pseudomagick píše: Jasně. Nebylo to úplně spravedlivé srovnání.
V takovém případě mi ale smysl takového srovnání uniká.
Pokud dělám srovnání, tak proto, abych zjistil, která varianta je pro mne nejlepší a případně upgradoval na pro mne lepší DAP.
Dělat srovnání s vědomím, že z nějakého objektivního důvodu (např. rozdílné nastavení srovnávaných DAP v identických parametrech) není spravedlivé, nebo jsem ovlivněn subjektivními předsudky ("Nemám rád SONY"), by pro mne byla ztráta času.
pseudomagick píše: Jak už jsem napsal výše, intenzita hlasitosti (na max) byla dobrá pro večerní ambient či relaxační hudbu.
Do města bych si ho určitě nevzal.
Dodnes Bínu tak trochu nechápu.

(velký těžký DAP s piďi hlasitostí)
Tohle je asi nejdůležitější argument. Pokud vím, Bína někde psal, že NW-WM1A používá jako
referenční DAP pro testy sluchátek. Kdyby byl minimálně tento konkrétní SONY DAP tak špatný (tzn. včetně údajné nedostatečné hlasitosti), určitě by ho nepoužíval jako referenční.
pseudomagick píše: Věřím, že kdyby NW-WM1A neměl volume cap, tak by byl můj zvukový dojem jiný.
Tuto prasárnu (jinak to fakt nazvat nelze) jsem si vzal dost osobně a snažím se,
abych DAPy od Sony spíše s nezájmem obcházel.
Nové Sony WM1AM2 se mi líbí, ale za cenu téměř 36k fakt nechci řešit volume cap!
Pokud u nového WM1AM2 nejde deaktivoval volume cap, tak proč se takový DAP prodává v EU v ochodech?
Bude mít případný kupec DAP zatím doma v šuplíku, než se někomu podaří "prolomit" volume cap?
Některá sluchátka s velkým požadavkem na příkon na tomto DAP opravdu nemusí být dostatečně vybuditelná.
Na druhé straně jsou i velká uzavřená sluchátka, která s tímto DAP hrají "jako z praku". U SONY to je MDR-Z1R nebo MDR-1A. Určitě se najdou taková sluchátka i od jiných výrobců.
Obecně by měla s tímto DAP hrát výborně jakákoliv sluchátka s velkou citlivostí, malým odporem a ne velkým požadavkem na příkon.
pseudomagick píše: Další věcí, která mě u Sony dost štve jsou pouzdra.
Prodávají DAPy a nemají k nim pouzdra?

(psal jsem přímo prodejci)
Dělá si ze mě Sony dělá pr...?
Tady s Tebou musím částečně souhlasit.
Nepříjemné je, že samo SONY v ČR žádná pouzdra samostatně neprodává.
Dodávají pouzdro pouze jako příslušenství přehrávače nejvyšší řady (tzn. NM-WM1Z M1 i M2).
K ostatním přehrávačům si ho zákazník musí koupit samostatně, pokud ho chce. To platí jak pro výběhové řady (WM1A M1, ZX300, A55), tak pro aktuální (WM1A M2, ZX507, A105).
Nezbývá tak, než se obrátit na Amazon, Ebay, případně jiné, menší prodejce, kde se tato SONY pouzdra dají ještě sehnat.
Budu-li upřímný, originální pouzdra na WM1x M1 a ZX300 mi přijdou předražená. Jsou sice z kvalitního materiálu a zpracování bude asi také kvalitní. Co ale podle mne nedomysleli, jsou nechráněné boky pouzdra v místech, kde jsou tlačítka. Takže ač v pouzdře, může dojít k poškrábání nechráněných částí těla přístroje.
Dlouho jsem uvažoval, že skousnu i tu vyšší cenu a objednám je. Nicméně pak jsem zjistil, že se na Ebay dá na obě výše uvedené řady nechat individuálně vyrobit pouzdro dle vlastní konfigurace z opravdu široké nabídky materiálů. To byl okamžik, který mne přesvědčil, že není nutné ustupovat za každou cenu z požadavku na maximální ochranu přehrávače v pouzdru a koupit jen to originální.
Takže na ZX300 je kožené pouzdro typu bookcase již někde na cestě mezi Čínou a ČR, a to za maximálně poloviční cenu ve srovnání s originálním pouzdrem.
Pokud budu s materiálem i provedením pouzdra spokojen, objednám u nich i pouzdra na obě WM1x. V případě ne úplné spokojenosti zkusím nějaké lepší brašnářství. Třeba Brašnářství Tlustý v Praze dělá krásné věci, ale taky za již méně "krásné" částky. Kvalita materiálu i provedení je ovšem super.
pseudomagick píše: Sony WM1ZM2 za 94k a v obchodě nemají pouzdro? Neomluvitelné!
U tohoto DAP v obchodě nemusí mít žádné pouzdro.

Jak u WM1Z M1, tak i u WM1Z M2 je totiž pouzdro přibaleno v krabici jako příslušenství přehrávače.
pseudomagick píše: jiri.filip: Všiml jsem si, že máš SONY NW-WM1Z a Beyerdynamic T51i a KOSS Porta Pro.
Není to tak trochu (spíše dost) plýtvání potencionálem NW-WM1Z?
Nechtělo by to upgade sluchátek?
Pokud použiju příměr, připadá mi to jako pouštět 4K obraz do TV s HD Ready.

Jak jsem již pochopil, jsi fanda a obhájce DAPů od Sony...
Je zvláštní, že nejsi i majitelem in-earů Sony IER-Z1R či Sony IER-M9.

SONY NW-WM1Z s in-eary Sony IER-Z1R by mohlo být špičkové combo.

Vzhledem k tomu, že WM1Z mám asi týden a teprve dnes ráno jsem na něj lepil ochranné sklo, tak jsem zatím ani neměl moc možností jeho potenciálem plýtvat.
O upgradu sluchátek jsem uvažoval. Je to ale složitější.
Nemám bohužel čas, abych mohl doma poslouchat hudbu v klidu a bez velkého pohybu třeba na SONY MDR-Z1R.
Na poslouchání venku při procházkách mi MDR-Z1R přijdou již moc velká. Udávanou hmotností 385 g jsou bohužel blíž hmotnosti WM1Z než WM1A, takže to na velké nošení taky nevidím. Navíc nechci vypadat jako mimozemšťan.
Zbývají tedy buď on-ear nebo in-ear.
On-ear jsou moje stávající T51i, se kterými jsem velmi spokojen - tedy až na plastové díly spojující kovové části sluchátek a mající tendenci praskat. Po zvukové stránce jim nemám co vytknout. Pokud by ale byla nějaká lepší za rozumnou cenu, nebránil bych se. Ani nemusí být od SONY.
In-ear jsem zatím žádná neměl. Zkoušel jsem kdysi jen nějaké "pecky" od uší, které by dodané jako příslušenství k mobilu. Nedržely mi v uchu a vypadávaly, takže jsem si to pro sebe tenkrát vyhodnotil jako slepou uličku.
IER-Z1R se mi moc líbí. Potřeboval bych si je ale někde vyzkoušet. Jaké mají zvukové podání a jak mi drží v uších. To asi z hygienických důvodů bohužel ale nebude možné.
Navíc by mne u nich zajímaly "celkové náklady vlastnictví". Tzn. kolik stojí náhradní silikonové nebo pěnové koncovky a jako často by se měly měnit.
Nemám problém dát jednorázově větší částku do pořízení zařízení. Nejsem ale fandou pravidelných plateb za příslušenství v kvalitě spotřebního materiálu.
Doplnění:Pokud jde o
pouzdra k
aktuálním řadám SONY DAP, největší výběr je bohužel mimo Evropu.
Ti z vás, kteří chcete pouzdro typu bookcase, by měli obrátit svou pozornost na japonské "Musashino label", nebo jihokorejský Dignis.
Shrnutí:Z marketingového hlediska je přístup SONY k prodeji příslušenství k jejich DAP minimálně v Evropě, podle ohlasů ve fóru Head-Fi nejspíš ale bohužel kdekoliv mimo Japonsko katastrofální.
Jejich vlastní infolinka v ČR není dle mé vlastní zkušenosti schopna odpovědět na otázku ohledně propojovacích kabelů mezi DAP a hifi věží.

Odkázali mne na autorizované SONY servisy. Oslovil jsem, pokud si dobře vzpomínám, celkem tři. Konkrétní odpověď jsem dostal od jednoho. Jak jsem až později zjistil na Head-Fi fóru, nebyla bohužel nejsprávnější.
V Japonsku seženete kabely, o kterých tady v Evropě nemají pobočky SONY ani tušení.
Výše uvedené v tomto odstavci platí pro předchozí generaci SONY DAP, vybavenou WM-Portem a vlastním OS (tzn. WM1x M1, ZX300 a A55). U nových přehrávačů s OS Android a USB-C portem snad je situace alespoň v tomto směru lepší.
Nepříjemným opruzem je, že v podstatě většinu příslušenství (počínaje ochranným sklem, přes pouzdro, propojovací kabely, docking station a konče dálkovým ovládáním) musíte shánět v zahraničí, často jen v Japonsku.
Nicméně s Internetem a průměrnou znalostí angličtiny to není žádný problém.
Řešitelné jsou i situace, kdy daný prodejce neposílá přímo do zahraničí.
Pokud chcete opravdu kvalitní DAP s kvalitním zpracováním a zvukovým podáním, se SONY - zejména u jejich posledních řad s jejich vlastním OS - neuděláte v žádném případě chybu.
Vyplatí se i přes počáteční starosti spojené s nákupem příslušenství v zahraničí.