[recenze] Cowon iAudio 7 16 GB

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod mdop 3. 10. 2007 14:22

iAudio 7 16 GB (Red)

Specifikace

Cowon iAudio 7 je jeden z mála flashových mp3 přehrávačů, který nabízí kapacitu až 16 GB a zároveň se vyšní skvělou kvalitou zvuku. Není to samozřejmě jen přehrávač MP3, ale také OGG, WMA a bezztrátových formátů WAV či FLAC. Zvlášť poslední jmenovaný podporovaný formát je pro značku Cowon typický a proto se k těmto zařízením uchyluje řada audiofilů.

Obrázek

Kromě přehrávání hudby, což zvládá na jedničku, si s tímto playerem přehrajete i videa. Už po zakoupení je v přístroji pár ukázkových videí. Osobně jsem ale žádné další pro přehrávač konvertovat nezkoušel, jelikož snad každý dnešní mobilní telefon nabízí má lepší parametry než displej o rozlišení 160x128 a framerate videa omezen na 12 snímků za vteřinu. I když je pravda, že ukázkové reklamní shoty běžely naprosto plynule a na první pohled jsem fps nepoznal.

Co dalšího si tedy přehrajete… Rádio. Původně jsem měl za to, že to bude další zbytečná a téměř nepoužitelná funkce, ale příjemně jsem byl zde překvapen. Rádio chytá signál daleko lépe než můj minulý HDD přehrávač (Xclef HD-500). Samozřejmostí je pak ukládání frekvencí do paměti a nahrávání přímo vysílání rádia.
Tím se dostáváme k nahrávání. Kromě výše zmíněného rádia lze použít i vestavěný mikrofon a line-in vstup. Hodně lidem se nelíbí kódování pouze do WMA a to maximálně 128 kbps. Vzhledem ale k tomu, že WMA není MP3, je tak o nějaký ten stupeň lepší a ve většině případů nebudete nahrávat nic jiného než rádio nebo z mikrofonu, je tato bitrate naprosto dostačující.

Prohlížení fotek. Další ze série zbytečných funkcí. 9 náhledů na sample fotky…

Poslední v seznamu je dokonce edukativní funkce (sám Cowon se zmiňuje o Study Aid :): čtečka knížek. Můžete si prohlížet/číst TXT soubory až do velikosti něco pod 250 kB. Bohužel zde nejsou správně zobrazeny české znaky (zkoušel jsem několik kódování). (Pokud byste vší mocí chtěli číst, tak text se vždy dá vhodnými nástroji odháčkovat)

Obrázek

Ovládání

Ovládání bylo to, na co jsem se nejvíc těšil i čeho jsem se bál zároveň. Naštěstí se nejhorší obavy nevyplnily a s radostí si mačkám čudlíky a jezdím po dotykové plošce. Nejlepší bude zde vyjmenovat konkrétní plusy a mínusy.

Výhody:

- Na dotykové plošce se rychle projede přesně k místu ve skladbě či k písni v adresáři
- Nemusíte jenom přejíždět po plošce, jde i klikat nebo držet pro rychlejší posun

Nevýhody:

- Pokud chcete vzít přehrávač třeba jen tak do ruky, musíte zapnout hold, senzor je hodně citlivý
- Dotyková ploška je (prý) i citlivá na světlo, ale vzhledem k pošmourným dnům jsem venku žádné problémy nezaznamenal

Velice Cowon chválím za možnost používat přehrávač i pokud je zaholdován. Samozřejmě, můžete nastavit, aby nefungovalo žádné tlačíklo, ale vedle toho jde změnit funkci tlačítka menu na tlačítko play/pause a klávesy volume-/volume+ budou buď aktivní nebo jako ff/rw. Opravdu šikovné, pokud chcete nosit přehrávač v kapse kalhot a budete chtít měnit hlasitost i bez nějakého vyndavání ven.

Přehrávání hudby / kvalita

Nemám moc možnost s čímsrovnávat, ale rozhodně to bude to nejlepší, co jsem slyšel. Dodávaná sluchátka jsem nechal v krabici a připojil in-ear špunty (Ultimate Eart super.fi 5 Pro). Musím říct, že tohle je dokonalý pár. Krásně zřetelně jsou slyšet výšky, středy naprosto příjemně a přirozeně vykresleny a basy jsou tak akorát, nic nepřehlušující.

Ještě jsem měl možnost otestovat uzavřená sluchátka Sennheiser (bohužel si už model napamatuju, bylo to něco z takové střední třídy). Všechno hrálo naprosto čistě, prokresleně. Bohužel ale to nebyla žádná „portable“ sluchátka a tak bez zesilovače hrála slaběji.

Nemalé plus Cowonu patří i za ekvalizér a další zvuk upravující funkce. Můžete si nastavit svůj oblíbený styl nebo přímo úrovně na ekvalizéru, zapnout silnější basy, aktivovat funkci pro „čištější hraní a dokreslení chybějících fragmenů“ u hudby s nízkou bitrate. Musím říct, že po nastavení několika položek lze výstup hodně upravit. Přehrávač pak hraje sice trochu jinak, ale velice líbivě. Hodně jsem odolával, ale pak jsem se přiklonil k originálnímu podání bez dalších efektů.

Hudbu lze procházet buď podle adresářové struktury, tak jak ji do paměti přes Mass Storage nahrajete nebo se můžete orientovat pomocí ID3 tagů. Jelikož jsem si dal tu práci s otagováním celé své hudební knihovny, zapnul jsem nejprve tagy. Vše se nejprve zdálo ok – mohl jsem volit interprety, žánry, roky… Pak mě ale naštvalo, že se přehrávač utvrzel na tom, že bude u dvou interpretů mi zobrazoval jejich alba několikrát opakovaně a v každém jen několik písniček. Po dlouhém hraní a kontrolování tagů jsem se dočetl o podobných zkušenostech i jiných uživatelů a tak se ukázalo čím to je: Bug. Firmware přístroje je naštěstí, jako většina od Cowonu, upgradovatelný a tak snad lze doufat v nějakou opravu. I přesto jsem ale bych ochotný u tagů zůstat. Další zádrhel ale nastal v tom, že při zaplém řazení podle ID3 tagů lze sice procházet adresáře, ale ty pak nejsou řazeny podle abecedy a také při každém dalším otevření adresářů musíte znovu najít místo, odkud chcete přehrávat. (Chtěl jsem nějak odlišit nově přidanou muziku, ale právě kvůli tomu jsem zůstal u řazení podle adresářů. Naštěstí zde funguje tak, jak má.)

Shuffle a podobné standardní možnosti opakování skladby/adresáře/podadresářů/všech písní, to všechno iAudio zvládá. Zatím jsem shuffle moc nezapínal, ale nezdá se mi, že tato funkce byla dokonalá (zvlášť podle ohlasů na internetu). Akorát je trochu otravná funkce A-B – opakování určitého úseku ve skladbě, která se občas omylem zmáčkne. Osobně to nepoužívám, ale chtěl bych někdy vidět člověka, který by si chtěl na přehrávači pustit 5 sekund ze skladby pořád dokola.

Obrázek

Přidané featurky

Jediná funkce, kvůli které má přehrávač mít barevný displej je schopnost zobrazit album art (obal cd). Obrázky se načítají z MP3 souborů (vše jsem uložil společně s ID3 tagy geniálním prográmkem Tag&Rename) a jsou vykresleny během hraní skladem přímo na pozadí. Není to tedy tak dokonalé, jelikož je většina obrázku překryta informacemi o interpretu, albu, skladbě a dalšími prvkami (i když některé informace se dají povypínat, bylo by to trochu kontraproduktivní). Nejpříjemnější je, že obrázky nejsou limitovány rozlišením ani velikostí (jen pouze to zřejmě nesmí být progresivní JPEG), jinak se zobrazily i přibližně 700 kB velké covery o rozlišení přibližně 1000x1000.

Jako další si můžete hrát s lyric (texty písní), které se dají pomocí LDB manageru vložit do MP3. Pomocí něj lze i vyhledávat již vytvořené a sesynchronizované texty. (Nebo si samozřejmě i vytvořit vlastní)

Žádný problém se zobrazením češtiny jsem neměl. A to jak v názvech soborů, tak v tazích. (I když mezi můj obsah v češtině patří snad jen Cimrman, u něj se zobrazovala „Přednáška“ naprosto správně :-)). I japonské klikyháky Hiragana byli správně zamotané. :-)

Výdrž a paměť

Výrobce udává 60 hodin. Přehrávač se dobíjí pouze přes USB kabel (lze nastavit, jestli se má nabíjet při každém připojení, vypnout nebo nabíjet pomalu). Je přibližně týden od posledního nabití, pravidelně poslouchám hudbu, když jdu po ulici, večer pak s přehrávačem usínám (samozřejmě s nastaveným automatickým vypnutím po půl hodině) a přenáším několik GB mezi počítači (nabíjení vypnuté). Za tu dobu mi baterie klesla o pouhý jeden dílek (z celkových 4), což mě velice potěšilo.

Pokud má přehrávač kromě místy nedotaženého firmwaru (mj. chybějící podpora tagů pro OGG) a specifického ovládání, tak je to rychlost zápisu do paměti přes Mass Storage. Zápis malých souborů (písní) jede rychlostí asi tak 600-700 kB, větší soubory pak až 1,5 MB. Čtení už je použitelnější s 3-5 MB.

Obrázek

Verdikt

Pokud chcete flashový přehrávač s co největší pamětí a zároveň malý co do velikosti, bez zbytečně velkého displeje a především se skvělou zvukovou kvalitou, nemáte ani moc na výběr. V ČR je k prodeji za přibližně 10 tisíc, ale pokud oželíte záruku, můžete ho mít i za krásných 7 tisíc a navíc v elegantním černo-červeném kabátku.

Sem jsem hodil i několik fotek.
http://www.flickr.com/photos/7266336@N08/sets/72157602744136348/

A tady je krátké video (sice jen minutu a půl, ale má to 20 MB - 480p)
http://uloz.to/70041/iaudio7_full.avi

Původní post:
Zdravím,
už delší dobu mám zálusk na tento přehrávač. Dokonce ho už mám v jednom obchodě předobjednaný, ale datum dodání se neustále odkládá a teď to vypadá, že budu muset čekat snad ještě několik dalších týdnů.

16 GB verze se už opravdu začala prodávat koncem září v USA a i v některých obchodech v Evropě (dočetl jsem se, že snad ve Švýcarsku). Svůj starý HDD player jsem prodal a tak opravdu potřebuji něco rychle (do mobilu nepíchnu svá sluchátka a další multifunkční zařízení zase hrajou neposlouchatelně).

Zvažuji tedy, jestli objednat něco z USA nebo počkat na nějaký obchod u nás. Samozřejmě bych upřednostňoval koupi tady a se zárukou, ale skoro další měsíc čekat nehodlám a datu 4.10. na pixmania taky už moc nevěřím.
Naposledy upravil mdop dne 20. 11. 2007 15:27, celkově upraveno 4
mdop
Junior

Odeslat příspěvekod mrtvocich 3. 10. 2007 14:35

Pokud máš mobil tak tam sluchátka myslim píchneš - redukce na 3,5 jack
iPhone 3G + Koss Porta Pro
Ovation CC-44
mrtvocich
Junior

Odeslat příspěvekod mdop 3. 10. 2007 14:39

mrtvocich: to bych si jedině musel koupit zase na ebay redukci (pro Qtek 8500) a stejně by to hrálo naprd...

EDIT: tak na to čekání prdím. Na dalším místě mi bylo řečeno, že první várka byla rozprodána a další dorazí až koncem října. Takže eBay. :-)
mdop
Junior

Odeslat příspěvekod mdop 16. 10. 2007 14:20

Konečně mi dorazil. Kdyby někoho něco konkrétního zajímalo, rád odpovím. :)

Potěšilo mě, že dokáže zobrazovat i album art v mp3 (původně jsem četl, že jen 350x350, ale fungují mi i 500x500). Přenos přes USB není nejrychlejší, ale to asi bude tím, že jsem zhýčkaný HDD.
mdop
Junior

Odeslat příspěvekod bombul 16. 10. 2007 20:39

mdop

Ja mam len jednu otazku ...ako sa ti pozdava ovladanie?
Admin na pauze
bombul
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod mdop 16. 10. 2007 20:58

bombul:
Z dotykového ovládání jsem měl velký strach, ale naštěstí se nejhorší obavy nevyplnili a je to vcelku použitelné. Všude radí nastavit citlivost z normal na low, ale dal jsem tam klidně hned fast a jsem spokojený. Seekování nějakou skladbou sice není tak plynulé, jak bych být mohlo, ale dá se nastavit interval, po kterém to skáče.

Taky jsem se bál, jak vyřeším situaci, kdy bude přehrávač v kapse, zaholdovaná všechna tlačítka a já budu chtít třeba rychle ztlumit, pauznout hudbu. I pro tohle je v nastavení volba, že lze buď zamknout všechna tlačítka nebo jen ty dotyková, takže zůstane ovládání hlasitosti plus tlačítko na pauzu (ještě je tam ale jedna nějaká kombinace).
mdop
Junior

Odeslat příspěvekod bombul 16. 10. 2007 21:05

mdop

To je velmi dobre riesene, ze ak mas hold nemusi platit na vsetko toto mi napr chyb ana mojom starom iPode milionkrat ho musim vytiahnut z vrecka....velke plus pre iAudio :wink:
Admin na pauze
bombul
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod davidak 23. 10. 2007 21:42

Tak mám pár dalších postřehů po delším používání:

- požitý plast je velice kvalitní, ani po intenzivním každodenním nošení po všech kapsách není poškrábaný

- video je i přes malou velikost displeje velice použitelné, obraz je hezky barevný, jemný a plynulý, při jízdě busem koukám na seriály, což třeba u X5 tak dobře nešlo (cca 40minutové video zabírá +- 100MB)

- zvuku nemůžu vůbec nic vytknout(majitelé iPodů a Emgetonů, kterým jsem ho předváděl, museli uznat znatelný rozdíl)

- absolutně odpadla starost o baterii, hodina připojení k USB znamená cca 20h poslechu

- k nabíjení postačí obyčený HAMA USB adaptér za pár korun

- ta funkce tlačítek při zaholdovanym přístroji funguje až od verze firmware 1.15 a je to skvělé, přehrávač tak můžu ovládat i stiskem přes látku kapsy

- porovnával jsem 320kbps mp3 a FLAC a je to opravdu znát, ale jen na kvalitních sluchátkách a v tiché místnosti( to je odpověď pro DC20 :) )

- rádio je celkem solidní, moc ho neposlouchám, ale je minimálně srovnatelné s tím na mém starem iRivru

případný další dotazy zodpovím..
davidak
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mdop 23. 10. 2007 21:54

davidak: Po chvilce poslouchání jsem ekvalizér a všechny další efekty stejně povypínal, protože to muziku až příliš deformovalo. I když stále si říkám, jestli třeba bych nějakým jemným doladěním to nedovedl k dokonalosti. Jak to máš ty a jak to na tebe působí?
mdop
Junior

Odeslat příspěvekod davidak 23. 10. 2007 22:11

já s tim různě laboruju, záleží na sluchátkách. Teď emám přehrávač u sebe, napíšu kdyžtak zejtra, ale zatim mrkni na uživatele jinejch fór:
http://iaudiophile.net/forums/showthread.php?t=17030
davidak
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DC20 24. 10. 2007 17:10

Ja by som sa chcel spytat kolko trva prevod toho 40min. videa. Dik
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod davidak 24. 10. 2007 17:49

U mě převod trvá zhruba jednu šestinu jeho reálný dýlky, čili nějakejch 7 minut, ale věřim, že na lepším počítači by to šlo rychlejc..
davidak
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DC20 24. 10. 2007 17:56

Tak to je super...ja som sa bal ze to bude trvat tak polovicu casu toho filmu :) A ten program dokaze konvertovat len divx videa?
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod The Wolverine 24. 10. 2007 17:56

chce to dvoujadrovku a 2 giga RAMky :-)
ten iAudio 7 je fakt pecka...skoda ze nejde rozsirit kapacita :-(
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tino4 24. 10. 2007 18:15

Zauimave :) ale asi iAduio je kompaktnejsie ako D2 nie ? Vsak ked stojite v autobuse jednou rukou sa drzite a druhou sa asi Tazko ovlada D2 nie alebo co je na tu situaciu lepsie ? thx
tino4
Mírně pokročilý

Další stránka