Výběr nového DAPu

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod pseudomagick 8. 4. 2023 22:49

MartinV2018 píše:Co tak pořídit džíny s náprsní kapsou a kšandami?

Myslíš lacláče, že? :-)
Možná nepotřebuji kvůli DAPu vypadat jako pánové ze skupiny Maxim Turbolenc. :D

-- 8. 4. 2023 22:55 --

introvert píše:
pseudomagick píše:
introvert píše:Tipuju, že si užijete tak 60% potenciálu IEM .. No, asi lepší, než drátem do oka .. :D

Nechápu jak si mohl dospět k 60%. :shock: :D
Já si užívám IEM v tramvaji či metru stejně jako doma.

No dobrá, tak s přimhouřením oka 70% ? Teda ledaže bys používal něco jako Airpods Pro 2022 apod., s potlačováním hluku. :-)

pseudomagick píše:Prostě mi vadí (pokud chci fakt špičkový DAP) tahat v létě v džínách půl kilovou "cihlu",
která mi svoji vahou stahuje kalhoty. :D

To je zcela legitimní požadavek. Výrobci kvalitních přístrojů se však dle mého domnívají, že je třeba používat “kvalitní materiály” (tedy kov místo plastu), že přístroj musí mít velkou výdrž na baterku (velká hmotnost baterky), a že je třeba do přístroje nacpat co nejvíce elektroniky ( což váhu nesníží). Také je představa, že kvalitní DAP by měl být schopen pohánět velká sluchátka okolo uší (jinak by přece nebyl kvalitní - což zase vede k velké baterce). Suma sumárum, kvalitní přístroje jsou velké a těžké, protože jen tak se pozná, že jsou “kvalitní” .. Ale možná se pletu ?

Myslím, že velikost DAPu neurčuje jeho kvalitu. :pozor
Pokud by vyrobily SP3000 s menším 4 palcovým displejem a místo kovu použili titan (jako punc luxusu),
tak by se dostali s váhou DAPu zcela jistě pod 300g a možná i pod 250.
Takový DAP bych pojmenoval Astell&Kern SP3000IE Mini (IE = určený pouze pro in-earisty). :-)

-- 8. 4. 2023 22:57 --

Vždyť dříve Astell&Kern vyrobil SP1000M, tak pročpak v tom nepokračuje i s novějšími modely?
Astell&Kern A&ultima SP3000, EE Odin, 64 Audio U12t, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-5
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MartinV2018 8. 4. 2023 23:11

Lacláče nebudou ideální řešení.
DAP do kapsy bych viděl něco ve velikosti a váze AK SR25 nebo Shanling M3X, tj. cca 10x7x2 cm a do 200 g nebo i něco menšího, pokud by do toho někdo nacpal přiměřenou kvalitu. Shanling M7 je proti M3X vizuálně a váhově fakt cihla (300 g proti 170 g).
Audiolab 6000, Wharfedale EVO 4.4., FiiO K9 PRO ESS, Shanling M7, Sennheiser HD800S, UM Mest MKII, Cayin RU7, FiiO FD7
MartinV2018
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 9. 4. 2023 00:08

pseudomagick píše:Pokud by vyrobily SP3000 s menším 4 palcovým displejem a místo kovu použili titan (jako punc luxusu),
tak by se dostali s váhou DAPu zcela jistě pod 300g a možná i pod 250.
Takový DAP bych pojmenoval Astell&Kern SP3000IE Mini (IE = určený pouze pro in-earisty). :-)

Píšeš 4” displej. Kdo ho ale dnes chce ? Naopak, je třeba mít co největší displej, s co nejlepším jasem a rozlišením. I Tobě se takové displeje líbí - tak třeba iBasso DX320 v Brně, že ? A to už je pěkná cihlička, ten DX320 - a přesto jsi přemýšlel o tom, že by sis tento DAP koupil .. :shock: Ale chyba lávky. Tvůj požadavek vede na displej ne malé velikosti, nýbrž s malým rozlišením, černobílý, LCD bez podsvícení. Nebo e-ink. A na malou baterku, aby nebyla těžká a velká. Což je třeba vykompenzovat malým odběrem proudu - tedy malou pamětí (velká paměť žere moc proudu), pomalým, nejlépe jednojádrovým procesorem (rychlé, vícejadrové procesory žerou moc proudu). A samozřejmě nějakým výrobcem splácaným softwarem (Android se spoustou procesů žere moc proudu). No, takže se vracíme do doby před deseti lety. A hele ! Mám doma podobný přístroj, Fiio X3. Pravda, displej je barevný, a podsvicený. Pouzdro není z titanu, ale tuším z hliníku. Ale jinak splňuje všechny Tvé požadavky - je malý, lehký, baterka vydrží docela dlouhou dobu. Možná bys ho ode mě nakonec koupil ? 8-) :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 9. 4. 2023 00:36

introvert:
Psal jsem o zmenšené verzi SP3000, ne o starém DAPu FiiO X3. :-)
Displej o velikosti 4 palce úplně stačí pro procházení alb a složek.
Znám člověka, který si nekoupí SP3000 už kvůli váze a horší přenositelnosti a úplně mu
rozumím. :-)
Úvahy, které jsem napsal výše nejsou vůbec nereálné a určitě nejsou o tom,
aby se kvůli přenositelnosti museli výrobci vracet ve vývoji či vyrábět retro DAPy.
Vždyť pro špičkově hrající DAP není potřeba implementace 2 DACů či velmi výkonného
zesilovače.
Martas38 může potvrdit, že i DAP s jedním DACem (AK4499EQ u SE200) může hrát lépe,
než jiný DAP s 2 DACy.
Věřím, že v Astell&Kern jsou schopni z jednoho DACu dostat pomocí precizní implementace ještě více zvukové kvality, že je tomu u SE200.
Téměř ideální DAP na cesty je např. Lotoo Paw 6000.

Píšeš "je třeba mít co největší displej, s co nejlepším jasem a rozlišením."
Proboha k čemu obrovský displej se špičkovým rozlišením? :shock:
Pokud na DAPu chce někdo koukat na filmy či YT, tak bych to i pochopil.
Jas je samozřejmě důležitý kvůli čitelnosti na slunci.
V současných DAPech by už mělo být i čidlo pro automatickou regulaci jasu.
Jak je vidět, tak mobilní telefony jsou min. o 10 let vepředu. :-)

-- 9. 4. 2023 00:43 --

Nyní se v Alza.cz "povaluje" DAP Astell&Kern A&futura SE100 a nikdo ho nechce. :shock:
Záruka 21 měsíců.
Myslím, že za cenu 22k to není špatná koupě. :pozor
Váha pouze 241g. :-)

Zde: https://www.alza.cz/astellkern-afutura- ... huEALw_wcB
Astell&Kern A&ultima SP3000, EE Odin, 64 Audio U12t, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-5
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod flatliners 9. 4. 2023 06:10

Jelikoz vim jak funguje Alza, tak zrovna u neceho co ma baterii a prodava se uz nejakou dobu, bych se prave te baterie dost bal a to at uz si k tomu napisou co chteji. Zanovni nebo pouzity..
Metal/HC/Punk
Galaxy S23 Ultra
Nostalgia Audio Camelot, Penon Impact, Noble FoKus Pro, Westone 4R, iBasso DX340, iFi Go Blu, FiiO Btr3k
flatliners
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 9. 4. 2023 07:01

Ta futura se tam povaluje už tak 3-4 roky. Akorat dlouho to bylo za 30 a víc tisíc. Už když jsem dva roky zpátky prodával tu svojí za 17tis, tak se tam tahle povalovala za cenu pře 30. Tak mě docela baví, když tam u toho píšou, že je zánovní.
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 9. 4. 2023 09:01

pseudomagick píše:introvert:Píšeš "je třeba mít co největší displej, s co nejlepším jasem a rozlišením."
Proboha k čemu obrovský displej se špičkovým rozlišením? :shock:

Tuto představu vytváří v uživatelích výrobci tím, že podobné přístroje nabízejí, a placení “recenzenti” a influenceři na to téma píší a natáčeji oslavné ódy. V uživatelích vzniká dojem, že tak to má být, že doba dospěla k tomuto řešení, a že když přístroj nemá velký kvalitní displej, tak jde o vykopávku. A proto přístroje s malým displejem nechtějí, když jsou tu ty s lepším. Kruh se uzavřel. Klasická propaganda - vymývání mozků mas, které jsou formovány jako plastelína. Uživatelů s požadavky jako máš Ty je minimum. Není ekonomické vyrábět model pro tak malou skupinu, nezaplatilo by se to. I když neházel bych ještě flintu do žita. Vzhledem k tomu, že všichni konvergují stejným směrem, je možné, že někdy v budoucnu k realizaci DAPu Tvých představ dojde. Jen proto, aby daný výrobce měl přístroj, kterým by se odlišil od jiných výrobců. Tvé představy však výrobce nezajímají.

pseudomagick píše:Jak je vidět, tak mobilní telefony jsou min. o 10 let vepředu. :-)

Ano - a proč ? Protože si je kupují stovky milionů lidí, na rozdíl od DAPů. U mobilů je tedy prostor pro všechny možné vychytávky. Ale i tak - kdysi jsem měl mobil Sony Ericsson Xperia X1. To byl nejdokonalejší mobil své doby, první iPhone byl ve srovnání s ním chudáček. A měl jednu vychytávku, kterou jsem velmi oceňoval kvůli její praktičnosti. V každém rohu měl stavovou LED diodu. Když docházela baterka, diody blikaly červeně. Měl jsem nepřijatý hovor ? Diody blikaly zeleně. SMS ? Diody blikaly žlutě, atd. Neznám jediný moderní telefon, který by měl implementovánu stavovou diodu, byť by to všechny potřebovaly jako prase drbání, a stálo by to pár drobných. Přestože v minulosti byly stavové diody běžné, výrobci je opustili. Je tedy vidět, že na potřeby uživatelů, a užitečnost funkcí, se nehledí ani u tak masového produktu, jako je mobil. Co teprve jakési DAPy ? :-\
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod flatliners 9. 4. 2023 11:53

Dioda se nejspíše nevejde kvůli "bezrámečkovému" dizajnu a navíc to asi většina lidí neřeší, protože má hodinky, popřípadě jim stačí "always on" funkce. To je přesně o té marginální skupině jako u toho DAPu..
Metal/HC/Punk
Galaxy S23 Ultra
Nostalgia Audio Camelot, Penon Impact, Noble FoKus Pro, Westone 4R, iBasso DX340, iFi Go Blu, FiiO Btr3k
flatliners
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 9. 4. 2023 12:18

Řekl bych, že díky absenci stavové diody se většina uživatelů dnes není schopna dovědět, že mají nepřijatý hovor, zprávu, nebo nějakou jinou událost. Hodnotím to z pohledu uživatele iPhonu, který má Apple Watch. Tato firma nebyla dodnes schopna implementovat do hodinek funkci, že pokud jsem se vzdálil od telefonu, a mezitím mi někdo volal, tak že by po mém příchodu zpátky, poté, co se naváže spojení hodinek s telefonem, hodinky zavibrovaly, a vydaly zvuk. Přidání stavové diody do notche by byla přitom pro výrobce banalita, a sloužilo by to i lidem, kteří nemají s telefonem propojené hodinky.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 9. 4. 2023 18:17

flatliners píše:Jelikoz vim jak funguje Alza, tak zrovna u neceho co ma baterii a prodava se uz nejakou dobu, bych se prave te baterie dost bal a to at uz si k tomu napisou co chteji. Zanovni nebo pouzity..

Není čeho se bát. :-)
V Alze je možné DAP vrátit do 14 dní bez udání důvodů.
S Alzou mám nejlepší zkušenosti.
A pokud jde o baterii, tak ani cena za výměnu (v Německu) není vysoká. :pozor

-- 9. 4. 2023 18:26 --

cb490763 píše:Ta futura se tam povaluje už tak 3-4 roky. Akorat dlouho to bylo za 30 a víc tisíc. Už když jsem dva roky zpátky prodával tu svojí za 17tis, tak se tam tahle povalovala za cenu pře 30. Tak mě docela baví, když tam u toho píšou, že je zánovní.

To, že tam povaluje přeci ničemu nevadí. :-)
Rozhodně si myslím, že je to výhodná koupě, když srovnám ostatní DAPy (Číňany) v podobné ceně.
Možnost vrácení (do 14 dní) a téměř 2 roky záruka (navíc v Alze.cz) je výhodné.
Pokud jsi ten svůj SE100 prodával za 17k i se zárukou cca 21 měsíců a kupci jsi dal 14 dní možnost
na vrácení, tak klobouk dolů. :D
V tom případě musel být kupec šťastný jako blecha. :D
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 9. 4. 2023 18:31

Astell & Kern Futura SR35 za rohem: https://www.head-fi.org/threads/astell- ... er.967670/
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 9. 4. 2023 18:45

introvert:
Další DAP, který budou uživatelé po čase prodávat. :-)
S SR15 ani s SR25 uživatelé nebyli moc spokojení, takže si nejsem jistý zda to s SR35
bude lepší. :roll:
Astell&Kern za cenu 800,- USD nic velmi kvalitního do světa nevypustí. :pozor :D
Na cestu v MHD to ale jistě bude pro mnoho posluchačů dostačující a výdrž do 20 hodin je dost
slušná.

Tato věta je poněkud zavádějící a pochybná.
"The A&norma line is a “Mass Premium” product that futures a stunning, high-end, luxurious design and reproduces sound as it was intended by the artist and engineer who originally recorded it, at an affordable price."
Naposledy upravil pseudomagick dne 9. 4. 2023 18:51, celkově upraveno 1
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 9. 4. 2023 18:50

K čemu tam asi jsou ty čtyři totožné DAC čipy :hm ? Jinak to, že přehrávač je možno používat jako Roon zónu, je výhra v loterii (pro někoho, samozřejmě :-) ). V Audigu bych čekal cenu okolo 23 tisíc Kč.

-- 9. 4. 2023 18:54 --

Toto je fakt k popukání, miluju tyhle reklamní bláboly ! “reproduces sound as it was intended by the artist and engineer who originally recorded it” :D :tleskani
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 9. 4. 2023 18:55

Taky jsem úplně nepochopil proč tam dávají tolik DACů. :roll:
Je to plýtvání a na kvalitu zvuku to má malý vliv.
Ani bych se už nedivil kdyby jich tam začali dávat osm. :D

-- 9. 4. 2023 18:56 --

introvert píše:K čemu tam asi jsou ty čtyři totožné DAC čipy :hm ? Jinak to, že přehrávač je možno používat jako Roon zónu, je výhra v loterii (pro někoho, samozřejmě :-) ). V Audigu bych čekal cenu okolo 23 tisíc Kč.

-- 9. 4. 2023 18:54 --

Toto je fakt k popukání, miluju tyhle reklamní bláboly ! “reproduces sound as it was intended by the artist and engineer who originally recorded it” :D :tleskani

Pokud by to napsali k SP3000, tak bych tomu věřil, ale u DAPu za cenu kolem 20 jistě ne. :-)
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 9. 4. 2023 19:00

On je to prostě reklamní blud, ať už to uvedou, u čeho chtějí - odkud tak asi vědí, co umělec a zvukový mistr zamýšleli ? 8-D (už vůbec neřeším, kteří ..)
Naposledy upravil introvert dne 9. 4. 2023 19:29, celkově upraveno 1
introvert
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka