od martas38 23. 2. 2023 08:34
Vidíš Jiří a já ti na to odpovím, že dneska už se z té Číny v rámci DAPů stávají lídři trhu i v segmentu špičkových DAPů. Sám jsem asi před měsícem koupil Lotoo Paw 6000, pravda nebyla to vyloženě láce, ale zvuk je špičkový, zpracování rovněž a jako obrovský benefit pro mě je, že nemá Android. Cena jako takřka entry-level dapy od A&K, zvuk řekněme jako stroje téže značky v ceně 50 tisíc Kč +. Zpracování někde úplně jinde, než A&K ve stejné ceně, hraje cca dvě vteřiny po zapnutí. Na slepo jsem nešel, protože už mám flashku Lotoo Paw S1, jejíž zvuk mě vyloženě šokoval v pozitivním směru. Značkovou konkurenci od třeba AQ to s přehledem zadupe do země. A to nemluvím o jejich vlajkové lodi Lotoo Paw Gold Touch, pravda už v ceně 3200USD, ale je to ve světě DAPů v dnešní době obrovský pojem a u tradičních výrobů nemá po technologické stránce moc konkurenci. Snad se mi zadaří a na Headphone Day ho uslyším.
A není to jen Lotoo, jsou to i DAPy od Cayin a podobné značky. Jako první začali Číňani například experimentovat s lampovými zesilovači v DAPech s minielektronkami. Nebo třeba s R2R převodníky. Prostě už se stávají technologickými lídry.
A to nejsou jen DAPy. Například o čínských sluchátkách Hifiman by si už dnes asi těžko někdo troufl říct, že je to čínský póvl konkurující jen cenou. Zvukem je to někde úplně jinde, než zavedení výrobci jako Sennheiser, AKG, Beyerdynamic. Zejména, když budeme srovnávat top modely všech jmenovaných značek.
Prostě je to situace jako u aut. Japoncům se taky všichni v šedesátých a sedmdesátých letech smáli. Kde jsou dnes? Korejci se momentálně z toho segmentu "smíchu" vymaňují. A Čína začne velice rychle zejména v segmentu elektromobilů drtit zavedené automobilky.
Prostě svět se vyvíjí a spousta tradičních výrobců ustrnula a stává se nekonkurenceschopnými a to nejen z důvodu ceny, ale i technologické zaostalosti. A Čína nabízí jak levné poruchové šunty, tak vysoce kvalitní zboží, které často přestává mít u západních výrobců konkurenci.
A pokud je na mě, tak pokud si za cca 30 tisíc mám koupit DAP Sony, a nebo stejně zpracovaný, ale podstatně lépe hrající Lotoo, navíc bez omezení hlasitosti pro Evropu, nebudu váhat ani vteřinu. A určitě nebudu sám a pokud se tradiční výrobci neproberou, tak ten trend zvrátit nepůjde.
Mimochodem mám pocit, že z těch tradičních zavedených výrobců DAPů jsi zapomněl na korejský Cowon.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12