Zabudovaný akumulátor x AAA baterie

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod isonom 15. 8. 2005 09:50

Zdravím,
vybírám si MP3 přehrávač a potřebuji radu. Je lepší vybrat přístroj s integrovaným akumulátorem, nebo s měnitelnými AAA (či AA) články.
Pro přístroj s AAA články mluví jejich nízká cena a tím pádem i slušná zásoba záložních článků. Není problém v baťohu vozit další 3 baterie. Proti zase mluví kratší výdrž na jeden článek a náchylnost krytu baterie ke zničení (pokud baterii měním 2x týdně, jak bude kryt vypadat po roce používání přístroje?).
Model s integrovaným akumulátorem většinou nabízí větší výdrž na jedno nabití a kryt baterie netrpí používáním (jen se zapojí konektor dobíjení a nic se nemusí otvírat). Integrované články jsou většinou lithiové, takže mají malý paměťový efekt a tedy delší životnost. Nevýhoda je, že článek máme jenom jeden a při jeho vybití ho nemůžeme vyměnit.
Co mi doporučíte? Integrovaný akumulátor, nebo měnitelné AAA články? Jaké máte zkušenosti?
Děkuju za radu...
isonom
Junior

Odeslat příspěvekod Artificial Intelligence 15. 8. 2005 09:59

Problem (dilema) sis popsal sam tak ted zalezi co preferujes vic ty. Nebo se prizpusobis ostanim co preferuji oni a zvyknes si ?
Artificial Intelligence
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod homomorfismus 15. 8. 2005 10:07

jak psal už AI, v podstatě jsi všechna pro a proti vyložil sám, takže teď je finální rozhodnutí už jen a jen na tobě. vymazal bych jen výhodu absence paměťového efektu u integrovaných článků - viz zde. osobně preferuji dobíjecí AAA, právě z důvodů vysoké mobility. s tím krytem máš pravdu, nevím jak u jiných přehrávačů, ale u toho, co mám, moc bytelně nevypadá. navíc co jsem četl, tak několik lidí už si na jeho ulomení stěžovalo, ale to bude asi záležet na typu přehrávače.
mimochodem, když se nebudeš moct rozhodnout, tak prostě způsob nabíjení škrtni ze seznamu kritérií pro výběr a nech se překvapit, co ti náhoda nadělí :)
homomorfismus
Junior

Odeslat příspěvekod vratu 15. 8. 2005 11:04

jj, taky jsem se rozhodoval a zvítězili AAA ;) no vybral jsem si přehrávač, kterej na jednu AAA vydrží až 70h a navíc, AAA koupíš všude... kdyby ti na cestě náhodou došel akumulátor tak nevím nevím jak ho budeš dobíjet - to znamená koupit si jeden navíc náhradní a ty stojí tolik, že se ti vyplatí si koupit padesát AAA :) a máš jistotu že budeš hrát furt ;) a nezdržovat se nabíjením
KEEP SMILING !!! :mrgreen:
vratu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod isonom 15. 8. 2005 11:59

Zdroj energie není na prvním místě v žebříčku výběru. Našel jsem ale 2 velmi podobné přehrávače (paměť, design i cena), které se liší právě způsobem napájení, tak řeším, který by byl lepší...
AI:
Přizpůsobovat se ostatním samozřejmě nechci. Jde mi o to, že mnou vypsané výhody a nevýhody jsou vyčtené z netu... praktické zkušenosti bohužel nemám.
Neber to tedy tak, že se chci přizpůsobit. Spíš jsem chtěl zjistit praktické postřehy zkušenějších kolegů, kteří už měli možnost s dotyčným přijít do styku.. víc hlav víc ví :)
isonom
Junior

Odeslat příspěvekod jirka766 15. 8. 2005 12:21

co se týče výdrže baterií (kolik nabití), tak je to ve prospěch Niklových. Li baterie se nabije 500 x a má dost, oproti tomu Niklové klidně 1000x.
jirka766
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod homomorfismus 15. 8. 2005 12:24

možná ještě jedna věc - nevim, jak tě trápí cena, ale v případě volby AAA metody počítej s částkou minimálně 500,- za nabíječku a akumulátory. mě ta sranda stála 700,- a to si myslím, že jsem zvolil to nejlevnější přijatelné řešení
homomorfismus
Junior

Odeslat příspěvekod Higgi 16. 8. 2005 22:41

No,má volba byl rozhodně přehrávač na AAA akumulátory. Vlastním 4 nabíjecí články NiMH 850MAh, rychlonabíječku s detekcí DELTAvln, kda nabíjím i AA články. Proč se takhle žbleptám? Mám 4 AAAčka,z toho je jedno v přehrávači a 3 v záloze.Kdykoli dojde,přehodím. Na cesty je to skvělá věc. Byl jsem delší dobu pryč bez možnosti nabíjení...toto jsem ocenil. Nic mě nekdokáže naštvat víc,když se zaposlouchám do oblíbené muziky, dojdou "baterky" a není jak je nahradit. Pokud je nemám,jsem blbej,že jsem je nevzal. Ale pokud to přístroj neumožňuje,tak mě naštve. Co pak s tím? Dobít. A když není kde? Díky nechci. AAA rullez.
Higgi
Junior

Odeslat příspěvekod homomorfismus 16. 8. 2005 22:56

a úplně ideální je mít k nabíječce ještě 12V adaptér do auta. to je pak skoro až umění ocitnout se někde bez šťávy :)
homomorfismus
Junior

Odeslat příspěvekod Higgi 17. 8. 2005 09:55

homomorfismus píše:a úplně ideální je mít k nabíječce ještě 12V adaptér do auta. to je pak skoro až umění ocitnout se někde bez šťávy :)e/quote]
Tak tak.Také toto vlastním.
Higgi
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 17. 8. 2005 12:03

[quote="jirka766"]co se týče výdrže baterií (kolik nabití), tak je to ve prospěch Niklových. Li baterie se nabije 500 x a má dost, oproti tomu Niklové klidně 1000x.[/quote]

Ale vzhledem k paměťovému efektu jsou NiCd nepraktické, mají taky malou kapacitu. Lion můžeš dobíjet úplně kdykoliv, pokud je necucáš až do dna, tak těch dobití může být mnohem více. :D
vladimir
Junior

Odeslat příspěvekod homomorfismus 17. 8. 2005 12:13

není tu řeč o NiCd, ale o NiMH. pokud vím, tak jsem NiCd AAA ani neviděl. zas takovej rozdíl to ale neni - spíš jen pro přesnost. paměťový efekt má poněkud odlišnou formu, než se v lidové slovesnosti traduje, více se dozvíš třeba tady
homomorfismus
Junior

Odeslat příspěvekod Scary John 19. 8. 2005 11:28

Abych řekl pravdu, já se ani nerozhodoval mezi NiMH a LiIon akumulátory a hned jsem sáhnul po AA NiMH. Koupil jsem si přehrávač MPIO, kterej vydrží hrát 40 hodin v kuse. Myslím, že jsem zvolil velice dobře, protože mám taky 4 AA baterie 2500mAh a když se jedna vybije tak je to jedno, protože vytáhnu novou a jedu dál bez přestávek. Docela by mě *****, kdybych musel třeba někam za 10min odjet a akumulátor bych měl vybitej. Proto říkám: NiMH jaská volba (samozřejmě slušká nabíječka a nenabíjet před vybitím, teda já to tak dělám a paměťovej efekt se ani po půl roce vůbec neprojevil) :D

Mějte se
Scared
Scary John
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Higgi 19. 8. 2005 12:45

Scary John píše:Abych řekl pravdu, já se ani nerozhodoval mezi NiMH a LiIon akumulátory a hned jsem sáhnul po AA NiMH. Koupil jsem si přehrávač MPIO, kterej vydrží hrát 40 hodin v kuse. Myslím, že jsem zvolil velice dobře, protože mám taky 4 AA baterie 2500mAh a když se jedna vybije tak je to jedno, protože vytáhnu novou a jedu dál bez přestávek. Docela by mě *****, kdybych musel třeba někam za 10min odjet a akumulátor bych měl vybitej. Proto říkám: NiMH jaská volba (samozřejmě slušká nabíječka a nenabíjet před vybitím, teda já to tak dělám a paměťovej efekt se ani po půl roce vůbec neprojevil) :D

Mějte se"/quote]
O paměťovém efektu je takovejch mýtů,to je děsný. Pokud máš nabíječku s detekcí delta vln=dokáže nabíjet různé kapacity akumulátorů a po správné době se vypne),znamená to taky,že "pozná",jak moc je článek nabit a ve správnou dobu nabíjení ukončí. Pokud máš nabíječku na čas,tj musíš hlídat,kdy baterky máš vyndat,tak je to na draka. Ale pokud to poctivě hlídáš,paměťovej efekt nehrozí. Když akumulátor v delta nabíječce budeš dobíjet,když bude z půlky vybitý,zvýšíš počet cyklů bez paměťového efektu.Občas se vyplatí je vybít naplno. Jinak je to u LiION,těm vybítí až do dna hoodně škodí.

Jinak se s tvým názorem ztotožňuji.
Higgi
Junior

Odeslat příspěvekod homomorfismus 19. 8. 2005 13:03

nabíječku s detekcí delta vlnv/quote]
jen pro přesnost - je to detekce delta U (napětí) :). existuje víc druhů ukončení nabíjení na základě sledování nabíjecí křivky - viz odkazy dole.
iquote]Ale pokud to poctivě hlídáš,paměťovej efekt nehrozí.h/quote]

no, spíš než paměťový efekt (který vzniká jinak) představuje při přebíjení akumulátorů proudem větším než 0,1C problém jejich přehřívání. to je většinou právě ta příčina, proč odcházej dřív, než by měly - a pak se to svádí na paměťový efekt. ještě jsem k tomuto tématu našel dva docela dobrý linky, uvedu je i s tím, co jsem tu dával už někdy dřív:
http://www.skyfly.cz/toCP1250.en/pristroj/baterky02.htm
http://www.paladix.cz/clanky/teoreticky ... orech.html
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?katMenu=9
Naposledy upravil homomorfismus dne 20. 8. 2005 13:36, celkově upraveno 1
homomorfismus
Junior

Další stránka