od jabastar 9. 6. 2021 18:46
Ja teda niesom ziadny expert, ale na tvojom mieste by som postupoval nasledovne:
1. posunut TV co najviac doprava a zmerat, ake siroke repro tam vtesnas
2. najvacsiu polozku v tvojom rozpocte by mali predstavovat predne regalovky. Pretoze pri hudbe su najdolezitejsie, a vo filme taktiez tvoria 90% vysledneho zvuku. Takze co najkvalitnejsie, s co najvacsim stredobasom. 5 palcov je uz fajn, 6,5 este lepsie. Aj regaly dokazu zahrat slusne basy, nemusis mat nutne stlpy. Gauc mas natlaceny uplne pri stene, je predpoklad ze akustika miestnosti ti tie basy este znasobi. Oproti TV alebo alebo soundbaru budes nadseny.
3. Pri napatom rozpocte kup radsej bazarovy AV receiver. Kludne aj 10-15-20 rocny renomovanej znacky z vyssej rady. Aj bez HDMI, 5.1 zvuk z TV prezenies aj optikou, hlavne aby mal dekoder DolbyDigital/DTS. Moj Denon AVR-1800 som kupil za 50Eur a nelutujem.
4. Vo stvrtom bode by som mozno zastal, zapojil bazarovy receiver a trosku lepsie regalovky v stereo rezime a mesiac pocuval. Uvidis ako hraju hudbu, ako hraju film, ci ti basy stacia, a ci to je vobec cesta. (Repro idealne zapozicatl z nejakeho hi-fi studia domov na vyskusanie, aj viac modelov a poskusat)
5. Ak sa rozhodnes pokracovat dalej do 5.1, tak prikup center a mensie regalovky ako efekty dozadu. Idealne od tej istej firmy a tej istej rady ako mas predne, aby ten zvuk bol aspon trosku podobny.
6. Subwoofer v tomto priestore podla mna nepotrebujes. A v tejto cene by to narobilo iba paseku. Ak teda nechces, aby sa ti pri filme triasli okna a sedacka.
A ak ti niekto bude vraviet, ze na to potrebujes 100tis, tak nie, nepotrebujes. Samozrejme, ze by to bolo lepsie. Ale vsetci mame svoje usi, mozno ti bude stacit aj 20tisic. Oproti zvuku z TV alebo soundbaru su kvalitnejsie regalovky rozhodne lepsia volba.