Jak zmenšit velikost souboru mp3 ?

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod trempik 31. 3. 2024 10:58

Ahoj. Zřejmě jsem konečně přišel na to, proč mi receiver s USB v režimu shuffle nevybere některé skladby. Teď jsem tam strčil hudbu s 6- 9 Mbyte velké a nic. Rád bych to převedl hromadně na menší, poraďte v čem. Dík.
trempik
Junior

Odeslat příspěvekod _daRK 31. 3. 2024 11:13

Kodek v MP3 je o tom, že znížením veľkosti súboru sa zníži aj množstvo informácií v ňom a prídeš tak o detaily v skladbách. Aj najvyšší bitrate má stratu, ale málokto vie nájsť rozdiely medzi 320 kbps vs. CD/FLAC, pri menšom bitrate to je už poznať (s lepšími sluchátkami/repro). Ak už musíš ísť touto cestou, určite nedoporučujem prekonvertovať existujúce súbory, ale skonvertovať CD/posťahovať nanovo.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 31. 3. 2024 11:25

Důvodem nemusí být velikost, ale nastavení MP3, které přehrávač nepodporuje - například VBR/CBR a podobně.
Uveďte přesný typ receiveru.
Nicméně kdyby to bylo opravdu velikostí, pak ji snižte jedině další ztrátou obsahu. U MP3 můžete omezit datový tok, stereo a frekvenci. Aby se například z 6MB stal 4MB soubor, musel byste už kvalitu omezit velmi zásadně.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod trempik 31. 3. 2024 13:03

Je to Yamaha CRX 330. Manuál jsem kdysi studoval, kolik složek to dokáže atd, ale v praxi jsem to absolutně nepochopil. Přiznávám, že je to staženo z nebožtíka Ulož to. (CD ALBANO)
trempik
Junior

Odeslat příspěvekod epidot 31. 3. 2024 14:33

co nějaké tzv. nepodporované znaky ve jménu sklatby? diakritika apod?
RME ADI-2 DAC FS + Denon AH-D9200 / Modecom Eclipse 60 / Creative BT-BW5 + Sennheiser Momentum TW4
Onkyo TX 8270 + Denon AH-D7200 / Polk Signature Elite ES55
epidot
Junior

Odeslat příspěvekod bruco 31. 3. 2024 14:34

Alebo v ID tagu.
bruco
Junior

Odeslat příspěvekod Ladinvirus 31. 3. 2024 18:26

1. Přehrávač AIMP má jako obslužnou aplikaci Audio Converter, který umí hromadné převody, je jednoduchý a v češtině.
2. Vyzkušel bych nejdříve zkontrolivat, jaký má daná MP3 vzorkovací kmitočet (kHz) a teprve potom se zaměřil na datový tok (kbps).
3. Zkoušel bych to na jendné skladbě, než bych se pustil do hromadné úpravy.
4. Audio converter dané parametry zobrazí po vložení souboru
Ladinvirus
Junior

Odeslat příspěvekod Marek.medved 31. 3. 2024 19:27

Da sa to spravit aj cez foobar2000. zvolit track/ky ,Convert > Quick Convert ,potom dat edit kodeku a nastavit kvalitu.
RME ADI2 DAC FS / TOPPING D10s & DX7 pro+ / E1DA 9038S / AQ DR Red
Woo Audio WA2 / Violectric V280FE / Beyerdynamic A20
E1DA Cosmos adc

V280FE po oprave,tuningu.
S24+
Marek.medved
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 31. 3. 2024 20:47

Dle manuálu zařízení podporuje MP3 s těmito parametry
- MPEG-1 Layer III (ISO/IEC 11172-3)
- MPEG-2 Layer III (ISO/IEC 13818-3)
- 32-320 kbps
- 44.1/48/32 kHz
podpora VBR

Tedy prakticky všechny kombinace, se kterými se lze rozumně setkat. Hádal bych tedy zde zmíněné zvláštní znaky v názvu či metadatech. Nebo problém s limitem 255 souborů v jedné složce.
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod trempik 1. 4. 2024 11:17

Tak mám na USB 26 souborů s písničkami mp3. Maximálně 25 písní v jednom. Dělám to znova od začátku. U všeho jsem smazal doprovodné obrázky a M3U. Názvy souborů jsou různorodé, jinak dlouhé. Vypíšu si seznam a budu poslouchat, které soubory se spustí a budou hrát na funkci SKIP FOLDER. Pak na SHUFFLE ALL. Nehrající podrobím inspekci. Na druhém USB mám něco nahraného ze Spotify přes PC zvukovku. Soubory mají cca 200 Mbyte, nahráno se vzorkováním 44,1: 24 bit. Tak se uvidí, jestli se tohle rozehraje. Dám vědět, neutečte mi od tématu...Pozn: rád bych to vyřešil, mám k této Yamaze vztah: Není z plastu a vše je stále funkční.
trempik
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 1. 4. 2024 15:37

Těch 24 bitů je zbytečně moc. Zvláště s ohledem na zdroj a typ záznamu. Příště raději volte 16 bitů. Datová velikost by neměla být problém, dle manuálu zvládá přehrávač až 4 GB soubor :)
Emil Pastelka
Expert

Odeslat příspěvekod trempik 7. 4. 2024 09:42

Tak fajn, v základu vyřešeno. Vzal jsem ten soubor, který se vůbec nespustil. V AIMP jsem skouknul vlastnosti. Každá písnička měla v ID3 tagu zakomponován obrázek. Hromadně jsem tedy zlikvidoval všechny ID3 tagy se vším všudy. Už to hraje na shuffle. Předpokládám, že ty ostatní se nechají umravnit podobně. Díky vám všem!
trempik
Junior

Odeslat příspěvekod tonik666 9. 4. 2024 10:05

ještě doporučím pro hromadou úpravu tagů program tagscanner. používám ho roky a je dobře napsaný, mám plno výborných funkcí, včetně hromadné úpravy souborů, např odstranění obrázků z tagů, aniž by sis smazal tagy. Taky odstraňuji když mám mp3 kde jsou obrázky nad 200kb
Lotoo Paw S1/Schiit Fulla 2 + Meze 99 Classics/Grado RS2e
Shanling M0 + ATH-MSR7 (Grado SR60i, AKG K451)
tonik666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod trempik 16. 4. 2024 17:50

Tak dík moc. Mohu li požádat, totálně jsem zapomněl, jak se odstraňují tagy hromadně v AIMP. Musím si to napsat.
trempik
Junior

Odeslat příspěvekod Ladinvirus 16. 4. 2024 18:03

V Tag editoru otevři požadovanou složku, ctrl + A vyber všechny soubory. V dolní části hlavního okna zaškrtni čtverečky s požadovanou změnou, změnu proveď, tlačítkem uložit se změna zapíše u všech vybraných souborů.
Obrázek alba, či souboru, se odstraňuje pravým tlačítkem myši. ^^ :D
Ladinvirus
Junior

Další stránka