[recenzia] iPod nano

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod bombul 18. 11. 2007 19:51

Tak som si povedala, ze sa blizia vianoce a mozno uz niektori z vas uvazuju nad kupou darcekov...
A ako spravny audiofili :wink: isto neobidu elektronicke hracky, ak neviete kam s financiami o niecom by som vedela 8)

iPod nano 3. generacia

Mnohymi zatracovany, inymi zboznovany... a to len preto, ze je to Apple. Aky vsak naozaj je tento novy prirastok do velkej rodinny Steeva Jobsa? Let`s have a look :wink:

Stary Apple v novom sate

Ked prvykrat v roku 2006 prehravac nano uzrel svetlo sveta nikto netusil, ze zakratko priam prevalcuje americky trh a stane sa jednym z najziadanejsich kuskov vyrobcu... podobne ambicie ma aj jeho 3. generacia a pravdupovediac predpoklady na to mu nemozno upierat.

Dizajn presiel kompletnou zmenou, novy nano je sirsi aj kratsi ako jeho predchodca s rozmermi 69.8 x 52.3 x 6.5 mm a vahou iba 49.2 gramov sa skvelo hodi do ruky a mate pocit akoby ste v nej ani nic nedrzali. Na trhu v sucastnosti najdete 5 farebnych variant striebornu klasiku, modru, zelenu, cervenu a nakoniec aj ciernu eleganciu.

Obrázek

Telo je celokovove, z predu sa na vas usmieva farebna zliatina hlinika, rovnako odolna voci skrabancom ako aj odtlackom prstov. To sa bohuzial neda povedat o zadnej strane z vylestneho kovu, ktory priam magicky pritahuje skrabance [a stopy po prstoch], akokolvek setrne by ste s iPod zaobchadzali tomuto poskodenia sa tazko vyhnete. Celkovo vsak na prvy pohlad vyzaruje z nana elegancia a exkluzivita, ktora predava.
Celemu pristroju dominuje velky 2 palcovy displej s rozlisenim 320 × 240 pixelov a 204 pixelov na palec. Aj ked by som si ho vedela predstavit aj vacsi popripade s vyraznejsimi farbami, tazko mu nieco ine vytknut je dobre citatelny aj na priamom slnku, samozrejme s regulovatelnym podsvietenim - uplne vystacite si s polovicnym jasom [co zaroven setri bateriu].
Ovladanie zostalo pri starom jedinym ovladacim prvkom je aj nadalej koliecko - Click Wheel, tato vychytavka dost vyrazne zjednodusuje prechadzanie menu. Avsak tentokrat to az tak celkom nevyslo, jeho citlivost nie je mozne regulovat a tak kym sa niekedy dostanete tam kam potrebujete je to az na 3. pokus… Na spodnej strane najdete klasicky 3,5 mm jack, konektor na USB a najnovsie aj hold switch [co nepovazujem za najstastnejsie riesenie- jeho predchadzajuce umiestnenie na hornom okraji mi pri ovladani vyhovovalo viac].

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

K velkym zmenam doslo aj v prostredi iPodu, jednou z najmarkatnejsich je rozdelenie hlavnej obrazovky na dve casti. Prva sa zachovala z druhej generacia tzv. klasicka ponuka, no druhu polku v novom nane tvori animovane cast, na ktorej mozete vidiet napr. nahodnu prehliadku coverov alebo Apple prednastavene ikonky, ktore znazornuju co sa v danej sekcii nachadza.

Nano s videom - tu tu este nebolo

Asi najvacsim krokom dopredu pre tento flashovy player je nadobudnuta moznost prehravat video. Tymto sa nano priblizuje ku svojim drahsim a vacsim bratom. Avsak bohuzial stale len priblizuje… Mptrojka prehrava filmy, hudobne klipy ci TV shows atd. Ako uz bolo spominane na displej je radost sa pozerat a to na orientovanie sa v hudobnej ponuke bohato staci, avsak plnohodnotny pozitok z filmov priniest nedokaze. Krcit sa pri dvojpalcovom displeji skor ci neskor omrzi kazdeho.
Na druhej strane jeho velkost a rozlisenie bohato postacia na prezeranie fotografii, na raz je mozne vidiet 12 fotiek, ktore sa daju samozrejme jednoducho priblizit na full screen stalcenim centralneho tlacitka.

Najdolezitejsou funkciu kazdeho playeru je prehravanie hudby. Mozem potvrdit tuto cast ma Apple zvladnutu do bodky. Do tejto generacie nana pribudol stary znamy z iTunesu - cover flow. Miesto toho aby ste sa prehrabavali menami skladieb alebo interpretov mozete si vyberat podla obalu CD. Potom staci jednoducho kliknut na hlavne tlacitko a zobrazi sa zoznam skladieb v danom albume. Ak by niekomu takato novinka nevyhovovala iPod zachoval stare delenie podla playlistov, albumov, zanrov, autorov, skladieb a interpretov. Nezmene zostalo aj vyhladavanie, ktore ocenia vsetci ti co sa stracaju v normalnych zoznamoch. To by sa vsak pri 3. generacii nana stavat uz nemalo, vzhladom na male ale napomocne zmeny v grafickom spracovani ponuky. V skratke: vsetko vyzera lepsie a lahko sa zorientujete aj ked ste sa nikdy predtim s prostredim iPodov nestreli.
Okrem toho, ze sa mozete v pesnicke pohybovat alebo ju ohodnotit priamo pri pocuvani [ tieto vlastnosti pozname uz z predchadzajucich modelov], vyrobca pridal jednu velmi uzitocnu vychytavku – a to moznost nastavenia shuffle v ramci albumu prave prehravaneho alebo vobec vsetkych albumov. Tu ma dost zamrzelo, ze podobne sa neda priamo nastavovat aj repeat songs or album, k tomuto je nutne sa preklikat cez settings.
Co sa tyka kvality hudby ak vymenite sluchatka pridavane v baleni [to je asi samozrejmostou pre kazdeho :wink: ] poskytne vam iPod prijemny hudobny zazitok, nemam pocit, ze by doslo k niakej zmene kvality hudby proste klasicky Apple. Trochu by som mohla vycitat obcas privela bassov ale vzhladom na pouzite sluchatka [Porty], to asi nebude chyba prehravaca. Zvuk znie cisto, kto ma zaujem moze si ho upravit v dostupnom EQ.

Aj majster tesar sa utne

Ani taka velhlasna znacka akou iPod isto iste je neusla chybam. Pocas testovania mi nano 2 krat zmrzol, pri pozerani filmu a jehorychlom pretacani. Nechcem z toho vyvodzovat ziadne negativne zavery, to uz je na vas.
Asi najvacmi je Apple produktom vycitane pretlacanie iTunesu, pretoze tak ako vsetky ostatne iPody aj nano prehrava hudbu iba kopirovanu cez tento softik od Applu.
Co moznu trochu kazi celkovo dobry dojem je nemoznost vyuzivat iTunes store, ten je bohuzial stale pre Cesku Republiku nepristupny.
A samozrejme vyraznym nedostatkom je absencia radia, co zamrzi nejedneho uzivatela.

A ten zbytok

Ipod nano nezanedbal ani ostatne funkcie, ktore uz dnes bezne doprevadzaju kvalitny hudobny prehravac. Ponukne nam 3 celkom vydarene hry, zalozene vpodstate na rovnakom principe ako tie z predchadzajucej verzie, avsak spracovane su o 100 percent lepsie. Najviac ma zaujal kviz vecicka na dlhe chvile, kladie otazky tykajuce sa obsahu vasej Mp3. Ked uz naozaj nebude do coho pichnut predstavuje celkom prijemnu kratochvilu.

Vyraznym plusom oproti predchadzajucemu pokoleniu je setric displeja, ktory naskoci pri prehravani hudby, obsahuje hodiny , iformaciu o stave prehravanie [stop, play] a ukazovatel nabitia baterie. Problem je len to, ze ak sa chcete pozriet na cas [kedze displej je cierny a zhasnuty ked bezi setric] mate smolu, pri akomkolvek ukone sa nano rozsvieti a steric sa strati.
Dalej Mp3 obsahuje stopky, kalendar a najnovsie aj alarm, ktory ma zabudovany pomerne prenikavy pipavy ton [ idealne pre tvrdohlavych spacov :wink: ].
Vydrz prehravaca je udavana na 24 hodin audio a 5 hodin video. Mne vydrzal 18 po plnom nabiti, co trva asi 3 hodiny, vzhladom na zataz na bateriu pri testovani je to celkom slusne.
Ku koncu uz len dodam, ze nano podporuje aj cesky jazyk a nema ziadne problemy s diakritikou ani v menu ani v zozname piesni.

Par slov na zaver

Prehravac je dostupny v 4GB za cenu $149.00 alebo v 8GB verzii za $199.00.
Je jasne, ze novy nano nie je najskvelejsim a najfunkcnejsim playerom na svete, ale vdaka svojmu vynovenemu dizajnu, novonadobudnutej vlastnosti v prehravani videa a stale kvalitnemu spracovaniu po hudobnej stranke zaujima cestne miesto vo velkej rodinne Apple.
Admin na pauze
bombul
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod fernetik 18. 11. 2007 20:11

nemozem si pomoct ale mne sa vobec nepaci
fernetik
Aristokrat klubu D2

Odeslat příspěvekod DC20 18. 11. 2007 20:15

Mne sa paci, rovnako ako recenzia ;) Skusal som ho na Portach a tiez mi vadila ta prebasovanost pri vypnutom EQ v porovnani s mojim Emgetonom E2Cult. Ale po nastaveni EQ s redukciou basov to bolo o uplne niecom inom. Ten zvuk sa odost zlepsil. A vadi mi na nom, ze nejde nastavit user EQ.
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fernetik 18. 11. 2007 20:18

to je nevyhoda vsetkych iPODov..nemaju siroke nastavenia zvuku..ja bysom povedal ze skoro nic..az na par prednastavenych EQ..uz by to ti vyrobcovia konecne mohli pochopit..svetovo uznavane prehravace ..a nedaju tam user EQ
fernetik
Aristokrat klubu D2

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 18. 11. 2007 20:49

Recenze je ctiva, ale prijde mi malinko fascinovana prehravacem. S nejskvelejsim a nejfunkcnejsim teda fakticky nesouhlasim.
Ale jo, vypada to docela dobra.
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod fernetik 18. 11. 2007 20:51

ona napisala ze NIEJE najskvelejsi
Naposledy upravil fernetik dne 18. 11. 2007 21:16, celkově upraveno 1
fernetik
Aristokrat klubu D2

Odeslat příspěvekod DC20 18. 11. 2007 21:08

skor ona nie? :wink:
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fernetik 18. 11. 2007 21:17

hops..srry :mrgreen: :mrgreen: ..opravene
fernetik
Aristokrat klubu D2

Odeslat příspěvekod Vencos 18. 11. 2007 21:37

Pěkná recenze :D Ale fakt tam je ta fascinace vidět :mrgreen:
to kdybych jí psal já,vypadne z toho nejhorší přehrávač světa :-P
Ale nic to nemění na tom, že se mi to líbí. Samozřejmě jen vzhledově.
Což taky nemění nic na tom, že bych to nechtěl... Starej iPod nano na mě dobrej dojem neudělal, dá se říct že ho přímo nesnášim(ale pravda, je to náš školní jukebox) A clik wheel? Taky bych nechtěl, než bych na něco najel, byla by půlnoc :P :roll:
Jedinej ipod co mě kdy zaujal(vyjma touche founu), byl Ipod 20GB
Z doby, kdy ještě neexistovaly barvy, iPody nano,shuffle atd...
Kdyby mi ho někdo nabídl za sansu, neváhal bych.
Ale stejně: kde tam nastavím basy, výšky, šířku sterea, channel conifiguration, sílu pravýho/levýho kaálu???

iPod je legenda.
iPod Nano, Classic,shufle,photo,video atd jsou jen komerce. ble fuj.
Závidim lidem,kterjm to stačí :P :P
Ale pokoukání je to pěkný :wink:
Sex & Drugs & Rock & Roll
Vencos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bombul 18. 11. 2007 21:49

Ano fernetik ma pravdu, pisem ze nie je najuzasnejsi naopak k dokonalosti ma dost daleko....

Fascinovanost nepopieram :mrgreen: , mi applaci si jednoducho nepomozeme 8) ...ale ak dokazem byt aspon trochu objektivna som sklamana od noveho nano som cakal teda ovela viac :? :(

EDIT : Este k recenzii, nie som zvyknuta pisat vobec dake hodnotenia takto ucelene, takze som sa snazila ako to slo :wink: 8)
Admin na pauze
bombul
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod fernetik 18. 11. 2007 21:52

..mne osobne sa dizajnovo viac pacila 2.gen. ./aj tvarovo bola lepsia si myslim..lepsie to padlo do ruky..
fernetik
Aristokrat klubu D2

Odeslat příspěvekod bombul 18. 11. 2007 22:01

Mne tvarovo viac vyhovuje tato novinka ale to je zalezi vyrazne aj na vkuse a samozrjem velku rolu hra zvyk.
Co sa vask tyka funkcii a tak, viac ma nadchla 2. ked vysla neviem trojka ma nechava stale na pochybach akoby jej daco chybalo.
Admin na pauze
bombul
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod Vencos 18. 11. 2007 22:03

Já chci iPod GIGA :mrgreen:
Sex & Drugs & Rock & Roll
Vencos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 18. 11. 2007 22:09

Sorry, jsem si to hodne spatne precetl :oops:
Ale libi se mi o dost vic nez 2.generace. Ta mi vubec do ruky nesedla. A ty moznosti vzhledem k cene byli strasne. Nyni uz je to o neco lepsi...

IMHO kdyz to hralo s vypnutym EQ moc prebasovane na portach, tak to ten prehravac asi nebude hrat tak presne... Ale neslysel jsem, radsi mlcim, nebo zase neco spletu :wink:
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ddussan 18. 11. 2007 22:18

mne tiez v ruke lepsie sedi 3g ako 2g a aj vo vacku :D
ddussan
Junior

Další stránka