od DAN0 17. 5. 2006 13:26
Tiež som mal voľakedy taký názor ako kromec a Jersey, ale prax mi ukázala niečo iné. Dokonca keď som prednedávnom zvažoval výber nového foťáka, jedno z kritérií bolo "lacné" tužkové napájanie. Mal som zafixované, že Li-Ion originálne batérie sú veľmi drahé a o alternatívach som toho veľa nevedel.
Mal som Olympus C700, postupne som si k nemu zadovážil až 4x4 AA batérií 1,3-1,5Ah značky GP. O tužkové baterie sa musíš starať. Nemiešať ich, kúpiť kvalitnú nabíjačku, pokiaľ ti začne odchádzať jeden článok zisťovať ktorý to je a vyradovať ho a "urobiť" novú použitelnú sériu (s tým som mal veľké problémy, vadný článok v sérií ti odstaví "náhle foťák", v teréne nevieš ktorý sa vybil). Tužkové bat. majú malu objemovú kapacitu oproti Li-Ion. Ak chceš dlhu životnosť, je lepšie ich nabíjať pomaly. Neviem čím to bolo, ale na môj vkus mali vo foťáku príliš malú výdrž.
Teraz mám Canon 300D. Do toho ide Li-Ion (7,4V a asi 1,3Ah) batéria ktorá stojí originál asi 3000Sk (jedna je samozreme v balení s foťákom). Najskôr som trochu ľutoval, že nebudem mať "lacné" ťužkové, ale prax mi ukázala že je to presne naopak. Zohnal som druhú batériu idendickú alternatívu len za 400 Sk (po asi 30 cykloch nevidím rozdiel). Opäť neviem čím to je ale, vstaná batéria má super výdrž. Ešte sa mi nestalo aj keď som fotil s bleskom (asi 500ks), aby sa mi v teréne minula celá kapacita jedného článku. V podstate som nemusel ani kupovať tú záložnú, pretože Li-Ion treba dobíjať čo najčastejšie, takže by som si vystačil aj s tou jednou. Dodávaná dobíjačka (ktorá je samozrejme v cene) ju nabije za 3 hodiny, batéria má vstavaný inteligentný číp a je čiastočne blbuvzdorná narozdiel od tužkových.
Rovnakú kapacitu by som dosiahol 6 tužkovými batériami 1,3Ah ktoré nie sú blbuvzdorné a je potrebné brať určité ohľady pri ich nabíjaní a preto je potrebné mať ašte minimálne jednu sadu. Treba si tiež zadovážiť buď kvalitnú nabíjačku s nabíjacím procesorom pre každý slot zvlášť (6x bežne nie je k dostaniu) tak za 1500 Sk, alebo lacnu s malím nabíjacím prúdom a s ručným strážením doby nabíjania za 400Sk. Pritom pri Li-Ion foťáku vo výbave už inteligentnú a rýchlu nabíjačku máš v cene.
Rovnakú energetickú kapacitu ako v Li-Ion batérií dosiahneš pomocou tužkových batérií len preplatením, s nepohodlím a väčším objemom.
Mám 10 rokov starú Sony Hi8 Kameru a 2x originálnu Li-Ion batériu sú použitelné dodnes. Pokiaľ existuje lacnejšia alternatíva značkovej batérie nie je čo riešiť. Doporučujem ti ísť do Li-Ion riešenia.