od EKKAR 7. 10. 2007 08:21
Výdrž baterie ASI NIKDY u mobilů nebude taková, jako u velikostí a hmotností srovnatelných playerů - už jenom z toho důvodu, že mobil se také dělá s co největší výdrží na co nejmenší baterii to jde. Spotřeba mobilu proti přehrávači je ale naprosto neporovnatelná - v přehrávači mám jen paměť, která proud skoro nepotřebuje, procík - skoro také bez spotřeby, když vezmu moderní verzi a ne historickou 8035, převodník D/A a jen minimální zesilovač - spíš jen oddělovač/impedanční převodník v podobě patřičně zapojeného operačního zesilovače. A to přitom v provozu nejvíc energie sbaští právě ten výstupní zesík. Spotřeba LEDek v podsvitu displeje není až tak závratná, pokud si samozřejmě posluchač neustále nehraje s nastavením a displej pořád nesvítí.
Naproti tomu mobil má kromě už zmíněných komponentů i další, které si žádají svůj díl energie z baterie - hlavně se jedná o kontakt s vnější částí komunikační struktury sítě, tedy kmitočtová ústředna a veškerá struktura vysílací cesty až po anténu vůbec plus přijímací část a demodulátor i s hlavním procesorem. Sice se vlastní komunikace se sítí odehrává jen v krátkých pulsech jednou za 2 až 5 minut, kdy vlastně mobil hlásí své síti "Jsem tady a jsem na příjmu, jseš tam taky a nemáš něco pro mne?", ale podle kvality signálu v daném místě to určitě také nějakou část baterie spotřebuje - a to tím větší, čím slabší a nekvalitnější signál je v místě pohybu mobilu. Uvědomme si, že výkon vysílače mobilu a tím i jeho spotřebu neovlivňuje v první řadě uživatel, ale sama síť, která podle intenzity signálu, který od mobilu právě v těchto kontaktních momentech (a při hovoru samozřejmě stále) přijímá, nařídí jeho procesoru upravit výstupní výkon vlastního vysílače. Uživatel může sílu svého signálu ovlivnit pouze volbou typu přístroje - zda anténu výsuvnou, spirálovou nebo rezonátorovou - a způsobem držení, pokud nemá výsuvnou anténu - svým tělem tvoří vysokofrekvenčně uzemněnou protiváhu antény, pro vlastní vysílání nutnou, ale ani jedna z částí této protiváhy se nesmí dostat do nejtěsnější blízkosti samotné aktivní části antény, jinak naopak dochází k pohlcování vf energie a tím zhoršení přenosových podmínek. Mám na mysli ukazovák nebo více prstů položených na zadní část přístroje v místě "nahoře" za sluchátkovým měničem, kam většina výrobců umisťuje vyzařovací rezonátor. Ruka by přístroj měla držet POUZE za spodní část a úplně nejlepší je, když se (nejlépe malíčkem) bude dotýkat kovové obvodové části systémového konektoru telefonu - tam je svedeno i společné "zemnění" elektroniky, takže takto se zlepší i vyzařovací schopnost antény mobilu a může se tím nějaká energie ušetřit.
Ale aby měl dnešní mobil stejnou výdrž jako dnešní malý player, musel by mít baterii skoro jako Lunochod...
je mi tady z toho na blití.