čím nahradit dosluhující FIIO M3?

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 8. 4. 2024 20:20

Ahoj,
pomalu mi dosluhuje FIIO M3 (sluchátkový konektor a nejspíš i baterka) a protože se obávám, že šance na "bastl" opravu nejsou valné (tipuju, že po rozložení už nemusí jít složit) se poohlížím po potenciální náhradě.

Má smysl nějak řešit "značky" - podle toho, co mi řekl kamarád, nemá tenhle model žádný hires ani nijak extra audio čip, ale mně vyhovuje. protože a) nemusím tahat telefon b) ovládání je na té malé lehké krabičce, co na telefonu vůbec nezávisí... Používat chci s drátovými sluchátky (Koss Porta Pro, venku / MHD), BT tedy neřeším.

Určitě chci microSD slot, spíš přemýšlím, zda mi něco přinese koupě v ČR "značek" typu Sencor / Orava, nebo jestli se na to mám vykašlat a vzít klidně "noname čínu" z Aliexpressu - např.

RUIZU X69
https://vi.aliexpress.com/item/10050059 ... ry_from%3A

jestli ten zvuk bude +/- jako běžný telefon / MP3 player a mám se leda strachovat o opotřebení baterky a tlačítek, přičemž to druhé mi nekryje ani záruka v ČR...

Nebo jestli jít do něčeho ala XDuoo - že lossless nepotřebuju (asi mi v pohodě stačí podpora MP3), ale třeba za tu cenu bude lepší mechanické zpracování....

Máte někdo zkušenost?

díky
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 8. 4. 2024 20:25

Myslím, že pokud vybíráš v této cenové hladině, je to jedno a řekl bych, že čínské chi-fi značky ti za daný peníz nabídnou víc muziky, než značkovější konkurence. Zapátrej na fórech, jako head-fi, ale v případě koupi ne až tak vyhovujícího zařízení za 500Kč můžeš jít myslím s klidným srdcem o dům dál. A pokud koupíš čínu za cenu M3, dá se čekat, že ti toho nabídne mnohem víc. Samozřejmě vždy jsou nějaké kompromisy.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 4. 2024 23:10

Tady je celkem pěkně vyfocená rozborka. Prakticky jen zahřát a rozlepit. Složení pak zase slepením - buď stávajícím lepidlem, nebo po vyčištění oboustrannou páskou.
Baterie na Ali je kolem stovky a náhradní konektor také seženete. Bez pájení se neobejdete, ale vše je krásně dostupné.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 9. 4. 2024 08:39

Hmm,
netušil jsem, že M3 mělo víc variant - já měl asi tu "obyčejnější"

FII0.jpg
FII0.jpg (32.56 ) Zobrazeno 2686 krát

https://www.headfonia.com/review-fiio-m ... ble-audio/

ale dobrá, nebudu házet flintu do žita, třeba to půjde v pohodě. Pájení ap. zajistí kamarád technik.
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod tonik666 9. 4. 2024 09:56

Měl jsem i M3, ale poslal jsem ho dále, ostré hrany, špatně zpracované UI.

Nyní dlouhodobě používám Shanling M0, výborný přehrávč, ale nesmí ti spadnou na zem, kolečko je choulostivé, může se rozbít. Kožená kapsička je nanic, škoda, že nedělají gumovou "šprcku", ta by byla lepší. Současná verze M0 Pro je téměř stejná jako původní M0.

Mám také FIIO M3K, ten je taky fajn, hlavní rozdíl oproti M0 je, že je větší, nemá bluetooth a má trchu hůře zpracované UI, a neumí replay gain.

Celkově mohu doporučit oboje, jak Shanling M0, tak FIIO M3K. Občas pořídíš na bazaru za lepší cenu.
Lotoo Paw S1/Schiit Fulla 2 + Meze 99 Classics/Grado RS2e
Shanling M0 + ATH-MSR7 (Grado SR60i, AKG K451)
tonik666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 9. 4. 2024 10:24

dík,
uvidím, jak dopadne rozebrání a šance na opravu toho M3.

Ten Shanling M0 je jednak cenově dost mimo můj uvažovaný rozpočet (resp. za tu cenu mi nepřinese nic co by ji u mne obhájilo) a designově by mi asi vůbec nesedl - nemám rád pro tyhle věci dotykové ovládání, vyhovují mi klasická hmatná tlačítka. Bluetooth nepotřebuju - používám drátová sluchátka, což má navíc tu výhodu, že mi přehrávač několikrát málem spadl ale zůstal viset na kabelu. ;-)
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 9. 4. 2024 10:55

Možná se zeptám hloupě, ale kombinace mobil a externí dac se Vám nelíbí?
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 9. 4. 2024 11:18

Co získám kombinací mobil a externí DAC?

Já nemám problém s kvalitou zvuku. Na dedikovaný přehrávač jsem si zvykl a vyhovuje mi, že nemusím tahat velký telefon kvůli ovládání, neřeším zda má telefon jack nebo ne. Mám v kapse nebo na krku malou lehoučkou krabičku s tlačítky, do které připojím drátová sluchátka.
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 9. 4. 2024 20:48

Získáš drátenictví v kapse, často rušené mobilem, které navíc silně žere baterku telefonu.. Prostě DAP je DAP.
Jeden z mých nejoblíbenějších DAPů v dobách, kdy jsem to tahal všude byl Shanling M1. Prcek se světlejším zvukem. S kvalitou sestavení jsem problémy neměl. A M0 bych se vůbec nebál. Oboje hraje i přes tvoje nízké nároky na zvuk skvěle.
Můj vlastně úplně první DAP byl xDuoo X2 (jeho následovník je X2S). Pokud zkousneš ten monochromatický displej, tak rovněž poslouží skvěle, pravda Shanling je zvukově dál a je menší.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 9. 4. 2024 22:19

ak chceš niečo lacnejšie a slušné z Ali tak odporúčam značku Benjie ,jeden taký mám ešte kdesi v šufli a hrá výborne aj sa dobre ovláda
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tonik666 9. 4. 2024 23:36

Ad Shanling M0 - take nejsem fanousek dotykovych ovladani, ale doba nic jineho nenabizi.

Hlavni vyhoda Shanlingu M0 je ze je opravdu maly, do kapsy. Ma 40g. Vse oststni je velke, 80g a vice a to mi nevyhovuje.
Lotoo Paw S1/Schiit Fulla 2 + Meze 99 Classics/Grado RS2e
Shanling M0 + ATH-MSR7 (Grado SR60i, AKG K451)
tonik666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod AI Wintermute 10. 4. 2024 10:00

@tonik666 "nejsem fanousek dotykovych ovladani, ale doba nic jineho nenabizi"

Ale nabízí, jen ne v kombinaci s tím ostatním, co chceš. Pro sport se pořád tlačítka zjevně osazují. Co se velikosti a hmotnosti týče M3 pro mne je v pohodě a být to o něco málo větší, vadit mi to asi taky nebude...

@Andy Kraus
dík, díval jsem se, ale ta značka se už v nabídce skoro nevyskytuje...

našel jsem ještě
Philips SA1102
https://www.aliexpress.com/item/1005006489958965.html

RUIZU X02
https://www.aliexpress.com/item/1005005449378833.html
- zkusím si vytisknout obrázek 1:1 a zkusit do pazoury, zda to není moc velká placka

a v seznamu si pořád držím ten RUIZU X69
https://www.aliexpress.com/item/1005005994586863.html
- akorát tam bych se bál, že se dřív nebo později člověku ztratí to víčko od usb...
AI Wintermute
Junior

Odeslat příspěvekod tonik666 20. 6. 2024 22:10

Na facebooku je ten jeden Shanling M0 za 1250.
tonik666
Mírně pokročilý