Výběr nového DAPu

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kamasu 22. 6. 2023 20:23

Je mi zatěžko nepředpokládat, že někdo kdo si kupuje takovýhle DAPy by už dávno neměl knihovnu tak velkou, že jí bude prakticky nemožný celou naposlouchat. A navíc, hifista či audiofil se neustále rozhlíží po novej hudbě, ale to se streamovacíma službama nijak nesouvisí. ;-)
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 4ceratops 22. 6. 2023 22:44

Kamasu píše:Je mi zatěžko nepředpokládat, že někdo kdo si kupuje takovýhle DAPy by už dávno neměl knihovnu tak velkou, že jí bude prakticky nemožný celou naposlouchat. A navíc, hifista či audiofil se neustále rozhlíží po novej hudbě, ale to se streamovacíma službama nijak nesouvisí. ;-)

Ale súvisí a ešte ako. Než som si predplatil Tidal, aj ja som všetko iba ťahal. Keďže sa hudobne pohybujem mimo hlavný prúd, množstvo hudby bolo prostredníctvom warezu a torrentov dosiahnuteľnej iba s väčšími ťažkosťami, prípadne vôbec. Teda minimálne to vyžadovalo neadekvátne množstvo času vynaloženého na nájdenie a sosnutie. Nevravím, že pomocou slušnej streamovacej služby je dostupné všetko, po čom moje srdce piští, ale deficit sa (veľmi) citeľne znížil. A o tých, ktorí namietajú voči kvalite Hi-Res streamu, si myslím, že už dávno prestali počúvať hudbu a počúvajú už iba svoj hardvér ;)
4ceratops
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 22. 6. 2023 22:57

Zaprvé, Já nemluvím o vytváření knihovny stahováním a pirátěním z ňákýho warezu nebo kdejakejch temnejch zákoutí webu :pozor, to sem netahej.
Zadruhý, množství, jednoduchost a dostupnost je jedna věc, kvalita druhá, o to tu jde. Jestli někomu stačí "stream, ať už "Hi-Res" nebo "neHi-Res," a nemá námitky vůči kvalitě, tak ten ještě hudbu poslouchat nezačal. A to si nemyslím, ale vím ;-).
Naposledy upravil Kamasu dne 22. 6. 2023 22:59, celkově upraveno 1
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 4ceratops 22. 6. 2023 22:58

Kamasu píše:Zaprvé, Já nemluvím o vytváření knihovny stahováním a pirátěním z ňákýho warezu nebo kdejakejch temnejch zákoutí webu :pozor, to sem netahej.
Zadruhý, množství a jednoduchost je jedna věc, kvalita druhá, o to tu jde. Jestli někomu stačí "stream, ať už "Hi-Res" nebo "neHi-Res," a nemá námitky vůči kvalitě, tak ten ještě hudbu poslouchat nezačal. A to si nemyslím, ale vím ;-).

Komické
4ceratops
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 22. 6. 2023 23:00

Ne, jen prostá realita. Pro někoho bohužel.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 22. 6. 2023 23:49

Kamasu: Ano lidi si DAP s Androidem kupují především pro poslech služeb, jako je Tidal, nebo Qobuz.
Jak to myslíš s kvalitou vs hi-res, nebo ne hi-res streamem? Buď to v lossless kvalitě je a pak je jedno, jestli to hraje ze streamu a nebo CD a nebo to v lossless není (jako například MQA).
Ale tak nějak tuším, že opět házíme hrách na zeď a zabředneme do debaty o loudness war, že tě to ještě baví... Ale za to DAPy nemůžou, to není věc techniky. I na Qobuzu a nebo Tidalu se najdou kvalitní neprzněné nahrávky.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 23. 6. 2023 00:15

Myslel jsem tím lidi s takhle dobrým/kvalitním DAP, ne to jestli ten DAP má nebo nemá android. Kdo řeší takhle dobrý a drahý DAPy už snad taky chce trochu tu hudbu poslouchat a tudíž snad taky ví co je k tomu kvalitnímu poslechu hudby potřeba. I když jak se tu hned ukázalo, asi ne každej ví.

A Hi-Res a neHi-Res myslím samozřejmě v souvislosti s Loudness War, ne s nějakým ztrátovým/bezztrátovým. Jak jinak by to taky mohlo být myšlený, pokud jde o kvalitní poslech hudby? A to není věc techniky, nic takovýho taky neříkám, jen říkám, že když někdo řeší takhle kvalitní a drahý přístroje na poslech hudby, tak snad už taky řeší to co je pro ten poslech hudby zásadní a prvořadý a nejede jen, či primárně, ze streamovacích služeb.
A ano, "I na Qobuzu a nebo Tidalu se najdou kvalitní neprzněné nahrávky," občas, sem tam v některých případech. A v mnoha a mnoha jiných případech se tam najdou nekvalitní a zprzněné nahrávky, i když v těch samých mnoha a mnoha případech mimo streamovací služby normálně existujou v kvalitních a nezprzněných verzích.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 4ceratops 23. 6. 2023 00:47

Kamasu píše:Myslel jsem tím lidi s takhle dobrým/kvalitním DAP, ne to jestli ten DAP má nebo nemá android. Kdo řeší takhle dobrý a drahý DAPy už snad taky chce trochu tu hudbu poslouchat a tudíž snad taky ví co je k tomu kvalitnímu poslechu hudby potřeba. I když jak se tu hned ukázalo, asi ne každej ví.

A Hi-Res a neHi-Res myslím samozřejmě v souvislosti s Loudness War, ne s nějakým ztrátovým/bezztrátovým. Jak jinak by to taky mohlo být myšlený, pokud jde o kvalitní poslech hudby? A to není věc techniky, nic takovýho taky neříkám, jen říkám, že když někdo řeší takhle kvalitní a drahý přístroje na poslech hudby, tak snad už taky řeší to co je pro ten poslech hudby zásadní a prvořadý a nejede jen, či primárně, ze streamovacích služeb.
A ano, "I na Qobuzu a nebo Tidalu se najdou kvalitní neprzněné nahrávky," občas, sem tam v některých případech. A v mnoha a mnoha jiných případech se tam najdou nekvalitní a zprzněné nahrávky, i když v těch samých mnoha a mnoha případech mimo streamovací služby normálně existujou v kvalitních a nezprzněných verzích.

Za seba by som to uzavrel asi tak, že smutný je tento svet. Zostáva nám, v najlepšom prípade, pár desiatok rokov našich životov a my tu riešime takéto pitchoviny. Dobrú noc a nezabudnite počúvať hudbu. Na čomkoľvek, z čoho vás to baví, pretože ten 'jediný správny recept' neexistuje, aj keď sa nájde mnoho takých, ktorí si myslia, že ho do nejakého fóra práve svetu oznámili...
4ceratops
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 23. 6. 2023 01:01

Kamasu: Ano máš ve všem pravdu. Ale sám často raději zkousnu DR vykastrovanou věc, než nic. Ale to je hodně i o hudbě, kterou člověk poslouchá. Pravda stále častěji se vracím k nahrávkám, co mám nagrabované na disku a začínám šilhat po SACD přehrávači, ale odrazuje mě tam absence digi výstupu v hi-res kvalitě.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jiri.filip 23. 6. 2023 10:28

I vzhledem k mému hudebnímu archivu v tomto naprosto souhlasím s Kamasu. :tleskani
Kamasu píše:Je mi zatěžko nepředpokládat, že někdo kdo si kupuje takovýhle DAPy by už dávno neměl knihovnu tak velkou, že jí bude prakticky nemožný celou naposlouchat. A navíc, hifista či audiofil se neustále rozhlíží po novej hudbě, ale to se streamovacíma službama nijak nesouvisí. ;-)

Prostě pokud jde o technickou kvalitu (=dynamický rozsah), žádné kompromisy. :pozor

Průšvih je, když vydavatelé dodávají i pro servery zabývající se prodejem hudby v HR hudbu se zkripleným DR (konkrétně jedno z alb Greta Van Fleet ve formátu 88.2kHz-24bit se "závratným" průměrným DR 6, minimálním 5 a maximálním 7).
A daný prodejce to buď neví, dokud ho na to zákazník neupozorní, nebo mu to je i tak jedno. V každém případě k tomu zaujal přístup "já to nemohu ovlivnit". Asi je líný napsat vydavateli e-mail a informovat ho o stížnostech zákazníků. :-[

Naštěstí jsem hodnoty DR zjistil ještě před nákupem.
Prodejci jsem napsal, že u nich začnu kupovat až poté, co se mi buď jinde podaří zjistit DR, anebo je začnou sami uvádět na svých stránkách. Do té druhé možnosti se jim ale moc nechce. Ten bambilion výmluv měli asi proto, že vědí, jakou "kvalitu" v DR ve valné většině prodávají.

Pokud člověk ví jak, jde dostat Hi-Res kvalitu (=DSD) z SACD disku i v digitální formě. ;-]
DAP: SONY NW-WM1Z | NW-WM1A | NW-ZX300 | NW-A55
Headphones: Beyerdynamic Avento Wired | T51i | KOSS Porta Pro
IEM: SONY IER-Z1R

Mobile: SONY XPERIA PRO-I | SONY XPERIA 1 V
jiri.filip
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 23. 6. 2023 12:17

jiri.filip píše:Pokud člověk ví jak, jde dostat Hi-Res kvalitu (=DSD) z SACD disku i v digitální formě. ;-]

Tak šup sem s tím :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 23. 6. 2023 13:56

To by mě taky zajímalo. U některých SACD přehrávačů se měnil firmware. Ale nikdo nechce přijít o záruku u mašiny v ceně 50 tisíc+, nehledě na to, že výrobci dělají vše pro to, aby to znesnadnili.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 23. 6. 2023 18:48

martas38 píše:Kamasu: Ano máš ve všem pravdu. Ale sám často raději zkousnu DR vykastrovanou věc, než nic.

Když to jinak nejde, tak holt se nedá nic dělat, to už pak zbývá rozhodnout jen jedno, jestli to budu poslouchat nebo ne. Všechno má ale svoje meze, než poslouchat třeba tohle, to už fakt radši nic:
https://dr.loudness-war.info/album/view/171634
https://dr.loudness-war.info/album/view/162547
https://dr.loudness-war.info/album/view/104343

Jenže i spoustu těch DR vykastrovaných věcí si lze poslechnout s nevykastrovaným (či alespoň méně vykastrovaným) DR. Jenže právě jde o to, že takový nevykastrovaný vydání alb na streamovacích službách v mnoha a mnoha případech nejsou a je tak nutný zamířit k LP, CD, SACD, HDCD, DVD-A, Blu-Ray, či Hi-res atd.
martas38 píše:Pravda stále častěji se vracím k nahrávkám, co mám nagrabované na disku a začínám šilhat po SACD přehrávači, ale odrazuje mě tam absence digi výstupu v hi-res kvalitě.

A proč? Používám SACD přehrávač dlouhý léta a hraju z analogovejch výstupů jak CD tak SACD a nevidím důvod proč by mělo vadit, že SACD si lze poslechnout jen z analogovejch výstupů.
jiri.filip píše:Průšvih je, když vydavatelé dodávají i pro servery zabývající se prodejem hudby v HR hudbu se zkripleným DR (konkrétně jedno z alb Greta Van Fleet ve formátu 88.2kHz-24bit se "závratným" průměrným DR 6, minimálním 5 a maximálním 7).

Takovýchhle rádoby Hi-Resů jsou dnes bohužel tuny. Kvalitní Hi-resy je potřeba hledat. Ale není to jen o DR, například tenhle Hi-Res (2013) alba Tejas od ZZ Top, má DR vysoký:
https://dr.loudness-war.info/album/view/42541
Ale zní takhle otřesně:
https://www.youtube.com/watch?v=AVWCdMJ ... ZTop-Topic
Starý CD ale zní diametrálně odlišně:
https://www.youtube.com/watch?v=5N3KXLT ... hernRocker
......to je prostě hnus jak to v roce 2013 zprznili (hlavně bicí a hlas zpěváka, na těch je to slyšet nejvíc). Přitom DR má to starý CD téměř stejný, jen o maličko vyšší:
https://dr.loudness-war.info/album/view/154202
Kvalitní nahrávky/vydání alb je prostě potřeba hledat a nehledět při tom na rozlišení nebo formát či druh nosiče.
jiri.filip píše:A daný prodejce to buď neví, dokud ho na to zákazník neupozorní, nebo mu to je i tak jedno. V každém případě k tomu zaujal přístup "já to nemohu ovlivnit". Asi je líný napsat vydavateli e-mail a informovat ho o stížnostech zákazníků.

Prodejci jsou jen prostředníci, jen prodávají co jim dodá dodavatel a ten jim dodává to co lidi kupujou. A většina lidí o těchhle věcech neví buď nic, nebo téměř nic a kvalitní nahrávku od zmršený nepoznají. Že je pár těch hifistů nespokojenejch? To s vydavatelstvíma za posledních 30 let ani nehlo. To musí začít řvát spousta lidí naráz, aby to s nima hnulo, jako třeba v případě alba Death Magnetic od Metallicy:
https://dr.loudness-war.info/album/view/104343
https://youtu.be/WSgehBeA1Tc?t=1525
To když v roce 2008 vydali, tak už i běžný posluchači slyšeli, jak strašně je ta nahrávka dorasovaná a tak to album po pár letech vydali v "opravenej" verzi (ale to na Loudness War nic nemění, to se týká jen toho jednoho alba):
https://dr.loudness-war.info/album/view/112438
https://youtu.be/3MH_-C3SHJs?t=1525
Bohužel ale i tahle "opravená" verze nehraje dobře, jen o něco míň blbě >:-(.
Přitom kdyby vydali verzi tohohle alba, která je ve videohře Guitar Hero III, tak jaká by to byla paráda, tahle verze hraje líp než obě předchozí dohromady:
https://dr.loudness-war.info/album/view/111080
https://youtu.be/liOIDJ5rk80?t=1525

4ceratops: Výborně, takže jsi sem přišel, oznámil do fóra svůj "recept" (kterej zjevně asi ty považuješ za ten jedinej správnej, i když jsi už na začátku nepochopil o co šlo) a když ti řeknu jaká je ve skutečnosti realita, tak s předstíraným nadhledem přezíravě označíš vlastně jakýkoli diskutování na fórech za "řešení pitchovin" a "Dobrú noc." Ještě jednou - výborně :tleskani.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 23. 6. 2023 21:24

Neposlouchám posledního Ozziho protože je to otřesný DR ale muzika je to dobrá a nevím kde se to dá sehnat dobře nahraný.
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 23. 6. 2023 22:04

To je právě ten problém. Občas se dají sehnat solidnější remastery na SACD a nebo vinylu oproti mainstreamu na CD a streamovacích službách. Ale rozhodně to není pravidlo. Takže buď zkousnout mizerný DR (moje cesta) a nebo poslouchat něco jinýho (patrně cesta Kamasu). Akorát že vzhledem k současným trendům se nám to jiné stále více zužuje.
martas38
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka