hápéčko píše:Zdravím. Neumím se rozhodnout , zdali mi mp3 přehrávač poskytuje lepší zvuk než telefon. Oba umí WAV, FLAC, oba za 2500 Kč. Zkoušeno na sluchátkách za 5000 Kč. Pokud je přehrávač lepší, pak velmi mírně. Telefon to zase dokáže dohnat ekvalizací. Jinými slovy-připadá mi přehrávač nadbytečný. Vážně tak levné telefony hrají už velmi obstojně nebo mám nefunkční sluch?
Pokud to myslíš s poslechem hudby vážně a zajímá Tě i hudba ve vysokém rozlišení (jako např. WAV), šel bych do samostatného DAP. Když totiž nekoupíš DAP nějaký krám, ale něco lepšího, bude zvuk z něj vždy kvalitnější než z jakéhokoliv telefonu, a to včetně těch, o kterých jejich výrobci tvrdí, že mají certifikaci Hi-Res.
A to proto, že kvalitní DAPy jsou navržené primárně na poslech hudby a nějaké "číčoviny" jako psaní e-mailů, prohlížení Internetu atd.. Nejsou v nich zbytečné součástky, a tak jsou minimalizované zdroje interferencí, které se negativně mohou projevit na kvalitě zvuku. Navíc dobří výrobci se už u svých modelů zabývají i optimálím rozmístěním součástek na základní desce, aby se minimalizovala, pokud již ne vyloučila vzájemná ovlivnění. Dále tam často mívají některé části základní desky ochráněné proti interferencím zvláštním stíněním.
Pokud chceš mít i možnost streamovat, je DAP s Androidem ideálním řešením.
Narozdíl od mobilu má vždy 3,5 mm SE sluchátkový konektor a pak vyvážený 2,5 mmm (křehčí konstrukce, někteří uživatelé si stěžují, že takový konektor je příliš snadné ohnout), nebo 4,4 mm.
U DAP tedy neřešíš žádné redukce typu 3,5 mm female -> USB-C male, které bys musel mít u kteréhokoliv mobilu bez 3,5 mm jacku. Každá taková redukce přidává další odpor do signálové cesty s negativním dopadem na kvalitu signálu.
Navíc se u DAPu nemusíš, pokud vyloženě nebudeš chtít, tahat ještě s donglem a vše propojovat.
Ideální entry level DAP je SONY NW-A306. Vzhledem k tomu, že SONY narozdíl od ostatních mimoevropských výrobců dodržuje nesmyslnou legislativu ohledně "ochrany sluchu", doporučuji koupit tento model mimo EU, z nějakého regionu, u kterého SONY omezení hlasitosti neuplatňuje.