Genius SW-HF5.1 5000 na vlastní uši
MartySE
S recenzí takové obecně známé sestavy přicházím, pravda, poněkud opožděně, ovšem jsem jejich majitelem teprve pár dní. Přešel jsem na Genius od Logitechu X-530, solidního zástupce nepatrně levnější třídy 5.1 reproduktorů pro PC. Během let jsem také vlastnil pár 2.0 bedniček a před zmíněnými logitechy jsem měl rovněž 6.1 kanálové Creative 6700, takže mám určitou možnost porovnání. V rodině máme rovněž předchůdce mých geniusů, legendární Genius SW- 5.1 Home Theater, neboli také s nimi mohu srovnávat.
Provedení
Sestava zapůsobí již v krabici, protože je, ve srovnání s jinými sestavami pro PC, hodně těžká, dobrých 20 kg se docela pronese. Při vybalování mne udeřil do nosu specifický zápach, který mi připomněl, jak jsem kdysi jeden den vlastnil 2.0 repra od Redstaru, které byly cítit stejně, nicméně nevrátil jsem je prodejci pro zápach, nýbrž protože nesnesitelně bručely…
Vybalená repra vyhlížejí velmi pěkně, zblízka si sice všimnete, že se nejedná o high-endové zpracování, ale v dané cenové kategorii jsou velmi slušné, už s ohledem na fakt, že jsou celé ze solidní dřevotřísky. Mám tmavší verzi Geniusů v povrchové imitaci hrušky, která mi osobně přijde být lehce elegantnější, než světlá verze.
Kompletaci soustavy do použitelného stavu, tedy především propojení satelitů se subwooferem, jenž je zároveň zesilovací jednotkou a připojení počítače nebo DVD, zvládne i technicky málo zdatný, humanitně orientovaný jedinec (tedy například i já).
Zvuk
Po zapnutí se samozřejmě každý vrhne na zkoušení různých audiovizuálních formátů, či vlastně na to, jak si s nimi repro poradí. Nebyl jsem výjimkou a soupravu jsem trápil hudbou popovou, rockovou i vážnou. Vzhledem k tomu, že geniusy jsou známy především díky kvalitám reprodukce filmů, zkoušel jsem řadu titulů se zvukem AC-3, popřípadě zvukem mp3, mixovaným do 4 kanálů pomocí Dolby Pro Logic II. Mám k dispozici zvukovou kartu SoundBlaster Audigy 5.1, poslouchal jsem nahrávky jak v CD formátu, tak v mp3 v kvalitě 128-320 kbps.
První dojmy ze zvuku nebyly, popravdě řečeno, nijak oslnivé. Maje stále v uchu své staré logitechy, okamžitě jsem zaznamenal nedostatek detailů ve zvuku, „zubaté“ výšky a především zvýrazněné a zabarvené středy, které vyloženě tlačí do uší a poslech se po nějaké době stává únavným. Velmi mne překvapuje, že jsem vlastně o tomto evidentním problému (tlampačovitých středech) nečetl v žádné z recenzí a testů, kde se Genius SW-HF5.1 5000 vyskytl. Napadají mne jen dvě možná vysvětlení, buď, že jsou testéři hluší, nebo měli nějak odlišnou výrobní sérii. Oproti malým plastovým bedýnkám logitechů nebo creativů mají ovšem satelity geniusů značnou výhodu ve velikosti a také v tom, že jsou ve dřevě, odpadá tedy „úzkost“ zvukového obrazu malých satelitů a plastový nádech jejich zvuku. Dřevěné satelity geniusů prostě znějí jaksi plněji a lépe podávají prostor nahrávek. Zvýrazněné středy lze při poslechu na počítači potlačit softwarovým ekvalizérem (například ve Windows Media Playeru), podobná možnost u DVD nebo stolního CD přehrávače není, což je trošku potíž. Z hlediska čistého audiofilství je sice použití ekvalizéru neslušnost, ovšem v cenové a kvalitativní kategorii, v níž se nyní pohybujeme, je zcela namístě a problém s tvrdými středy do určité míry řeší.
Pominu technická data, která si může každý zájemce vyhledat na řadě míst internetu, zastavil bych se jen u často zveřejňovaného kmitočtového rozsahu sestavy, která má být 20 Hz až 20.000 Hz, což je velmi, velmi nadnesené. Repro sice hluboké kmitočty blízké 20 Hz či 25 Hz zřejmě hraje, ovšem tak slabě, respektive s tak velkým propadem oproti vyšším kmitočtům, že do reálné reprodukce nezasáhnou. Subwoofer totiž zní opravdu naplno až kolem 50 Hz, což je v dané cenové kategorii pouhý průměr, podobně na tom byly i mé staré Creative 6700 nebo Logitech X-530. Rozdíl je hlavně ve výkonu, resp. ve výkonové rezervě, kde má Genius zřetelně navrch a tak zní basy plněji, i když dost nekonkrétně. Je ovšem pravda, že výrobce na krabici uvádí vcelku realistický rozsah 40 Hz – 20 KHz.
I když by mé dosavadní poznámky o zvuku geniusů mohly vypadat jako odsudek, nemusíte, pokud je také vlastníte, hromadně vyhazovat své miláčky z oken. Ve skutečnosti je mnoho z jejich počátečních problémů (málo detailů, sykavé výšky) záležitostí rozehrání a zahoření. Po pár dnech decentního provozu na rozumných hlasitostech si bedny dají říci a hrají znatelně lépe, byť zdaleka ne ideálně. V jedné hudební oblasti mohu dokonce v porovnání s logitechy Genius SW-HF5.1 5000 jednoznačně vyzvednout, překvapivě dobře si totiž po rozehrání poradí s klasickou hudbou a rovněž tvrdší rock zvládají poslouchatelněji než Logitech X-530. Příliš výrazné a zabarvené středy ovšem přetrvávají a ekvalizér je řešením jen částečným a ne vždy využitelným.
Závěrem
Na otázku, které z mých dosavadních vícekanálových sestav bych si po této zkušenosti ponechal, nemám prostou odpověď. Pro Genius SW-HF5.1 5000 hovoří větší kompaktnost zvuku, vyšší výkon, plnější, ale nekonkrétní basy. Záporem jsou středy a malá zvuková detailnost. Logitech X-530 se oproti tomu pyšnil dobrými detaily, dynamickým zvukem, a konkrétními, i když občas dunivými basy. Creative 6700 se zvukem blížily spíš geniusům, měly ovšem poněkud kultivovanější a vyrovnanější projev. Jejich nedostatkem byl malý výkon, zejména subwooferu, ještě nižší, než u logitechů. Nakonec tedy vlastnictví soupravy Genius SW-HF5.1 5000 nelituji, i když ve srovnání s mými předchozími repro sestavami o jednoznačném posunu kupředu nemohu s čistým srdcem hovořit.