To že neumí FLAC a DivX (XviD UMÍ) mi nevadí. Teda ten FLAC vůbec ne. FLAC si leda poslouchám doma kde je klid. Venku mi stačí MPtroska nebo jinej formát.
No a ad miniUSB je odpověď jednoduchá - SONY
České prostředí tento přehrávač nemá. Manuál v CZ ano. Podporuje však diakritiku jak CZ, tak PL tak i slovenskou. Též není problém se zobrazením hangulu a čínských znaků a slabičných abeced japonska.
Mass Storage jde

Stačí udělat toto (převzato, byl jsem línej to sepisovat):
"Jenom doplním že je možné si vybrat mezi MTP a USB mass storage. Jde to přepnout přes ovládací panely-systém-správce zařízení-změnit ovladač-vybrat ovladač ručně a tam se zobrazí MTP zařízení a USB mass storage. "
Pokud to máš řádně otagované, zobrazí se ti i rok a styl (ačkoliv se traduje že to se zobrazí jen při MTP přenosu. NENÍ to ale pravda).
Procházení adresářů má. Někdy si.. ehm... zakoupím muziku

a nemám čas to tagovat. Tak to hodím do přehrávače a projíždím adresářově. Toto se též dá využít při kompilacích kde každá skladba má jiného interpreta.
Bookmarky nemá. ALE! U videí si to pamatuje poslední pozici i když si pustíš video jiné (např. u videa A jsi skončil na 3:22 a má celkově 10 minut. Pustil sis video B a pak jsi se rozhodl A dokoukat. Takže si A spustil a skočilo to na 3:22 ).
Video lze jak vertikálně, tak horizontálně. Včetně fit to screen a podobných vychytávek.
A problém s build library skutečně není. Těch 8GB mám plných a po odpojení trvá vytvoření knihovny tak +-10s (žádnou půl minutu nebo tak).
A servis od Sony je v pohodě. Bell aka Emgeton je opravdu výjimka. Prostě žádná zavirovaná MP3 nevyhovující protokolu RIAA
Malý detail - Ačkoliv sony v návodu píše u WMA "up to 192kb" (nebo tak), tak stejně funguje WMA 320kb/s (ačkoliv podle návodu by to jít nemělo).
Jinak na spoustu otázek ti odpoví i návod v českém jazyce (je tam o zoomu, jak dlouho vydrží).
A výdrž baterie je skutečně těch 30 hodin jak se píše, 9h videa. U videa mi to dalo 8.5h a u audia o hodinu a půl méně než se píše v brožurce.