této
značky distancuji a poohlédnu se jinde. :grr:
Taková prasárna, kdy se pánové od Sony chovají jako ovce (dle nařízení EU),
mě prostě od koupi odrazuje. 8-)
Každopádně je vidno, že firma Sony má smysl pro ironii k zemím v EU. :D
Je to něco podobného jako by někdo prodával kuchařské nože zbroušené do placata. :D
K čemu takový nůž asi bude? :shock:
Astell&Kern A&ultima SP3000, EE Odin, 64 Audio U12t, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-5
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod linecur 27. 4. 2022 06:52

Zdravím, neměl někdo prosím možnost srovnat Sony NW-ZX300 s iBasso DX160 - přemýšlím o nějakém DAP z druhé ruky a oba jsou nějak momentálně dostupné... na srovnání se ZX507 jsem narazil na head-fi a vycházelo tak 50:50 - je to asi spíše o preferencích... prostor, detail :-[
linecur
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 27. 4. 2022 09:31

pseudomagick píše:Testoval jsem Sony NW-WM1ZA z roku 2016, tedy předchůdce toho,
který je mnou uveden výše v odkazu.
Zkoušel jsem ho pouze na 3,5 mm výstup.

Ano, u DAPů od Sony bez OS Android lze volume cap odstranit.
Ale co ty s Androidem? :shock:
Bohužel jsem nenašel řešení ani pro starší SONY NW-ZX507. :-\

Taková prasárna, kdy se pánové od Sony chovají jako ovce (dle nařízení EU),
mě prostě od koupi odrazuje. 8-)
Každopádně je vidno, že firma Sony má smysl pro ironii k zemím v EU. :D

Tak problém bude minimálně v tom, že jsi DAP testoval jen na 3,5 mm sluchátkovém výstupu, který má výstupní výkon 60 mW. Myslím, že to je na 1 kanál.
U balanced 4,4 mm už je výkon 250 mW (opět asi na 1 kanál).
Již jen tahle změna by výrazně pomohla.

Nepsal jsi nic o tom, na jaký region byl DAP nastaven. Kód regionu nastavený z výroby je uveden na štítku nalepeném na krabici.
Pokud by to byl kód CEW, CEW2, nebo KR, jde o model s omezením hlasitosti. Změnou kódu regionu na jakýkoliv jiný kód by ses zbavil omezení hlasitosti.
Pak by neměl být naprosto žádný problém s jakýmikoliv in-ear sluchátky. Alespoň takové jsou zkušenosti velkého počtu zahraničních uživatelů.

Odstranění omezení hlasitosti u Android modelů SONY DAP není minimálně prozatím bohužel možné. Snad se to někomu podaří, jako tomu je u předchozí generace jejich DAP s interním OS.

SONY NW-ZX507 bohužel není "starší model". Je to aktuální model v jejich střední třídě po návratu k Androidu. Podle zkušeností zahraničních uživatelů má tento model bohužel v porovnání se svým předchůdcem (NW-ZX300) tragickou výdrž na 1 nabití. Ano, protože Android, Wi-Fi a možnost streamování. :grr:
Proto u NW-WM1A/Z M2 SONY výrazně navýšilo kapacitu akumulátoru.

Důvodem, proč se SONY narozdíl od Chi-Fi výrobců DAP drží tak striktně nesmyslné EU směrnice nařizující omezení hlasitosti, asi je velikost SONY jako takové.
Pokud by si totiž nějaký EU dobroser na nich chtěl smlsnout, pokuta za striktní nedodržení této směrnice by mohla být výrazná.
SONY tedy šlo na jistotu, čímž si ale podtrhlo část prodejů minimálně na začátku prodeje NW-WM1A/Z M1, než někdo přišel na to, jak změnit kód regionu.

jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod Trifidek 27. 4. 2022 09:37

Sony NW-ZX300 má na sym. výstupu pouze 200mW (High Gain) a 50mW na 3,5mm což je dost málo.
DX160 v dnešní době bych už nekupoval (výroba je stejně ukončena) jedině DX 240 povedený přehrávač který vychází z DX300 akorát nevím proč nemá sym. 4,4mm v základu :roll: ...nebo potom komplet vybavený HiBy R6 (2020) dobře hodnocený přehrávač ;-)
❚❚►⏹ Astell&Kern A&ultima SP3000 ♫ Campfire Solaris Mercury ❚❚►⏹
Trifidek
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 27. 4. 2022 09:56

linecur píše:Zdravím, neměl někdo prosím možnost srovnat Sony NW-ZX300 s iBasso DX160 - přemýšlím o nějakém DAP z druhé ruky a oba jsou nějak momentálně dostupné... na srovnání se ZX507 jsem narazil na head-fi a vycházelo tak 50:50 - je to asi spíše o preferencích... prostor, detail :-[

Je vidět, že jsi správně nejdříve požádal strýčka Google o pomoc. Ale bohužel Tebou hledané přímé srovnání nenašel.
iBasso DX160 jsem neměl.
NW-ZX300 mám od loňského podzimu, kdy se mi podařilo ho sehnat ještě nové.

Pokud chceš za každou cenu Wi-Fi a možnost streamování, musíš jít do iBasso. Pozor ale na to, že nemá slot na SIM kartu, takže pokud budeš chtít stremovat někde venku, budeš stejně potřebovat i mobil s hotspotem.
To už pak ale můžeš jít rovnou do NW-ZX300, které umí fungovat jako USB DAC. Můžeš ho propojit kabelem a myslím i přes Bluetooth s mobilním telefonem a můžeš stremovat přes mobil.

Asi bych si na Tvém místě udělal porovnání parametrů obou přístrojů. Jen namátkou (vždy SONY - iBasso):
Vestavěná pamět: 64 GB - 32 GB
Doba přehrávání: kabelová sluchátka 26 hodin (FLAC 96 kHz/24 bit) na SE; 23 hodin na balanced - 13 hodin (?)

Za sebe jsem rád, že jsem šel rovnou do SONY a neměnil bych.
Přirozené podání hudby, dlouhá výdrž na 1 nabití baterie, kvalitní provedení, u modelů s jejich interním OS customizovatelný zvuk (=odstranění umělého omezení HW, které SONY vestavělo do svého stock FW - viz. moje odpověď pseudomagick výše v tomto vláknu).

jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod linecur 27. 4. 2022 10:16

Moc díky za podněty. No šlo mi čistě o poslech z paměti/karty, o stream se mi nejedná - takže solidní DAP s nějakými slušnými ineary, spíše snad jde o výdrž a smysluplné UI... měl jsem starší Shanling a to je dost bída.
linecur
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 27. 4. 2022 13:15

Proč by měl potřebovat hotspot, nebo sim kartu, když chce venku poslouchat streamovací služby? Hudba z Tidalu a spol jde ukládat na kartu, nebo do paměti přístroje :D
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 27. 4. 2022 17:23

jiri.filip:

"Tak problém bude minimálně v tom, že jsi DAP testoval jen na 3,5 mm sluchátkovém výstupu, který má výstupní výkon 60 mW. Myslím, že to je na 1 kanál...."

Tak takhle opravdu uvažovat nechci. :pozor
Vždyť poloviční Cowon Plenue D mi utáhl IEM úplně v pohodě. 8-)
K čemu tedy 3,5 mm výstup je? :shock:
Není určený k tomu, aby utáhl aspoň in-ear sluchátka? :shock:
Připadá mi, že v dnešní době jsou některé věci postaveny "na hlavu". :-\

Můžeš se snažit jak chceš, ale u mě takovou lumpárnu neobhájíš. :pozor :D
A to rozhodně netvrdím, že DAPy od Sony (mid-fi a hlavně hi-end) jsou špatné. :pozor
Právě naopak, jsou výborné.
O to víc mi volume cap vadí. :-\
Astell&Kern A&ultima SP3000, EE Odin, 64 Audio U12t, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-5
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jiri.filip 28. 4. 2022 16:53

pseudomagick: Nemám v žádném případě v úmyslu ani potřebu Tě přesvědčovat.
Jen mi připadá, že SONY DAP dostávají od některých uživatelů "za uši" neoprávněně, a to i kvůli jejich neznalosti.

Aby bylo srovnání s "polovičním" Cowon Plenue D férové, chybí mi odpovědi na tyto otázky:
1) Jaký byl region kód SONY DAP?
Protože jestli byl CEW, CEW2 nebo KR (tzn. s omezením hlasitosti dle nesmyslných předpisů EU), je to nefér porovnání. Co vím, Chi-Fi výrobci se s nějakým omezením hlasitosti u výrobků na trhu EU nezdržují.
2) Byl na obou DAP nastaven stejný Gain?
3) Který konkrétní typ in-ear Ti NW-WM1 M1 neutáhl v pohodě? Jak jsem psal, bylo by to divné.
Na zahraničních fórech se téměř všichni uživatelé shodují, že NW-WM1x bez problémů utáhne in-eary a i hodně velkých sluchátek s nižší impedancí.

U všech svých DAP teď používám Beyerdynamic T51i.
U NW-ZX300, koupené zde, jsem odstranil omezení hlasitosti změnou kódu regionu na E.
NW-WM1Z měl tento kód již z výroby.
V zahraničí zakoupené NW-WM1A a NW-A55 jsem na něj také nastavil.

Poslouchám zatím jen na 3,5 mm výstup, Low Gain a hlasitost v rozmezí 50-60 ze 120. Převážně pak na 55.

Nemám pocit, že by mi ve zvuku něco chybělo, ani strach, že bych ohluchl. ;-)

Jinak dnes první uživatel ve Velké Británii potvrdil, že NW-WM1A M2 má bohužel opět vestavěné omezení hlasitosti.
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod pseudomagick 28. 4. 2022 18:02

jiri.filip:

Aby bylo srovnání s "polovičním" Cowon Plenue D férové, chybí mi odpovědi na tyto otázky:

Tak to vůbec netuším. :roll:
Poslouchal jsem ho na srazu audiofilů v Praze. Ten DAP byl Bíny (velmi dobrého recenzenta testujícího pro avmanii.cz).

Protože jestli byl CEW, CEW2 nebo KR (tzn. s omezením hlasitosti dle nesmyslných předpisů EU), je to nefér porovnání. Co vím, Chi-Fi výrobci se s nějakým omezením hlasitosti u výrobků na trhu EU nezdržují.

To je naštěstí dobře, že aspoň ty čínští kluci nám to dovolí. :D :tleskani

Netuším. Bína mi říkal, že je to na maximum, a že ten DAP má omezení hlasitosti. :-\

3) Který konkrétní typ in-ear Ti NW-WM1 M1 neutáhl v pohodě? Jak jsem psal, bylo by to divné.

Poslouchal jsem s EarSonics Velvet.
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 28. 4. 2022 19:44

Tady ta evropská starost o zdraví uživatele je dojemná. A pokud nejde region u jejich android DAPů měnit pouhým přenastavením na tři doteky, tak opravdu potěš koště.
Zlatý Astell&Kern...
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 28. 4. 2022 21:18

Abych pravdu napsal, osobně se mi zvukově Sony NW-WM1ZA moc nelíbil. :-)
Nevím zda to bylo jeho tonalitou nebo tím, že jsem ho slyšel na poloviční
hlasitost, kterou běžně poslouchám.
Lehce teplý, vyrovnaný a docela analytický, ale tak trochu bez dynamiky.
Snad to bylo tou hlasitostí. Nevím. :roll:
Od abkurta jsem si pak poslechl AK300 a bylo rozhodnuto o nákupu nového DAPu. :D

Bohužel žádný DAP zatím nepřekonal dynamiku (BBE+) Cowonu Plenue D. :pozor
Je škoda, že ti kluci korejští nevydají nějaký nový DAP. :-\
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jiri.filip 29. 4. 2022 09:26

martas38 píše:Proč by měl potřebovat hotspot, nebo sim kartu, když chce venku poslouchat streamovací služby? Hudba z Tidalu a spol jde ukládat na kartu, nebo do paměti přístroje :D

Pokud bych si náhodou někdy chtěl pořídit nějakou stremovací službu, udělal bych to proto, abych mohl objevovat novou hudbu i mimo domov. To bez připojení k Internetu nejde. ;-)

Když přistoupím na to, že na cestách budu poslouchat jen hudbu, kterou si předtím uložím do přístroje nebo na microSD kartu, nepotřebuji streamovací službu. Stačí mi moje sbírka CD, kterou postupně převádím do digitální podoby. :D

-- 29. 4. 2022 10:54 --

pseudomagick píše:jiri.filip:

Tak to vůbec netuším. :roll:
Poslouchal jsem ho na srazu audiofilů v Praze. Ten DAP byl Bíny (velmi dobrého recenzenta testujícího pro avmanii.cz).

Netuším. Bína mi říkal, že je to na maximum, a že ten DAP má omezení hlasitosti. :-\

Poslouchal jsem s EarSonics Velvet.

A jsme doma. ;-)
To srovnání není v takovém případě ani "jablkami s hruškami", ale rovnou "jablka se žebříky". :roll: :lol:

Takže NW-WM1A bylo to, které Bína výhodně koupil na britském Amazonu, jak kdysi někde psal. Tzn. evropský model s omezením hlasitosti a bez High Gain. O tom, jestli byl Cowon Plenue D nastavený na Low nebo High Gain, nevíme nic.
V každém případě porovnávat NW-WM1 s omezením hlasitosti s jakýmkoliv jiným DAP bez omezení hlasitosti má asi takový smysl, jako nechat dva závodníky běžet 100 m a jednomu z nich dát před startem na záda batoh s 20 kg zátěží. :shock: Takové porovnání je naprosto nevypovídající. :pozor

EarSonic Velvet neznám. Co jsem se díval, mají impedanci buď 32 nebo 42 Ohm podle nastavení nějakého přepínače.
Impedanci 32 Ohm mají moje Beyerdynamic T51i a na Low Gain na 3,5 mm výstupu hrají při průměrné hlasitosti 55/120 "jako z praku".

Chápu, kdyby Tě nezaujalo barevné podání NW-WM1A ve spojení s Tvými sluchátky. Může být.
Na Tvých sluchátkách s nastavenou impedancí na 32 Ohm ale vylučuji, že by NW-WM1A nebyl schopen je utáhnout, pokud by měl odstraněné omezení hlasitosti.

jiri.filip
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka