Problematika uchycení paraboly na zateplený panelový dům

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod premo2 14. 4. 2012 21:45

Zdravím,
bydlíme v zatepleném paneláku a zateplení je ještě v záruce a chtěl bych si pořídit satelit. Uchycení paraboly na zateplenou zeď nepříchazí v úvahu, ale našel jsem toto:
http://shop.atoselektro.cz/konzola-pro- ... d6103.html
Jelikož máme taky plastová okna, tak by to přicházelo v úvahu. Jedná za o držák pro parabolu, který lze přichytit právě na okno bez nutnosti vrtání. Chtěl bych se zeptat jak postupovat. Panelák patří družstvu, takže předpokládám, že budu muset kontaktovat je. Prosím poraďte ať už z vlastní zkušenosti nebo co o tom víte.
Díky, Premo.
Honor 20 Pro - Android 10
premo2
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 14. 4. 2012 22:14

No, já nevím, ale měla by existovat varianta, jak parabolu chytnou ke zdi - i zateplené (resp, tak aby se vše kotvilo do původní zdi). Samozřejmě JEN se souhlasem majitele domu.

Osobně bych parabolu k plastovému oknu nedal a dát nemohl, protože mám významně větší průměr, než 80cm.

Toto téma mě také zajímá, takže doufám, že přijde někdo dát vlastní zkušenost :-)
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod premo2 14. 4. 2012 22:25

Uchycení na zateplenou zeď u nás určitě nepřichází v úvahu minimálně po dobu trvání záruky. Může se objevit plíseň nebo cokoliv a pak se to může svést na nájemníky, kteří se narušení zateplení dopustili. Náš majitel je určitě proti tomu. Ale v uchycení na rám plast.okna bez vrtání vidím způsob ja to provést. Asi se budu muset obrátit na naše družstvo a zeptat se jestli je to možné...
Honor 20 Pro - Android 10
premo2
Junior

Odeslat příspěvekod johanx 14. 4. 2012 22:42

A jak vyřešíš kabel? I když jsem kdysi zahlédl nějaké bezdrátové prvky které byly přisáté k oknu. Já si před zateplením vyvrtal díru a vložil do ní trubku. A naštěstí mám balkon.
Stereo: Naim Supernait 3, Naim Ovator S-400, Technics SL-G700, Tv: TCL65X925, sluchátka: AKG K701, Beyerdynamic Lagoon, Kino: Arcam HDA AVR 11, centr+surr. Swans
johanx
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jito 15. 4. 2012 06:24

Pokud jsou v představenstvu družstva odpůrci podobných montáží,tak ti nedovolí ani tento držák.Okno je součástí pláště domu(ne bytu),může tedy hrozit poškození okna(pláště).
Pak se tedy nabízí montáž na střechu a kabel stáhnout stoupačkou na chodbě do bytu.Nebo se domluvit s sousedem,a namontovat parabolu na jeho zábradlí balkónu.
Pokud není v domě funkční STA,tak máš právo si umístit technické zařízení pro podobný příjem.Sice je hezké,že máš právo,ale....Vymahatelnost bude velmi problematická.Zajímavý článek ombudsmana na toto téma:
http://www.ochrance.cz/tiskove-zpravy/t ... nika-domu/
jito
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 15. 4. 2012 10:42

Hoši a to, když si někdo zateplí dům, tak není možné korektně vyřešit přidělání čehokoliv k omítce s tím, že v místě přidělání prvku na omítku prostě část izolace nebude, resp. bude doplněná na onen držák/prvek? Když se to vnitřně přesilikonuje a ošetří, neměl by být problém. Chápu, že tazatel zde samozřejmě naráží na něco jiného - družstvo. Mě zajímá obecná rovina dotazu.

K prostupu oknem - existuje normální průchodka, která se dá přivřít do okna. Samozřejmě zde bude - díky její konstrukci - oslabenost řetězce ... možné zarušení.

Lepší způsob je ... při přidělávání plastového okna k jeho rohu nechat technika protáhnout pevnější typ „husího krku“. Je to elegantní řešení, které by nemělo vadit ani oknu, ani zateplení, ani, ani.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod premo2 15. 4. 2012 17:28

No balkón máme, ale k tomuto účelu dost špatně uzpůsobený. S výměnou oken a zateplením baráku se rekonstruoval i balkón a to tak, že ho máme zasklený a žádné zábradlí tam není, je to prostě zateplená zeď na které jsou skleněné tabule, které se dají posouvat. Taky jsem přemýšlel, jestli by nešel udělat nějaký stojan na který by se ten satelit připevnil, který by se postavil na balkón a skrze sklo by byl zaměřen na družice, jestli by to šlo.
Honor 20 Pro - Android 10
premo2
Junior

Odeslat příspěvekod jito 15. 4. 2012 18:17

Sklo je nepropustné pro příjem.Respektive je propustné,ale výše útlumu je moc vysoká.
Muselo by být bezolovnaté,nebo použít plast.
jito
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stora 15. 4. 2012 20:12

No já osobně mám na svém baráku 10cm polystyrén na roštu a na tom akrylátovou omítku a skrze to vruty(barák je dřevěný) připevněnou konzoli s 80cm parabolou a motorem a v pohodě to už 8 let drží. Vím, že to daný problém neřeší, jen jsem se chtěl podělit o zkušenost :-).
stora
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 15. 4. 2012 21:09

stora ač jsi nereagoval přímo k tématu a dotazu tazatele, myslím, že Tvůj příspěvek je přínosný ... klidně více takových :-)
Minimálně název vlákna si to žádá!
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bubaak 15. 4. 2012 21:40

dělá se:
Vyřízne se izolace na zdi, držák se navrtá na holou zeď a pak se zpět "holé místo" zaplácne tím odřezkem a přetáhne se to "nějakým" silikonem, ale opět to neřeší záruku!!

Nebo ještě dát parabolu na střechu a stupačkama (nebo jinou šachtou) hodit kabel dolů.
(nutno povolení družstva/majitele)

Do plast okna, bych osobně parabolu nešrouboval, viděl jsem něco na tenhle způsob:
http://www.conrad.cz/drzak-sat-anteny-do-o-70-mm-na-okno-as-sat.k940929
Ale moc bych tomu nevěřil :potichu osobní zkušenost nemám
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 15. 4. 2012 22:10

Správný postup je mít úchytky připevněné zateplovací firmou, jinak s tím během záruky nehnete. Nejsou to kovové vruty, to by byl tepelný most, ale plastové tvarovky.
Husí krk vedle rámu okna je taky proti zateplení, polystyren musí krýt nejen spáru mezi oknem a ostěním, ale i rám okna. Měl jsem takovou dírku bez husího krku a i když tam byl kabel natěsno, tak tam v zimě foukalo.
Je to chyba už při zadání zakázky, kdy se v rámci nejnižší cena, nejdelší záruka dohodnou zadavatel se zhotovitelem na takových podmínkách.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 16. 4. 2012 18:48

kejki3 no, já bych při své parabole plastovým tvarovkám moc nedůvěřoval ... ale třeba je to pevný plast a odolá i neodolatelnému.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků